Freestyle sí - Megvannak a FIS vb-helyszínek 2020-21-re
Megvannak a FIS vb-helyszínek 2020-21-re
Északi sí VB Falun 2015 (Fotó: Europress/Getty)

Megvannak a FIS vb-helyszínek 2020-21-re

Pintér LászlóPintér László
2016/06/10 12:24

Az 50. FIS-kongresszus egyik legjobban várt témája a 2020/21-es világbajnoki helyszínek kiválasztása volt. Több szakágban is Cancúnban döntöttek a leendő házigazdákról. Nézzük tehát a győzteseket!

Sírepülő-vb 2020: Planica

Modern létesítményeinek és messze földön híres rajongóinak köszönhetően keresve sem találhattak volna jobb házigazdát. A síugrás és sírepülés egyik szentélye hetedik alkalommal látja vendégül a sírepülők egyik legfontosabb eseményét. A rendezésre csak Planica adott be pályázatot.

Alpesisí-vb 2021: Cortina d’ Ampezzo

A „Dolomitok Királynője” 1932, 1941 és 1956 után 2021-ben negyedszer rendezhet alpesisí-vébét. A kitartó küzdelem meghozta gyümölcsét, ugyanis Cortina sorozatban ötödször pályázott a rendezésre. Az előző négy évben rendre alulmaradtak a szavazáson, ezúttal azonban egyedüli indulóként elég jó esélyeik voltak.

“Cortina és az Olasz Síszövetség valódi elkötelezettséget mutatott az alpesisí-világbajnokság rendezésével kapcsolatban. Konkrét és részletes terveket terjesztettek elő a síterep fejlesztésére és a fenntarthatóságra vonatkozóan. Bizakodóan tekintünk a jövőbe és örömmel várjuk a 2021-es eseményt.” – nyilatkozta Gian Franco Kasper, a Nemzetközi Síszövetség elnöke.

Északisí-vb 2021: Oberstdorf

Oberstdorf 1987 és 2005 után harmadszor rendezhet északisí-világbajnokságot. A bajor télisport központ a norvég Trondheimet és a szlovén Planicát győzte le, miután a 17 szavazatból 11-et kapott. Tronheimre négyen, Planicára ketten voksoltak.

Szinte hallani lehetett, ahogyan a kő leesett a német delegáció tagjainak szívéről. Hatalmas megkönnyebbülés volt a bejelentés Oberstdorf számára, hiszen csak ötödik nekifutásra kapták meg a rendezés jogát, és ha ez sem jött volna össze, akkor legközelebb már nem szálltak volna ringbe. Dr. Franz Steinle, a Német Síszövetség elnöke köszönőbeszédében az előző, pályázatuk szempontjából sikertelen kongresszusok helyszíneire célozva így fogalmazott:

“Fokvárostól Antalyáig, Kongwonlandtól Barcelonáig, majd végül Cancúnig egy nagyon hosszú távolsági verseny volt! Végre sikerült. Kimondhatatlanul boldogok vagyunk. Köszönjük, és hajrá Oberstdorf 2021!"

Freestyle sí és snowboard-vb 2021: Zhangjiakou/Genting (Kína)

2021-ben ismét közösen rendezik a szabadstílusú sízők és snowboardosok világbajnokságát. Infrastruktúráját tekintve ezek a szakágak vannak a legnehezebb helyzetben, hiszen speciális pályákat kell építeni, melyeknek nagy a hóigénye. Hóból épülnek ugyanis a síakrobatika és a slopestyle pálya ugratói, a krossz versenyszámok ugratói és döntött kanyarjai, hogy a félcsőről már ne is beszéljünk. A bizottság számára az egy évvel későbbi téli olimpiai helyszín tűnt a megfelelő választásnak, hiszen tökéletes főpróba lehet az ötkarikás játékokra.

A síterep legmagasabb pontja 2100 méter, és a klimatikus viszonyokat tekintve hóhiánytól valószínűleg nem kell tartani. Az infrastruktúrát azonban most kezdik csak fejleszteni, és a kínaiaknak bőven van még mit pótolni a freestyle és snowboard versenyek szervezése terén. Idén ugyanis Yabuliban az elégtelen technikai háttér miatt törölni kellett a WSF négyévente rendezett snowboard világbajnokságának félcső versenyét. Öt év alatt persze sok víz lefolyik a Jangcén…

Hozzászólások