Freestyle sí - 13 éves kislány nyerte a Dew Tour sí slopestyle döntőjét
13 éves kislány nyerte a Dew Tour sí slopestyle döntőjét
A dobogósok (Fotó: Kelly Sildaru/Facebook-Chris Ortiz)

13 éves kislány nyerte a Dew Tour sí slopestyle döntőjét

Pintér LászlóPintér László
2015/12/18 01:06

Az egészben igazából az a durva, hogy azért csak most nyert először a Dew Touron, mert pillekönnyű testsúlya miatt korábban nem engedték elindulni. Más versenyeken, ahol indulhatott, nagyjából az elmúlt két évben megvert mindenkit, életkortól függetlenül.

Kelly Sildaru nevét eddig csak azok ismerték, akik a versenyeken túl is követik a szabadstílusú sí eseményeit. Kelly ugyanis már hat éve publikálja interneten a kisfilmjeit, ami azt jelenti, hogy az első videója 6 éves (!) korában jelent meg. Szóval igazából most csak az történik, amit mondjuk a 3-4 évvel ezelőtti videóiból sejteni lehetett. Az őstehetség iskolapéldája, sőt, megkockáztatom, hogy a legjobb női slopestyle síző jelenleg a világon.

Kelly Tallinnban született, ahol nem túl hosszú a síszezon, és úgy általában véve sem hemzsegnek a sízők. Két évesen állt először lécen, és elég hamar teljesen rákapott. Szülei szerencsére felfedezték a tehetségét, és lelkesedését látva minden eszközzel azon voltak, hogy igazi síterepeken hódolhasson szenvedélyének.

A 8 évesen készített szezon-összefoglalójára már az egész freestyle sí közösség felkapta a fejét. Valami elképesztő természetességgel és játszi könnyedséggel adja be a női mezőny legnehezebb trükkjeit. De nemcsak az ugrásokban emelkedik ki, hanem a korlátokon is nagyon otthonosan mozog. Nem véletlen, hogy már 10 évesen a Nike, a Red Bull és a K2 márkákat tudhatta szponzorai között.

Red Bullos sisak, szigorúan Kelly kedvenc rajzfilmfiguráival díszítve

A Dew Tour az X Games mellett a szezon legkiemelkedőbb versenye a freestyle sízők számára. A világ legjobbjai mind itt vannak, persze a sérülteket leszámítva. Az idei döntőben is ott volt az olimpiai bajnok Dara Howell, a tavalyi X Games-győztes Emma Dahlström, a 2013-as X Games-bajnok Tiril Sjaastad Christiansen, valamint a tavalyi Dew Tour második és harmadik helyezettje is.

Kellyt azonban egyikük sem tudta megállítani. Az apró termetű kislány köre technikailag nehezebb volt, mint amivel Szocsiban Dara Howell megnyerte az olimpiát. Mindkét irányba ugyanolyan jól forog, és switchben (hátrafelé indítva) is tudja a legnagyobb forgásokat. Már a pálya felső szakaszára telepített korlátokon megcsillantotta technikai tudását, az ugratókon pedig az alábbi trükksorral rukkolt elő: switch jobbos 900, jobbos kork 720 tailgrab, switch balos 900 és a végére még egy balos 720.

Amikor szórakozásból csúszik

Mindezt úgy, hogy csak egyetlen esélye volt, ugyanis az első menete során az egyik korlát után leoldott a léce. Édesapja, aki egyben az edzője is, elmondta, hogy bizony a második menet előtt tisztán látszott a sírás nyoma Kelly arcán. Nagyon csalódott volt, mert a rontott menet miatt 7,8 ponttal az utolsó helyen állt az első kör után.

Végül azonban ő volt az egyetlen, akinek a körét 90 pont felettinek értékelte a zsűri.

Január végén rendezik az X Games-t, a legnagyobb presztízsű téli extrémsport versenyt. Egyelőre még nem erősítették meg, de Kelly külföldi menedzsere szerint már zsebben van a meghívó. Ez ugyanis, a Dew Tourhoz hasonlóan kizárólag meghívásos verseny, a riderek korábbi teljesítménye alapján kaphatnak meghívót. Életkori korlátozás nincs, viszont Kelly testsúlya aggasztóan alacsony. A slopestyle-hoz lendület és sebesség kell, aminél előny a nagyobb testsúly. Szeles körülmények között, főleg, ha szembe fúja a szél, a lányok többnyire szenvednek. Sokszor az ugrató átrepülése is gondot okoz.

Amennyiben valóban megkapja a hőn áhított meghívót, akkor már csak szélcsendre lesz szükség, hogy minden idők legfiatalabb győztese lehessen. A jelenlegi rekordot a snowboardos Chloe Kim tartja, aki tavaly a női félcsőben győzött, 14 évesen.

Íme a győztes köre a Dew Tourról:

Hozzászólások