Freestyle sí - Kettős csapás a svájciaknak a síkrossz szezonnyitón
Kettős csapás a svájciaknak a síkrossz szezonnyitón
Marielle Thompson, Kanada (Fotó: FIS Freestyle Facebook)

Kettős csapás a svájciaknak a síkrossz szezonnyitón

Pintér LászlóPintér László
2015/12/05 02:02

Aligha ilyen szezonkezdésre számított az egyik legerősebb síkrossz nemzet a világkupában. Először a 2010-es olimpiai bajnok Michael „Mike” Schmid az utolsó pillanatig kivárva most jelentette be, hogy befejezi aktív pályafutását, majd a 2013-as világbajnok Fanny Smith bukott a selejtezőben és kulcscsontját törte.

A síkrossz mezőny a hétvégén az ausztriai Montafonban kezdi meg a harcot a 2015-16-os kristálygömbért. A pénteki napon rendezték a kvalifikációt, mely alapján eldől, hogy kik és mely futamokban vághatnak neki a versenynek. A nőknél 16, a férfiaknál 32 versenyző jut a főtáblára. Első cél tehát ebbe a kalapba bekerülni. Ami nem is olyan egyszerű feladat. Hogy mennyire, azt néhány meglepetés eredmény mutatja.

A hölgyeknél csak a 22. lett a kanadai Kelsey Serwa, ami még akkor is meglepetés, ha tudjuk, hogy Kelsey 1 év kihagyás után tér vissza. A 2011-es világbajnok és X Games-győztes, olimpiai ezüstérmes korábbi súlyos térdsérülését szerette volna pihentetni, illetve egyetemi tanulmányaira koncentrált az elmúlt évben. Most azonban teljesen egészségesen és motiváltan vágott neki a szezonnak, de az igazi futamokra még várnia kell. A szombati döntőben csak a pálya mellől szurkolhat csapattársainak.

A rajtlistát böngészve feltűnik, hogy több nagy név is hiányzik. Nincs itt például Ophelie David, a síkrossz királynő. Nem tudni pontosan, mi van vele, a legutóbbi hírek szerint októberben vitorlással átszelte az Atlanti-óceánt, de a kvalit biztosan nézte, mert Twitteren gratulált Alizée Baronnak a 3. helyéhez. Szintén hiányzik a kanadai Georgia Simmerling, aki a következő évet vélhetően pályakerékpáros ambícióinak szenteli, a riói olimpiára készül. Sérülés miatt az osztrák és német válogatottból is hiányoznak néhányan.

Az osztrákok ettől függetlenül joggal örülhetnek, mert szinte minden versenyzőjük bejutott a főtáblára (13-ból 8-an). A hölgyeknél ott lesz a 2015-ös világbajnok Andrea Limbacher és Katrin Ofner is, az uraknál pedig második lett az a Robert Winkler, aki eddig 30 világkupa-verseny során soha sem végzett a 10. helynél előrébb. Persze ne feledjük, ez még csak a selejtező volt, ahol egyesével csúsznak a pályán. A főtáblás futamokban egyszerre négyen jönnek, az azért már más kávéház.

Az osztrákok közül könnyedén jutott a főtáblára Thomas Zangerl és a 2009-es világbajnok, olimpiai ezüstérmes Andreas Matt is, ami egészen szép reményekkel kecsegtet a házigazdák szempontjából. A férfiak selejtezőjét a kanadai Brady Leman nyerte. A kanadaiak kipróbált veteránokkal érkeztek az idei szezonra, és mindannyian kiváló formában vannak. Christopher Delbosco például a hatodik helyet csípte meg. Tavaly sokszor a főtáblára jutásért is meg kellett szenvednie.

A férfiaknál Schmid mellett a legnagyobb hiányzó név a cseh Tomas Kraus. A négyszeres szakági világkupa-győztes és kétszeres világbajnok tavaly a szezonzárón combcsontját törte. Azóta nem lehetett hallani róla. 41 évesen nem tartom kizártnak, hogy egy ilyen sérüléssel befejezi pályafutását, de egyelőre ezt sehonnan sem erősítették meg.

Az eredménylistát böngészve akad néhány új név, de eget rengető átrendeződés nem történt. Az első verseny persze csak nagyjából mutatja meg a valós erőviszonyokat, de karácsony előtt elég sűrű program várja a síkrosszosokat, mert Innichenben és Val Thorens-ban is 2-2 versenyt rendeznek. Addigra azért már körvonalazódni fog, kinek milyen is a formája valójában. Most azonban következzék a szezonnyitó Montafonból, melyet az Eurosport 2 szombaton 11:00 órától élőben közvetít!

Síkrossz Világkupa Montafon, Kvalifikáció eredmények:

Női

Férfi

Hozzászólások