Freestyle sí - Ápolót keresnek a kómából felébredt síkrossz-bajnoknak
Ápolót keresnek a kómából felébredt síkrossz-bajnoknak
Anna Holmlund (Fotó: Europress/AFP)

Ápolót keresnek a kómából felébredt síkrossz-bajnoknak

Pintér LászlóPintér László
2017/05/20 11:55

Az olimpia bronzérmes síkrosszos Anna Holmlund súlyos balesete után hónapokig volt kómában, hosszas ébredezés után azonban végre magához tért.

A bájos, sudár svéd síkrosszos lány a negyedik szakági világkupa-győzelem céljával vágott neki a 2016/17-es szezonnak. Már a második versenyen nyert, de az első négy versenyének mindegyikén eljutott legalább az elődöntőig. Remek formája nemcsak a világkupa, hanem a márciusi világbajnokság szempontjából is ígéretes volt.

Aztán megérkeztek Innichenbe, ahol korábban sikert és drámát is átélt már. 2009-ben két, egymást követő napon tudott nyerni. Két évvel később viszont úgy szétszakította itt a térdét, hogy az kis híján a karrierjébe került.

Ezúttal edzés közben, közel 100 km/órás sebességnél bukott. A mozdulat annyira hirtelen történt, hogy védekezni sem volt ideje, a feje csillapítás nélkül ütődött a pálya kemény havához. Az eszméletét vesztett sportolónőn koponyaűri vérzés miatt még a közeli bolzanói kórházban életmentő műtétet hajtottak végre. Ezután mesterséges mélyaltatásba helyezték.

Nagyot bukott, kómában a svéd síkrossz sztár | Hosszabbítás

Egy emberként aggódik a síkrossz család Anna Holmlundért. A svéd síkrossz csillag hétfőn, edzés közben szenvedett balesetet az olaszországi Innichenben, ahol a szerdai világkupa-versenyre készültek. Anna egy viszonylag könnyű ugratón, nagy sebességnél vesztette el uralmát a lécei felett, és nagy erővel csapódott a földhöz.

Mindenki az ébredéséről szóló hírt várta, mindhiába. Két hónappal később édesapja annyi pozitívumot tudott elmondani, hogy talán érez szagokat.

Anna súlyos traumatikus agysérülést, szaknyelven diffúz axonális károsodást szenvedett. Ez a koponyasérülések egyik legelterjedtebb és legsúlyosabb következményekkel járó fajtája. Az esetek 90%-ában a beteg sosem ébred fel a kómából. Aki felébred, az sem lesz már a régi.

Az utóbbi hetekben Anna állapotában a körülményekhez képest jelentős javulás mutatkozott. Az ébredés jeleit két hónappal ezelőtt kezdte mutatni. Először csak egy-egy ujjszorítással vagy pislogással jelezte, hogy hallja a körülötte lévőket. Később elkezdte mozgatni a végtagjait, majd néhány szót is ki tudott mondani. Ami nagyon fontos, felismeri a szeretteit, barátait, akik hónapok óta ott vannak mellette.

A pozitív fejlemény az orvosokat is meglepte, de óva intenek a túlzott optimizmustól. Véleményük szerint csak Anna elképesztő fizikai és mentális erejének köszönhető, hogy eddig eljutott, de mozgásában mindenképpen szignifikánsan korlátozott marad.

Orvosai azt tervezik, hogy júliusban kiengedik a stockholmi kórházból. A családja a szülőhelyén, Sundsvallban bérelt számára egy lakást, hogy közel lehessenek hozzá. Emellett apróhirdetésben keresnek hozzá szakképzett ápolót, aki a hétköznapi feladatok ellátásában segít majd neki a nap 24 órájában.

Az elmúlt tél az Annához közel állók számára is nagyon nehéz volt lelkileg. Párja, a szintén síkrosszos Victor Öhling Norberg a baleset után több versenyt kihagyott, hogy kedvese mellett lehessen. A síkrossz teljes koncentrációt igénylő, rizikós sport, ahol nem járhatnak máshol az ember gondolatai. Márciusban azonban megnyerte a világbajnokságot, aminek persze csak mérsékelten tudott örülni. Érdekesség, hogy a női világbajnoki címet Anna csapattársa, a szintén svéd Sandra Näslund szerezte meg.

Az előző szezonban sajnos nem Anna Holmlundé volt az egyetlen súlyos síkrosszos baleset. A lengyel Karolina Riemen-Zerebecka márciusban, a sierra nevadai világbajnokság előtt, edzésen bukott. Először őt is mesterséges mélyaltatásban tartották, de szerencsére őt viszonylag hamar fel tudták ébreszteni, és azóta biztató lépésekkel gyógyul. Nála a teljes felépülésben is lehet reménykedni, habár ez hosszú hónapokat vesz majd igénybe.

Hozzászólások