Freestyle sí - Itt a világelső kvad kork síléccel!
Itt a világelső kvad kork síléccel!
Jackson "Wacko" Wells a cardronai Big Air versenyen (Fotó: Europress/Getty)

Itt a világelső kvad kork síléccel!

Pintér LászlóPintér László
2016/09/15 16:36

A 18 éves új-zélandi Jackson "Wacko" Wells újabb fejezetet nyitott a freestyle sí történetében.

A szabadstílusú síben és snowboardban egyaránt fennállásuk óta örök vita tárgyát képezi, hogy az akrobatika megöli-e a sportot. Hiába azonban a stílus és a technikai virtuozitás híveinek örök szembenállása, az akrobatikus fejlődést nem lehet megállítani. Mindig akad valaki, aki bizonyítani szeretné, hogy olyasmire képes, amire előtte mások nem.

A kvadrupla kork, ez a különleges négyes szaltó már régóta foglalkoztatja a freestyle sí legjobbjait. Csak idő kérdése volt, hogy mikor – és persze kinek – sikerül először beadni. Főleg, miután a snowboardosok közül többen is sikerrel beadták a trükk deszkás változatát, tehát látszott, hogy fizikailag lehetséges síléccel is.

Négyes szaltót már 1983-ban is ugrottak sível, szóval nem ez a truváj a dologban. Akkor a kiváló amerikai síakrobata, Frankie Bare egy háromcsavaros kvadrupla hátraszaltót mutatott be.

A síakrobatikát sokkal szorosabb szabályok kötik, a „szabadstílusú” sí egyik klasszikus szakágának számít, de a szabadsághoz vajmi kevés köze van. Négyes szaltót például tilos ugrani. Pontosan az ilyen kötöttségektől menekülve születtek az új iskola, a „newschool” szakágak, mint a slopestyle, a big air és a félcső.

Maga a trükk azért különlegesen nehéz, mert nem egy sztenderd négyes szaltóról van szó. Az ugrás attól „kork”, hogy a versenyző a levegőben egy ferde tengely mentén végez forgást. Így egy dugóhúzószerű mozgás jön létre, innen ered az angol „cork” elnevezés.

Ami nagyon érdekes, hogy végül egy olyan sízőnek sikerült a történelmi trükk, akire aligha számított bárki is, hiszen egyelőre nincsenek komolyabb eredményei. Még akkor is váratlan, ha tudjuk, hogy a 18 éves Jackson Wells a freestyle sízők körében jól ismert Wells-fivérek legifjabb tagja.

A Wells-fivérek. Balról jobbra: Beau-James, Jossi, Jackson és Byron

Wellsék négyen vannak: Jackson, Byron, Beau-James és Jossi. Mindannyian freestyle sízők, a szülők 30 évvel ezelőtt költöztek Wanakába. Édesapjuk a sípályán hegyimentő, édesanyjuk a gyermekmegőrzőben dolgozik. A srácok gyakorlatilag a Cardrona síterepen nőttek fel. A világkupa-sorozat egyik állomásának is helyt adó síterepen az egyik sílift a család nevét viseli.

Jackson bátyja, Jossi tavaly megnyerte a legnagyobb presztízsű versenyt, az X Games-t. Ő az első új-zélandi, akinek ez sikerült. A négy testvér közül hárman ott voltak a téli olimpián Szocsiban: Beau James és Jossi slopestyle-ban, míg Byron félcsőben versenyzett. Pjongcsangban jó eséllyel mind a négyen ott lesznek majd.

Jackson a legfiatalabb, egyben legőrültebb is a négy testvér közül, ezért kiérdemelte a „Wacko” („Golyós”) becenevet.

Amire most újfent rászolgált. Az ugrást hátrafelé csúszva, azaz switchben indítja, ami még nehezebbé teszi.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, többen belekötöttek, hogy nem teljesen tiszta a kork. Tény, hogy az utolsó fordulatnál gyakorlatilag egyáltalán nem fordul alá a feje (ettől beszélünk szaltóról), ott már a flatspinhez közelít a forgás. Tény viszont az is, hogy a történelmi trükkök első változatai ritkán sikerülnek tökéletesre, és Wacko trükkje mindenképpen úttörőnek számít. Úgy fogunk rá emlékezni, mint az első kvad korkra. Íme:

Hozzászólások