Freestyle sí - Kanadai győzelem a montafoni Oktoberfesten
Kanadai győzelem a montafoni Oktoberfesten
Montafon dobogó (Fotó: FIS Facebook/GEPA)

Kanadai győzelem a montafoni Oktoberfesten

Pintér LászlóPintér László
2015/12/06 23:40

Miután a pénteki selejtező során a német Daniel Bohnacker a negyedik legjobb időt síelte, a rajongói oldalát is kezelő bátyja azonnal elkezdte szervezni a szurkolói buszt a szombati versenyre. A különítmény sikeresen meg is érkezett, és ha már ilyen messzire eljöttek, gondoskodtak a kellő hangulatról. Zöld színű, „Bohne” feliratú egyenpólóban ordították ugyanazt a nótát Daniel minden csúszásakor. Bohnacker végül egy hajszállal lemaradt a nagydöntőről, de a kisdöntőt megnyerve megszerezte az ötödik helyet. Mindenképpen ígéretes idénykezdés ez a westerheimi versenyzőnek, a szurkolók pedig elégedetten térhettek haza.

Bohne! Bohne

Akárcsak az egész német csapat. Hárman is visszavonultak a tavalyi keretből: az első német világkupa-győztes Simon Stickl, valamint Rupert Nagl és Christine Manhard. Legsikeresebb férfi versenyzőjük, a tavaly világkupa-versenyt nyerő Andreas Schauer meghatározatlan ideig nem versenyez, mivel „civilben” repülőgép pilóta és a pilótavizsgáját kell megújítania. A lányoknál Julia Eichinger még nem épült fel teljesen a tavalyi kreischbergi világbajnokságon elszenvedett térdszalag-szakadásából, Sabrina Weilharternek pedig hátproblémái vannak. Fentiek miatt a német csapat több újonccal vágott neki az idei szezonnak, így Bohnacker kiváló szereplése mindenképpen fontos volt a csapat számára. Örömüket tovább növelte, hogy a Szocsiban súlyos térdsérülést szenvedő Anna Wörner végre ismét csúcsformában van. Bejutott a női döntőbe, ahol a nála erősebb ellenfelektől kikapott ugyan, de a negyedik hellyel abszolút elégedett lehet. Egyelőre.

Marielle Thompson visszatért

A nap egyértelműen a kanadaiaké volt. A hölgyeknél Marielle Thompson sérüléséből visszatérve ott folytatta, ahol abbahagyta. Tavaly a szezon első három versenyét megnyerte, majd a januári kreischbergi világbajnokság elődöntőjében bukott, elszakadt a térdszalagja. Artroszkópiás műtétet hajtottak rajta végre, a szezon hátralévő részét kihagyta. Most, közel egy év távollét után utolérhetetlen volt a selejtezőben, és a döntőig is megnyerte minden futamát. A nagydöntőben aztán kicsit jobban megdolgoztatta őt a világkupa címvédő svéd Anna Holmlund, de egy remekül kitervelt és végrehajtott előzéssel őt is sikerült maga mögé utasítania. A bájos svéd óriásnak így be kellett érnie a második hellyel, míg a harmadik helyet az osztrák Katrin Ofner szerezte meg.

Thompson és Delbosco

A 2014-es olimpiai bajnok Thompson érthetően elégedett volt a teljesítményével:

“Nem startoltam olyan jól, mint Anna, de tudtam, hogy rengeteg helyen lehet előzni a pályán, egész nap sok előzés volt. Tudtam, hogy az utolsó két döntött kanyar nagyon gyors, így a négyes kanyarban ívet váltottam, és kilőttem az ötösbe, ahol sikerült megelőznöm Annát. Nagyon örültem, hogy a türelmem kifizetődött.”

Persze egy ilyen sérülés után kérdéses volt, mennyire mer támadó szellemben síelni:

“Mindig úgy állok a rajtnál, hogy győzni akarok, de ezúttal már annak is örültem, hogy bekerültem a döntőbe. Viszont már az első edzésnaptól láttam az időeredményeimen, hogy gyors vagyok. Klassz volt, hogy ezt ma a versenyben is be tudtam bizonyítani.”

A vorarlbergi helyszínen valóban kiváló, számtalan előzésre lehetőséget nyújtó pályát építettek a montafoniak. A Schruns feletti Hochjochon a viszonylag kevés hó ellenére sikerült kiváló körülményeket teremteni. A nyomvonal kialakításában komoly szerepet játszott a helyi snowboardkrosszos, Markus Schairer. A 2009-es világbajnok persze magáért is dolgozott, hiszen a hódeszkások egy hét múlva ugyanezen a pályán kezdik meg világkupájukat.

Delbosco két év után nyert újra

A férfiaknál a kanadaiak még Thompson eredményét is túl tudták szárnyalni. Christopher Delbosco az utóbbi szezonokban nem igazán találta önmagát, sérülések is hátráltatták. Egy-egy villanása akadt néha, de sokszor a főtáblára jutás sem jött össze neki, vagy ha igen, kiesett az első fordulóban. A kétszeres X Games-győztes és egykori világbajnok ezúttal azonban remek formában csúszott, ráadásul régi cimborája, Brady Leman személyében inspiráló versenytársat is kapott. A honfitárrsal vívott csatából végül Delbosco került ki győztesen. A verseny után elárulta, hogy az idei szezonra kissé másképpen készült:

“Ezen a nyáron visszatértem ahhoz az edzésmódszerhez, ami régebben bevált. Nagyon sokat bringáztam (downhill hegyikerékpáros versenyző volt korábban – PL), a ritmusérzékemet próbáltam fejleszteni. Nem töltöttem túl sok időt havon az elmúlt nyár folyamán, de a felkészítő táborban már elég gyorsan síeltem, és itt is az edzéseken is. A döntőben sikerült viszonylag jól elrajtolnom, és onnan meg tudtam tartani az előnyömet.”

A veterán kanadaiaknak hatalmas motivációt ad az első két hely megszerzése:

“Különleges volt” – mondta Delbosco arra a kérdésre válaszolva, milyen érzés volt a honfitársával együtt állni a dobogó tetején. „Látni Bradyt, aki jól tudja, mennyire szenvedtem az elmúlt években, látni, hogy mennyire örül, nagyon jó érzés volt. Végre látszik annak a rengeteg munkának az eredménye, amit beleöltünk a felkészülésbe. Remélhetőleg kitart a lendületünk a karácsony előtt következő néhány versenyen.”

Brady Leman, aki Delboscóval együtt alapító tagja volt a 2007-es első kanadai síkrossz válogatottnak, érthetően nagyon boldog volt a második helyével is: “Nagyon elégedett vagyok a mai nappal! Jól síeltem és magabiztosan érkeztem a döntőbe. Del [Bosco] kilőtt a rajtnál. Egy alkalommal majdnem sikerült utolérnem, de nagyon örülök az első két helynek. Nagyszerű így kezdeni a szezont.”

A harmadik helyet a kreischbergi világbajnok, Filip Flisar szerezte meg. A hegyesre pödört bajuszú szlovén igazi közönségkedvenc. Jó látni, hogy már a szezon legelején is ilyen remek formában van.

A női dobog

Nem volt szerencséje viszont a két évvel ezelőtti szakági világkupa-győztes svéd Victor Oehling Norbergnek. Hiába jutott tovább, már az elődöntőben sem tudott rajthoz állni. Egy pillanatra mutatták, ahogy a földön ülve ápolták. A svéd szövetség tájékoztatása szerint kiújult egy korábbi hátsérülése, amely miatt kórházi kivizsgálásra szorul.

A svájciaknak is felemásan sikerült a hétvége. Először korábbi legjobbjuk, a 2010-es olimpiai bajnok Michael Schmid jelentette be visszavonulását, majd pedig a világ egyik legjobbjának számító Fanny Smith törte el kulcscsontját a selejtezőben. A 2013-as világbajnokot hétfőn műtik, jó pár hetet ki kell majd hagynia.

Annak ellenére, hogy mindössze három sízőjük jutott a főtáblára, picit azért örülhettek is a helvétek. Úgy tűnik, Alex Fiva visszatért. A 2012-13-as világkupa győztesét hátproblémái miatt az elmúlt két szezonban elkerülték a sikerek, de most remekül síelt. A nagydöntőbe ugyan nem jutott be, mert az olimpiai és világbajnok Jean-Frederic Chapuis keze hosszabbra nyúlt az elődöntőben, de Fiva végig versenyképes és gyors volt. A kisdöntőben végül a hetedik helyet szerezte meg, ami a jövőre nézve ígéretes.

A házigazdáknak sem volt oka búslakodásra. A hölgyeknél Katrin Ofner dobogóra állhatott, míg a férfiaknál Robert Winkler élete legjobbját érte el egy hatodik hellyel. Sajnos a világbajnok Andrea Limbacher az első fordulóban kiesett, Thomas Zangerl és Andreas Matt azonban elég jó tempót síelve, csak némi balszerencsével a 9. illetve a 13. helyen végzett.

Folytatás a következő hétvégén dupla versennyel a franciaországi Val Thorens-ban, ahol – személyes megkeresésünkre válaszolva – már a síkrosszkirálynő Ophelie David is rajthoz áll. A pénteki versenyt 13:00 órától az Eurosport 1-en élőben közvetítjük. A szombati verseny a jelenlegi állás szerint nem kerül képernyőre.

Síkrossz Világkupa Montafon, eredmények:

Női

Férfi

Action

Hozzászólások