Északi összetett - Watabe: "Félek a sáncon!"
Watabe: "Félek a sáncon!"
Fotó: fis-ski.com

Watabe: "Félek a sáncon!"

Buzás GáborBuzás Gábor
2018/02/13 19:37

Watabe Akito, Szocsi ezüstérmese, az északi összetett egyik esélyeseként érkezett Phjongcsangba, hiszen jelenleg ő vezeti a Világkupa pontversenyt. A téli olimpia hivatalos honlapján jelent meg egy vele készült interjú, ebből közlünk részleteket:

Az északi összetettről:

"Mindig drámaiak a versenyek. Mindig egymás ellen megyünk a sífutópályán, üldözzük egymást, és a gyenge pontjaink teszik még izgalmasabbá a versenyt, mivel két teljesen különböző sportágban kell jól teljesítenünk."

A sikere titkáról:

"Egyensúlyba kell hozni a síugrást és a sífutást. Az ugráshoz az a legfontosabb, hogy higgadt és összeszedett tudj lenni. Nagyjából 90 km/órás sebességgel csúszol le a sáncon, és végig kontrollálnod kell a tested, a repülés során is, ahhoz, hogy biztonságosan tudj landolni.

Én a zent használom arra, hogy higgadt tudjak maradni. Amikor szükségem van rá, meditálok, például mielőtt elindulok a versenyre a szállodából. Ennek a segítségével mindent el tudok fogadni. Azt is, ami már megtörtént, és azt is, ami történni fog. Segít abban, hogy elengedjem a múltat, és csakis arra koncentráljak, amit meg kell tennem."

Az ugrásról:

"Félek. Még mindig félek. Minden egyes ugrás előtt. El tudom képzelni, hogy bukni fogok, és nagyon csúnya képeket látok magam előtt. Nagy küzdelem zajlik ilyenkor a fejemben. Egyszer csak elindulok, ellököm magam a beülőtől, és onnantól fogva már muszáj ugranom."

A phjongcsangi sífutópályáról:

"Nagyon kemény a pálya, egy igen meredek emelkedővel, ami nekem nagyon kedvez, mert jó vagyok az emelkedőkön. Kicsi vagyok és könnyű, ezért gyorsan tudok felfelé síelni. Mindig jó a sífutóidőm az olyan pályákon, ahol van egy keményebb emelkedő.

Ugyanakkor okosnak is kell lenni, nem szabad teljes gázzal nekivágni a sífutásnak. Figyelni kell, hogy kik üldöznek, milyen hátrányból, ismerni kell az idők közötti különbségeket, és tudni kell, mikor akarsz robbantani. Mindent kontrollálni kell."

Hozzászólások