Freestyle sí - Papírforma győzelmek mellett komoly meglepetések a síkrossz világkupa-nyitányon
Papírforma győzelmek mellett komoly meglepetések a síkrossz világkupa-nyitányon
Fotó: Europress/AFP

Papírforma győzelmek mellett komoly meglepetések a síkrossz világkupa-nyitányon

Pintér LászlóPintér László
2019/12/06 17:00
Alig ismert világkupa-újoncok szorongatták a sztárokat Val Thorens-ban.

Tavaly hóhiány miatt törölni kellett a szezonnyitó dupla fordulót ugyanitt, most viszont tökéletes hóviszonyok és időjárás mellett kezdődött meg a 2019-2020-as FIS Síkrossz Világkupa a franciaországi Val Thorens-ban. A világkupa legmagasabban fekvő pályája a francia válogatott edzőterepe, így mindenki jó szereplést várt a hazaiaktól, főleg férfi vonalon. A hölgyeknél a szokásos kanadai dominanciára lehetett számítani, amelybe egy-egy svájci, svéd és osztrák versenyző szólhatott bele.

Cross Alps Tour

Az idénynyitó hagyományosan egy mini-sorozat része is egyben: 17 nap alatt négy országban hat versenyt rendeznek karácsony előtt. Mivel az idei szezonban nem lesz kiemelt világverseny, így az alpesi mini-tournak is nagyobb a jelentősége.

Naeslund úrrá lett a kanadai nyomáson

A kanadai női síkrosszosok a sportág kezdetei óta vezető szerepet játszanak. Mindhárom olimpián, ahol a síkrossz jelen volt, kanadai bajnokot avattak. Tavasszal visszavonult az aktuális olimpiai bajnokuk, Kelsey Serwa, de az utánpótlás ontja magából az újabb tehetségeket. A válogatottnak ugyanakkor egy szörnyű tragédiával kellett a nyár során szembenéznie: hegyikerékpározás közben bukott és életét vesztette a 22 éves junior világbajnokuk, Mikayla Martin.

A csapat teljesítményén azonban mindezekből semmit nem lehetett észrevenni. A négyes nagydöntőbe három kanadai jutott be: a 2014-es olimpiai és jelenlegi világbajnok Marielle Thomspson, a fiatal India Sherret és a mindössze harmadik világkupa-versenyén induló Courtney Hoffos. Őket az előző két Cross Alps Tour győztese, a tavalyi szakági világkupa második helyezettje, a 23 éves svéd gigatehetség, Sandra Naeslund próbálta legyőzni. 

A tavalyi szakági világkupa győztese, a korábbi világbajnok svájci Fanny Smith az elődöntőben hibázott, így csak a kisdöntőbe jutott be, ahol az ötödik helyet szerezte meg. Az alábbi videóból kiderül hogyan: 


Majdnem nyert az ismeretlen francia

A férfi mezőnyből is hiányzott az előző évek meghatározó svéd síkrosszosa, Victor Öhling Norberg, aki áprilisban jelentette be visszavonulását. A mezőny azonban így is szokás szerint népes volt, számos esélyessel a győzelemre. Persze a diadalt mindenki Szocsi olimpiai bajnokától, Jean Frederic Chapuis-től várta, akit olyan tisztelet övez, hogy róla nevezték el azt a pályát, amelyen a verseny zajlott.

Számos meglepetés kiesést láthatott a közönség, mire eljutottunk a döntőkig. Az áldozatok között volt a tavalyi szakági világkupa győztese, a francia Bastien Midol, az olimpiai bajnok kanadai Brady Leman, valamint a korábbi szakági világkupa-győztes svájci Alex Fiva is.

Chapuis kissé döcögősen, de hozta a kötelezőt, azaz bejutott a döntőbe. Ott volt mellette a világbajnoki bronzérmes kanadai Kevin Drury, a svájci Ryan Regez és egy gyakorlatilag ismeretlen francia, Youri Duplessis Kergomard. Az igencsak fordulatos döntő az alábbiak szerint alakult:


A folytatásban Val Thorens-ban szombaton még egy versenyt rendeznek, majd következik az ausztriai Montafon, a svájci Arosa, végül a dél-tiroli Innichen (San Candido), szintén dupla fordulóval.

Hozzászólások