Téli sportok - Fourcade: „Nem félek a norvégoktól”
Fourcade: „Nem félek a norvégoktól”
Fotó: Europress/AFP

Fourcade: „Nem félek a norvégoktól”

HosszabbitásHosszabbitás
2018/01/10 12:18

A sílövő világkupa-sorozat legutóbbi állomásán, a ködös Oberhofban ezúttal aranyba öltözött svédeket, és ismét szárnyaló belgákat láthattunk. Emellett az olimpia közeledtével készülőben egy történelmi siker, tovább élesedik a Fourcade-Boe párharc, valamint bizonytalanná vált Ole Einar Björndalen indulása az ötkarikás játékokon. Egy kaotikusan különleges hétvége a Biatolimpia magazinunk szemüvegén keresztül.

A svédek nevető harmadikként győztek

Ködös újévre ébredt a biatlon mezőnye, ugyanis 2018 első világkupa-versenyeit a németországi Oberhofban rendezték meg. Az egyéni számokban az időjárás csak kisebb meglepetéseket okozott, de a váltókban a körülmények rendesen megkeverték a kártyákat. Már a női versenyen a szokásosnál erősebb köd nehezítette a versenyzők dolgát, de ami a férfiakat várta, az minden biatlonos legnagyobb rémálma: a sílövők szinte még a céltáblát sem látták, nemhogy a benne lévő korongokat. Nem csoda, hogy a váltókban szokásos tartaléklőszerek használata szinte automatikussá vált minden csapatnál, sőt volt, hogy egyszerre akár 6-7 versenyző rótta a büntetőköröket (a németek összesen 10-et!), amikből 156 darab volt a futamon.

Történelmi meglepetés készülődött, ugyanis a „láthatatlan” viszonyok közt először a belgák váltak köddé a mezőny számára. Ahogy az előző férfi váltóversenyen, úgy most is Michael Rösch vezetett az első emberek után, majd a legkaotikusabb, 3. lövészetet követően Florent Claude-nak csupán egy tartaléklőszert kellett elhasználnia, és több mint egy percre növelte csapata előnyét. A belga szenzáció most az 5. lövészetig tartott, amikor az olaszok vették át a vezetést Dominik Windisch-nek köszönhetően, aki megmutatta: ilyen körülmények között is lehet 10-ből 10 korongot hiba nélkül lelőni.

,,Nem igazán láttam közelről a céltáblát. Meg kellett néznem a nagy kivetítőt, hogy biztosan jók-e a lövéseim. Elég mókás volt. Eldöntöttem, hogy mostantól csukott szemmel fogok lőni, talán ez így eredményesebb.” – magyarázta meglepődöttségét a korábbi világkupa-verseny-győztes olasz.

Windisch végül több mint egy perces előnnyel adta át a váltót Thierry Chenalnak, akit talán meglepő, hogy az olasz csapat legkevesebb tapasztalattal rendelkező versenyzőjeként, befutó emberként tettek be. Chenal ugyan a fekvő lövészetben még hibátlan volt, az álló sorozatát elizgulta, és nemcsak tartaléklőszerekre, hanem büntetőkörre is kényszerült. Eközben a svédek legrutinosabb tagja, Fredrik Lindström kiváló futóteljesítménnyel, és határozott, gyors lövészeteivel az élre állt, majd végül ő ért be a 2. helyezett olaszok és a végig dobogóközelben lévő, végül bronzérmes norvégok előtt, akik ezúttal is tartalékos egységgel álltak ki a Christiansen, L’Abee-Lund, Birkeland, Tarjei Boe négyes összetételben. Mondhatjuk, hogy a Ponsiluoma, Nelin, Samuelsson, Lindström összeállítású váltó győzelme a régi szép időket idézte, ugyanis férfi svéd váltó utoljára négy éve végzett egyáltalán a pódiumon.

A Fredrik Lindström vezette svédek nyerték a váltót Ruhpoldingban

A hazaiak szinte utolsóból lettek majdnem elsők

Bár a biatlon mezőnye visszatért Németországba, az oberhofi publikum nem igazán örvendhetett a hazai sikereknek, hiszen a hat versenyből csupán egy érmet szereztek a német sílövők. Ezt az ezüstérmet a női váltó szerezte meg, nem akármilyen hullámvasút során.

Vanessa Hinz csak a 18. helyen, és 1 perc 20 másodperces hátránnyal adta át a váltót a korábbi sífutó, de idén már kétszeres vk-győztes Denise Herrmann-nak, aki a különbség felét ledolgozta, és a 4. helyre hozta föl csapatát. Ezek után jött Franziska Preuss, akinek nem sok verseny volt eddig a lábában, a keze viszont annál biztosabb volt, és két hibátlan lövészettel teljesen ledolgozta a különbséget az éllovas franciákkal szemben, sőt, egy pillanatig a vezetést is megszerezte. Az utolsó emberekre maradt a döntés, ahol végül Maren Hammmerschmidt lövészetben megremegett, Justine Braisaz pedig behozta a Marie Dorin Habert-et nélkülöző franciákat az első helyre.

A dobogó legalsó fokára meglepetésre a svéd hölgyek állhattak fel, akiknek büntetőkört sem kellett futniuk. A verseny legnagyobb vesztesei az olaszok voltak, akik Lisa Vitozzi és Dorothea Wierer után még az élen mentek, azonban Nicole Gontier két büntetőköre miatt végül meg kellett elégedniük a 6. pozícióval.

Az ,,üldözhetetlen sprintkirálynő”

Elképesztő az a fölény, amelyet Anastasiya Kuzmina kezd fölépíteni az egész női mezőnnyel szemben. Bár még bő egy hónap van hátra a téli olimpiáig, nehéz elképzelni, hogy a szlovák hölgy érem, esetleg aranyérem nélkül távozna Phjongcshangból. Sőt, ki lehet jelenteni, hogy Kuzminának minden esélye megvan arra, hogy megnyerje sorozatban 3. aranyérmét sprintben az ötkarikás játékokon, amit korábban egy biatlonosnak sem sikerült véghezvinnie egyéni számban.

Kuzmina már Oberhofba érkezvén vezette az összetett világkupát, előnyét pedig csütörtökön tovább növelte, ugyanis idén másodszor is megnyerte a 7.5 kilométeres sprintversenyt, méghozzá demoralizáló fölénnyel. Még a második helyezett Kaisa Makarainen is 35 másodpercet kapott ellenfelétől úgy, hogy mindketten egyet hibáztak a lövészetek során, és köztudottan a finn is az egyik legjobb sífutó hírében áll a mezőnyben.

Ezek után nem csoda, hogy Kuzmina jól be tudta osztani erejét a 10 kilométeres üldözéses versenyre, ahol még két lövőhibája ellenére is több mint egy perces előnnyel ért célba mindenki előtt.

,,Érdekes verseny volt ez számomra. Tudtam, hogy jó formában vagyok, mégis attól féltem, nem tudok majd eléggé koncentrálni a lövészeteimre. Az első lövősorozatom viszont megnyugtatott, és úgy éreztem, ez a verseny rendben lesz. Elnézést kérek, hogy elragadtak az érzelmeim a lövőtéren, csak annyira boldog voltam, az utolsó kört pedig már végig örömmámorban futottam.” – nyilatkozta nagyon szimpatikusan Kuzmina utalva arra az ökölrázására, amit utolsó, hibátlan lövészete váltott ki.

Anastasiya Kuzmina

Kuzmina mellett még ki kell emelni a cseh Veronika Vitkovát, aki Gabriela Koukalová távollétében szállította a csehek idei első érmét a sprintben megszerzett 3. helyével. A szombati versenyen a legjobb üldözők az olasz Dorothea Wierer és az ukrán Vita Semerenko voltak, előbbi 16.-ról 2., utóbbi 22.-ről a 3. helyig tudott előretörni, mindketten hibátlan lövőteljesítménnyel. Bár nem állt egyik versenyen sem a pódiumon, nagy hét volt ez Weronika Nowakowska számára is, ugyanis a lengyel sílövő ebben a szezonban először – rögtön kétszer is – a legjobb 10 között zárt, méghozzá sprintben 6., üldözésesben 4. lett.

Fourcade-dupla, a francia mégis lépéshátrányban

Bár stabilan vezeti az összetettet, a mostani hétvégén mindkét egyéni versenyszámot megnyerő, és az eddigi 10 versenyen mindig dobogós Martin Fourcade, a legutóbbi hat összetett világkupa győztese ebben az idényben mégsem dőlhet hátra.

Ennek oka, hogy immár nem ő a férfi mezőny legjobb sífutója, hanem a norvég Johannes Thingnes Boe, aki egyértelműen az utóbbi évek legnagyobb kihívójává vált a francia klasszisnak. Ráadásul a fiatalabbik Boe testvér ezen a hétvégén tovább gyorsult Fourcade-hoz képest, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Johannes a sprintben és üldözésesben is kettővel többet hibázott Martinnál, mégis előbbin 10, utóbbin pedig csak hat másodperc volt a különbség a két versenyző között. Ennek köszönhetően Boe sprintben a 3., üldözésesben pedig 2. helyen végezett. Érdekesség, hogy a 24 éves norvég a két és fél hetes szünetben azt próbálta gyakorolni, hogy minél gyorsabban tudjon pontosan lőni a fekvő lövészetekben, mégis mind a két versenyen ebben a testhelyzetben követte el hibáinak nagy részét. Ez a rossz döntés mutathatja, hogy Johannes Boe jobb futóformája ellenére is mindent bevet Martin Fourcade ellen.

Oberhofban egy másik norvég, a sérüléséből megtáltosodó Emil Hegle Svendsen is megnehezítette Fourcade dolgát. A 10 kilométeres sprinttávon mindkettőjük hibátlan lövészete mellett Svendsen csak nyolc másodperccel maradt el a sárga trikóstól és lett ezüstérmes, míg a 12 és fél kilométeres üldözőversenyen az utolsó lövészetig harcban volt a győzelemért, ahol aztán egyet hibázott, ellentétben Fourcade-dal, aki hibátlan lövészete után szokatlan módon visszafordult, és rápillantott norvég riválisainak lövéseire. Ez sokak szerint bizonyíthatja Svendsen állítását, miszerint a francia fél a norvégoktól.

"A norvég sajtóban Emil azt mondta, félek a norvégoktól. Nagyon tisztelem őket, bármikor le tudnak győzni engem. Ezt bizonyítják is hétről hétre. Azonban én is bármelyik versenyen le tudom győzni őket, és nem félek tőlük, ahogy ők sem tőlem. Ez a válaszom Emilnek.” – cáfolta Fourcade a versenyt követő sajtótájékoztatón Svendsen kijelentését, amelyet a mellette ülő 3. helyezett Tarjei Boe rögtön nyugtázott egy ,,Nagyon jó válasz.” reakcióval, melyre mindketten nevetésben törtek ki.

És hogy az idősebbik Boe-ről is szót ejtsünk, Tarjei néhány gyengébb verseny után újra magára talált, és ezúttal egy 5. és egy 3. helyet szerzett az egyéni küzdelmek során, ráadásul az üldözéses verseny után ebben a szezonban először állhatott fel öccsével együtt a dobogóra.

A szenvedő Björndalennek bizonytalan az olimpiai indulása

Nehéz helyzetbe került a téli olimpiák történetének legsikeresebb sportolója, ugyanis a már 44 éves Ole Einar Björndalennek a Hochfilzenben elért váltóaranyat leszámítva nincsen kiemelkedő eredménye az idei világkupában. Ha a nyolcszoros olimpiai bajnok a folytatásban sem teljesít jobban, akkor könnyen megszakad az a sorozat, miszerint 1994 óta minden téli olimpián részt vesz.

A norvég klasszis Oberhofban mindössze egy 52. és egy 36. helyet szerzett, és bár kihagyott néhány versenyt, az összetettben lévő 40. pozíciója messze elmarad saját elvárásaitól is:

,,Nagy nyomást érzek magamon, azt hittem jobban kezdem majd a szezont.”

Björndalen a tökéletes felkészülés és formaidőzítés mestere, azonban idén egyelőre nem versenyképes. Nemcsak az erős mezőnnyel nem tudja a lépést tartani, hanem saját csapattársaival is nehezen veszi fel a tempót. Az olimpiai rendszer szerint két egyéni versenyen kell a legjobb 12-ben végezni, vagy egyszer kell benne lenni a top 6-ban, Björndalennek azonban eddigi legjobb eredménye egy magához képest szerény 18. hely, azt is még a szezonnyitó, östersundi versenyen érte el. A nagy biatlonos nemzetek, mint például a norvégok is hat versenyzőt indíthatnak egyéni számokban, de a norvég legendánál eddig hat csapattársa is több pontot szerzett. Sőt, Oberhofban a váltóban sem nevezték annak ellenére, hogy szeretett volna indulni.

,,Nincs szabad jegy még neki sem. Amúgy is, ha ő nem érezné jónak a formáját, kétlem, hogy indulna az olimpián.” – mondta Per Arne Botnan, a Norvég Biatlonszövetség sportigazgatója jelezvén, hogy a név nem minden, és hogy Björndalen nem a puszta részvétel, hanem a jó eredmény reményében utazna csak az ötkarikás játékokra.

Úgy is lehet fogalmazni, hogy a Kannibálként is becézett Björndalen megszelídült, azonban az is biztos, hogy még mindig sikerre éhes, és szeretne ismét a legjobbakkal harcolni, ebben bíznak csapattársai is. Johannes Boe szerint nem lenne olimpia ,,Mr. Biatlon” nélkül az egy hónap múlva kezdődő sportesemény, Tarjei Boe pedig elmondta, hogy bár nehéz időszakon megy keresztül barátja, tudja mit kell tennie, és szerinte vissza fogja nyerni a formáját.

Kérdés, mikor jön újra formába a legenda, mert az olimpia egyre közelebb, a versenyek pedig egyre fogynak. Ezen a héten a szintén németországi Rupholdingban rendeznek egyéni indításos, tömegrajtos, valamint férfi és női váltóversenyeket. Mivel Björndalent ismét kihagyja a férfi norvég váltóból Siegfried Mazet szövetségi kapitány, így a szerdai 20 kilométeres egyéni indításos verseny könnyen lehet, hogy az egyik utolsó esélye lesz a norvég klasszisnak, hogy Phjongcshangban nemcsak ő tudjon szurkolni feleségének, Darya Domrachevának, hanem a háromszoros olimpiai bajnoknő is tudja majd biztatni férjét. Talán ez a legfontosabb kérdése az elkövetkezendő napoknak, arra viszont biztosan választ kapunk, hogy Kuzmina vajon folytatja-e dominanciáját, és hogy miként alakul a Boe-Fourcade párharc következő fejezete.

A ruhpoldingi világkupa szerdán a férfi egyéni versennyel folytatódik, amelyet 14 órától az Eurosport 1 élőben közvetít.

(Szentimrei Kristóf írása)

Hozzászólások