Freestyle sí - Elizabeth Swaney nem Eddie, a sas
Elizabeth Swaney nem Eddie, a sas
Fotó: Olympic Facebook

Elizabeth Swaney nem Eddie, a sas

Csatári FlóraCsatári Flóra
2018/02/21 14:16

A Klubrádióban, a Hosszabbítás e heti műsorában Pintér László, az Eurosport extrém sportokban jártas kommentátora volt Farkasvölgyi Gábor és Rév Dániel vendége. Most a teljes adást a phjongcshangi eseményeknek szentelték. Beszéltek a legérdekesebb dolgokról, a legemlékezetesebb pillanatokról, hősökről, legendákról, meglepetésgyőztesekről. De legfőképp Swaney Elizabethről.

Az adás a legelején kezdte, mert bár jó magyar szokáshoz híven, hétfőn hirtelen nyilván mindenki egy kicsit freestyle sí, és azon belül is félcső szakértő lett, vagy legalábbis úgy adta elő a véleményét az olimpia egyik legsiralmasabb produkcióját bemutató Swaney-ről, mintha szakértő volna. A valóság ugyanakkor az, hogy múlt vasárnap este még igen sokan éltek kicsiny hazában anélkül, hogy bármit is tudtak volna erről az olimpiai számról.

Épp ezért, Pintér László, aki sokakkal ellentétben tényleg hosszú évek óta foglalkozik extrém sportokkal, többek között szabadstílusú sível is, azzal kezdte, hogy ismertette magát a félcső szakágat és elmesélte azt is, hogy hogyan kvalifikálhatta magát az olimpiára a magyar színekben induló Swaney anélkül, hogy képes lett volna egyetlen egy, legalább 180 fokos fordulatot bemutatni a félcső pereme fölött.

Az Eurosport kommentátora ezek után mesélt Sarah Burke-ről is, aki a félcső szakág tragikusan korán elhunyt úttörője volt. Elsősorban ugyanis az ő lobbitevékenységének köszönhető nem csak az, hogy a női félcső ma már szerepel az olimpiai programban, de az is, hogy egyáltalán bárhol a világon rendeznek ilyen versenyeket nőknek. Ráadásul élen járt a sportág technikai fejlesztésében is, azaz egy csomó trükköt ő mutatott be először.

Mindez azért fontos, mert Pintér szerint az ő komoly munkájához és örökségéhez semmiképp sem méltó mindaz, amit Swaney Phjongcshangban mutatott, vagy még inkább, mind az, amit nem mutatott.

"Sarah szerette volna, ha a sportágat úgy mutatják be az olimpián a világnak, akik semmit nem tudnak erről, hogy a legjobbak vannak ott és a legjobbjukat nyújtják. És éppen ezért, a bemutatkozása ennek a sportágnak igen magas színvonalú volt Szocsiban és azt látták igazából a világon, amit szerintem a 2012-ben elhunyt Sarah szeretett volna, hogy lássanak." - mondta a szakértő, aki szerint egyébként most is ott versenyzett a világelit az olimpián, épp ezért tartja szomorúnak, hogy mégis Swaney komolytalan köre híresült el az egész versenyből.

A beszélgetésbe aztán telefonon bekapcsolódott Trso Lukács, alias Lego is, hazánk legjobbnak tartott freestyle-sízője, aki nem lehetett ott az olimpián. Szerinte semmiképp sem vicces az, amit Swaney művelt az idei játékokon. Ő sem a gyenge eredményt kritizálta, hanem azt, hogy a magyar színekben induló amatőr meg sem próbált trükköt bemutatni, sem az olimpián, sem a kvalifikációs versenyein.

Az adás zárásaként aztán kicsit vidámabb vizekre eveztek a kollégáim, és összeszedték az eddigi kedvenc sztorijaikat a phjongcshangi játékokról.

A beszélgetést itt hallgathatjátok meg, sőt a Soundcloudról le is tölthetitek, ha elmentenétek későbbre.

Hozzászólások