Téli sportok - Északi összetett triplán
Északi összetett triplán

Északi összetett triplán

Schindler AndrásSchindler András
2015/01/15 11:14

A hétvégén második alkalommal rendezik meg az ausztriai Seefeldben az „északi összetett tripla” versenynek elkeresztelt viadalt. A péntektől vasárnapig zajló eseményen három Gundersen futamot rendeznek kicsit másképp, ahogy megszoktuk.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) már tavaly lépéseket tett az északi összetett szakág népszerűsítésre, amikor elindította a sorozatot. A 3 napig zajló esemény első állomása a prológ, ahol egy síugró fordulót és egy 5km-es sífutó számot bonyolítanak le a Gundersen versenyeken megszokott szabályok alapján. A legjobb 50 kerülhet a szombati második szakaszba, ahol az egyfordulós síugrást már egy 10 km-es sífutó szám követ. A legjobb 30 pedig részt vehet a vasárnapi záró számban, ahol már kétfordulós síugrást rendeznek és egy 15 km-es „kapj el ha tudsz” jellegű versenyt. A síelők az elért időeredményüket viszik magukkal a következő napra, így az utolsó sífutó számában akár komoly különbségek is kialakulhatnak.

A tavalyi versenyt Eric Frenzel nyerte, aki idén nincs olyan formában, mint egy éve, de ennek ellenére két világkupa futamot meg tudott már nyerni a szezonban. A német mindenképpen esélynek számít, de számtalan kihívója akad; honfitársa Fabian Riessle és Johannes Rydzek, de a múlt héten visszatért Magnus Moan vagy Mikko Kokslien is komoly ellenfél lehet. Győzelmi esélyekkel indul a japán Akito Watabe és a francia Jason Lamy Chappuis is.

A szervezők mindent megtettek, hogy még izgalmassá tegyék a versenyeket, így jelentősen átalakították a sífutó pályát. A 2,5 km-es es köröket a célba érkezéskor egy 11 méteres szintkülönbségű 70 méter hosszú „hegy” nehezíti majd, mielőtt egy 150 méteres sík szakaszon a „finisbe” érkeznek.

A seefeldi futamokat az Eurosport péntek délutántól élőben közvetíti, amely során eldől, kié lehet „az északi összetett tripla” trófeája.

Hozzászólások