Freestyle sí - 13 éves a világ legjobb női slopestyle sízője
13 éves a világ legjobb női slopestyle sízője
Kelly Sildaru akcióban (Fotó: Facebook/Peter Morning)

13 éves a világ legjobb női slopestyle sízője

Pintér LászlóPintér László
2016/01/30 12:02

Az észt Kelly Sildaru első nekifutásra megnyerte az X Games-t.

Kelly Sildaru (és szülei) már jóval azelőtt gondoskodtak róla, hogy a világ megismerje a nevét, mielőtt egyáltalán elindult volna versenyen. Hat éves kora óta töltik fel a róla készült videókat, melyekben különféle síparkokban szórja a trükköket. Fejlődése elképesztő, trükkarzenálja pedig már egy évvel ezelőtt is jobb volt a jelenlegi nemzetközi élvonal bármelyik versenyzőjénél.

Kelly azonban nem kapkod. A férfiaknál stílusikonnak tartott Henrik Harlaut írta róla, hogy bár fizikailag már képes lenne akár duplakorkot is ugrani (egyetlen női sízőtől sem láttuk még ezt a trükköt), ő azonban inkább fokozatosan halad, és a korlát trükkjei, valamint a stílusa fejlesztésére fókuszál.

Évek óta a szcéna legnagyobb márkái szponzorálják, de ha Kellyt kérdezik, mi a foglalkozása, akkor nem azt válaszolja, hogy profi síelő, hanem csak egy diák, akinek a sízés a kedvenc hobbija.

Tavaly decemberben nyerte az első igazi nagy versenyét, a Dew Tourt. Az X Games-re szóló meghívóját csak jóval utána, karácsony előtt kapta meg.

A tegnapi slopestyle döntő első sorozatában, Kelly csúszása előtt az amerikai kommentátor azzal kezdte, hogy bizony meg kellett néznie a térképen, hogy hol van Észtország (itthon azért mi erre nem lennénk büszkék…). Amit viszont még érdemes tudni Kellyről, az a mindössze 150 cm-es testmagasság, és a hozzá tartozó bruttó 44 kg testsúly. Nem éppen a 30 méteres ugratókhoz ideális paraméterek.

Kelly civilben. Imád olvasni

A tökéletes pálya és a szélcsend azonban lehetővé tette, hogy Kelly megvillantsa, mire képes. Már az első menetében beadott egy technikás, stílusos és dinamikus kört, melyre 93.00 pontot kapott a lehetséges 100-ból. Hiába volt 3 menetes a döntő, később sem tudta őt senki túlszárnyalni. Ezzel ő lett a valaha volt legfiatalabb győztes a téli X Games-en. Szakértőknek íme a győztes trükksor: K-Fed (frontside swap to blind 270 off), front 270 out, switch 270 on to pretzel 270 out, switch 900 mute grab, jobbos kork 720 reverse mute grab, balos 900 tail grab.

Az egyébként alighanem minden idők legmagasabb színvonalú női slopestyle döntőjében a második helyen a két évvel ezelőtt győztes norvég Tiril Sjaastad Christiansen, a harmadikon pedig a szintén norvég Johanne Killi végzett. A negyedik a két évvel ezelőtti ezüstérmes amerikai Maggie Voisin, az ötödik az olimpiai bajnok kanadai Dara Howell, a hatodik a tavalyi X Games-győztes svéd Emma Dahlström, a hetedik az olimpiai ezüstérmes amerikai Devin Logan, a nyolcadik pedig a tavalyi ezüstérmes amerikai Keri Hermann lett. Ezt az utóbbi mondatot érdemes azért ízlelgetni egy kicsit.

Kelly most megtanította Amerikának, hol van Észtország. Nem is árt, ha megtanulják, mert ez a kislány a következő években dominálni fog a női slopestyle mezőnyben. Csak sérülés állhatja útját.

Ahogyan pedig ünnepel az alábbi videó végén, az már csak hab a tortán.

 

Hozzászólások