Freestyle sí - Michael Schmid befejezi
Michael Schmid befejezi
Michael Schmid Vancouverben (Fotó: Europress/Getty)

Michael Schmid befejezi

Pintér LászlóPintér László
2015/12/04 13:37

A síkrossz első olimpiai bajnoka a szezon első versenye előtt jelentette be visszavonulását.

A svájci síkrosszos számtalan sérülésből állt fel, de 31 évesen (!) be kellett látnia, hogy a teste már nem bírja az ezzel a sporttal járó fizikai megterhelést. Hosszú távú egészsége érdekében úgy döntött, visszavonul.

A síkrossz az egyik leglátványosabb, de kétségkívül legveszélyesebb sí szakág. A hatalmas ugratókkal, döntött kanyarokkal tarkított krosszpályán sokszor a lesiklókat közelítő tempóban száguldanak lefelé a sízők – ráadásul egyszerre négyen vannak a pályán. Rengeteg a sérülés. Jellemzően a térd a legsérülékenyebb, de sajnos a gerincsérülés sem ritka. Sokan emlékezhetnek a 23 éves orosz Maria Komisszarova történetére, aki Szocsiban az edzésen bukott, és csigolyasérülés miatt deréktól lefelé lebénult.

Nos, a svájci Michael Schmid is kivette részét a sérülésekből. Először 2008-ban szakadt el a térdszalagja, de abból gyorsan felépült, és karrierje legsikeresebb szezonja következett. Megnyerte az olimpiát Vancouverben, ahol a sportág először mutatkozott be, majd ugyanebben a szezonban a szakági világkupát is bezsebelte.

Az olimpiai döntő, méterekre a győzelemtől

Ezután azonban sorozatosan jöttek a sérülések. Mindkét térdszalagja elszakadt, majd a rövid 2012-13-as visszatérés után újabb térdszalag rándulás vetette vissza. Némi pihentetés után újra versenyezni kezdett. Úgy tűnt, rendben van, nem voltak fájdalmai, jók voltak a rajtjai is, „nem felejtette el a síkrosszt”. Sikerült kvalifikálnia magát az olimpiára.

Szocsiban aztán ötödszörre is elszakította a térdszalagját, így mégsem tudott rajthoz állni már a kvaliban sem. Ezúttal nem mesterséges szalagot kapott, hanem donortól vettek. Habár így hamarabb meg tudta kezdeni az edzéseket (3 hónap), mint a korábbi műtétek után, többé már nem tudott rajthoz állni.

„A 2015/2016-os szezonban még egyszer teljes erővel szerettem volna versenyezni. A nyári felkészülésem nagyon jól sikerült, így bizakodhattam, hogy a térdem ismét teljesen terhelhető lesz.  A havas edzések során azonban fájdalmak jelentkeztek a térdemben, ami azt jelenti, hogy a versenyeken nem vállalhatok teljes terhelést. Az orvossal, edzőmmel és a szakvezetővel egyeztetve végül arra a következtetésre jutottam, hogy a versenyzés túlságosan nagy kockázatot jelentene.“

Michael „Mike” Schmid 11 évig volt a svájci síkrossz válogatott tagja. Karrierje során 46 világkupa-versenyen indult, ebből hatot nyert meg és 13-szor volt dobogós.

Schmid tanult szakmája útépítő, nyaranta eddig is gyakorolta. Édesapjával közös vállalkozást vezetnek szülővárosában, Frutigenben. Az egyik általuk épített utat róla nevezték el. A síelésről természetesen nem mond le, és reméli, 2 évvel ezelőtt született kisfiával, Colinnal is lesz majd lehetősége együtt csúszni.

Mike Schmid visszavonulásával a síkrossz egyik legnagyszerűbb versenyzője távozik a mezőnyből.

Hozzászólások