Freestyle sí - A nap videója: Sírepülés háttal nekifutva
A nap videója: Sírepülés háttal nekifutva
Sammy és a sánc (Fotó: Youtube)

A nap videója: Sírepülés háttal nekifutva

Pintér LászlóPintér László
2015/12/16 20:56

Először is szögezzük le, hogy a valóságban ennek semmi köze a klasszikus értelemben vett síugráshoz. Freestyle sí nyelven ezt úgy mondják, hogy „switchben adta be a trükköt”.

Másodszor pedig, ezt a videót látni KELL.

Van egy gigászi síugró sánc a Michigan állambeli Ironwoodban található Copper Peaken. 145 méteres kalkulációs pontjával ez a nyugati félteke egyetlen sírepülő sánca, egyben a világ legmagasabb épített sánca. 1994 óta nem használják, de hamarosan visszahozzák a világkupa vérkeringésébe: a tervek szerint 2017 szeptemberében itt rendezik a FIS Nyári Grand Prix záróversenyét. Addig persze még jó néhány felújításon át kell esnie.

Az amerikai Sammy Carlson freestyle síző, a sportág egyik legnagyobb ikonja. Éveken keresztül nyerte sorra a versenyeket. Az X Games-en slopestyle-ban és big airben több érmet is szerzett, előbbiben nyerni is tudott. 2011-ben ő ugrott elsőként triplakorkot a világon. Síugró hasonlattal élve ő a szabadstílusú sí Matti Nykänenje – csak kevésbé botrányos életformával.

A versenyek szabta keretek azonban, bármennyire is szabadstílusról beszélünk, hamar szűknek bizonyultak Sammy számára. Ugyanazok az elemek, ugyanolyan pályák, egy idő után untatni kezdték. Ez végül oda vezetett, hogy a szponzori nyomás ellenére, karrierjét kockára téve egy hónappal a szocsi olimpia előtt közölte, hogy nem indul az ötkarikás játékokon, ahol a slopestyle sí debütált.

Egy évvel korábban a téli X Games egy új versenyszámot indított. Ezen sí vagy snowboard témájú, természetes környezetben felvett (freeride) kisfilmekkel lehet indulni. A győztesről közönségszavazat dönt. A versenyszám neve „Real Snow Backcountry”. Eddig három alkalommal rendezték meg, mindhármat Sammy nyerte. Bejött neki a filmezés.

Sammy két évvel ezelőtt közös projektbe kezdett a sífilmek terén etalonnak számító Teton Gravity Research csapatával. Célja az volt, hogy a világ minél több szegletébe eljusson, ahol a lehető leglátványosabb síklipeket forgassa, és ezeket egy dokumentumfilmmé ötvözze. A projektnek nemes egyszerűséggel a „Sammy C Project” címet adta. Szeretné, ha a film mindenkit az álmai megvalósítására inspirálna, és nem feltétlenül csak a havas sportokban.

Sammy a két év során sok magashegységben megfordult, és lélegzetelállító felvételeket készített. Keresett azonban egy olyan helyet, ahonnan IGAZÁN nagyot lehet ugrani. Így került a képbe Copper Peak. A sáncon 20 éve nem ugrott senki.

A 26 emelet magas szerkezet tetejéről lenézni is félelmetes. A síugrók persze hidegvérrel repülnek róla akár 200 méter fölé is, de egy freestyle síző számára nem a távolság a lényeg: ők akrobatikus trükköket mutatnak be a levegőben. Dupla vagy akár tripla szaltókat, jobbra-balra forgatva, kézzel a lécet vagy a kötést fogva, sokszor háttal (switchben) nekifutva. Minél szebb és nehezebb a figura, annál tetszetősebb.

Csakhogy a legnagyobb ugratókról sem nagyon lehet 30-40 méternél messzebbre repülni. A Copper Peak-i sánc merőben más dimenziót kínált, és Sammy számára éppen ez volt a legvonzóbb. Ha pedig már megkapta a lehetőséget, kézenfekvő volt, hogy megküldi az ugratót switchben is…

Spoilernek annyit engedjetek meg, hogy egy ilyen próbálkozás értelemszerűen nem sikerülhetett minden alkalommal, ahányszor nekifutott.

Az alábbi 5 perces kisfilm csak egy részlet a 45 perces dokumentumfilmből, mely a mai naptól letölthető iTunes-on, és a napokban kerül bemutatásra az észak-amerikai filmszínházakban. Érdemes megszerezni, mert ezt a filmet évek múlva is a sífilmek egyik mérföldköveként fogják számon tartani.

Hozzászólások