Freestyle sí - Nagyot bukott, kómában a svéd síkrossz sztár
Nagyot bukott, kómában a svéd síkrossz sztár
Anna Holmlund (Fotó: Anna Holmlund Facebook)

Nagyot bukott, kómában a svéd síkrossz sztár

Pintér LászlóPintér László
2016/12/20 11:57

Egy emberként aggódik a síkrossz család Anna Holmlundért. A svéd síkrossz csillag hétfőn, edzés közben szenvedett balesetet az olaszországi Innichenben, ahol a szerdai világkupa-versenyre készültek.

Anna egy viszonylag könnyű ugratón, nagy sebességnél vesztette el uralmát a lécei felett, és nagy erővel csapódott a földhöz. A mozdulat annyira hirtelen történt, hogy védekezni sem volt ideje, a feje csillapítás nélkül ütődött a pálya kemény havához. Az eszméletét vesztett sportolónőt mentőhelikopterrel szállították a bolzanói kórházba, ahol koponyaűri vérzés miatt azonnal életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A vérzést sikerült csökkenteni, az olimpiai bronzérmest jelenleg mesterséges mélyaltatásban tartják, állapota továbbra is kritikus. A ma reggeli legfrissebb hírek szerint értékei stabilak.

Holmlund szülei azonnal Olaszországba utaztak, amint a Svéd Síszövetség értesítette őket. A kórházban ott van Anna betegágya mellett párja, a szintén síkrosszos Victor Öhling Norberg. Öhling Norberg a férfi mezőny egyik legjobbja, 2013/14-ben ő nyerte a szakági világkupát. A svéd szövetségi kapitány, Joar Baatelson nem tudja, hogy jelen körülmények között a versenyen rajthoz-áll-e. A csapat többi tagja részt vesz a keddi selejtezőn.

Anna a harmadik szakági kristálygömbjével 2016 márciusában

Anna Holmlund rendkívül népszerű Svédországban, az utánpótlás korú síkrosszos lányok példaképüknek tekintik. Sokat szerepel tévéműsorokban, szerepe elvitathatatlan a síkrossz svédországi népszerűsítésében. Háromszor nyerte meg a szakági világkupát, legutóbb tavaly, amely legsikeresebb szezonja volt. Szocsiban bronzérmet szerzett, de már a 2011-es világbajnokságról is van egy bronzérme.

A 29 éves sízőnő karrierjét pár éve majdnem kettétörte egy súlyos térdsérülés, melyet ugyanezen a pályán, Innichenben szenvedett el, még 2011 decemberében. A rehabilitáció egy teljes évet vett igénybe, de sikerült a visszatérés a világkupába. Igaz, újabb egy évig tartott, mire ismét mert bátran síelni, és a sérülés utáni első győzelmére 2015-ig várnia kellett.

Sajnos ezúttal nem az a kérdés, hogy vissza tud-e térni a sípályára, hanem hogy túléli-e a balesetet.

Hozzászólások