Északi összetett - Riiber: "A síugró Világkupa szintje a cél"
Riiber: "A síugró Világkupa szintje a cél"
Fotó: fis-ski.com

Riiber: "A síugró Világkupa szintje a cél"

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/02/19 21:44

2015/16 telén Jarl Magnus Riiber forgószélként fejlődött fel ígéretes juniorból a felnőtt északi összetett Világkupa élmezőnyének tagjává. Decemberben a ramsaui versenyeken már dobogóra állhatott, és ezzel komoly tiszteletet és figyelmet vívott ki, majd február elején, Oslóban megszerezte élete első Világkupa-győzelmét is, mindössze 18 évesen.

FIS: Villámgyorsan bekerültél az északi összetett Világkupa elitjébe ezen a télen, hiszen megszerezted első győzelmedet, és bejutottál az összetett pontverseny legjobb tíz versenyzője közé. Előfordul, hogy reggel arra ébredsz, hogy nem tudod elhinni, ami történt veled?

Riiber: Sokszor nehéz megérteni, hogyan is történnek az igazán nagy dolgok. Én pontosan ugyanaz az ember vagyok, mint korábban, igazából semmi sem változott. Az elmúlt néhány hét érdekes újdonságokat hozott számomra, és egyre jobban érzi a testem, hogy sokat utaztam mostanában. Hihetetlenül jól esik, hogy kaptunk egy kis szünetet a Világkupa-szezon utolsó része előtt, mert van néhány dolog, amit még meg kell tanulnom elhinni.

FIS: Nem lehetett volna jobban időzíteni az első VK-győzelmedet. A leghagyományosabb helyszínen, a Holmenkollenen győztél, ami történetesen hazai terep is számodra. Olyan érzés lehetett, mintha nyertél volna a lottón. Mesélj erről, kérlek.

Riiber: Majdhogynem ijesztő volt ez az élmény, annyi minden történt velem. Tudtam, hogy jó formában vagyok, de emellett rengeteg érzelem is kavargott bennem a Holmenkollenen. A verseny előtti éjszaka egy percet sem tudtam aludni, mert attól tartottam, hogy a szél vagy a köd miatt nem fogunk tudni ugrani. De aztán minden jól sikerült, és hihetetlen érzés volt, hogy a dobogó tetejére állhattam, és a két oldalamon a sportágunk egy-egy világklasszisa állt. Minden célomat megvalósítottam erre a szezonra, és hogy éppen otthon sikerült ezt elérnem, az egészen csodás érzés volt.

FIS: Az utóbbi két szezont figyelembe véve az látszik, hogy te vagy a csúcson vagy (az első dobogó Seefelden tavaly, két junior világbajnoki cím, jó eredmények Ramsauban, és az első VK-győzelem), vagy pedig egészen drámai sztorikba keveredsz, mint amilyen az ütközésed volt Johannes Rydzekkel (vagy az interjú után néhány nappal a Lahti verseny, ahol Riiber rossz helyen vette be az utolsó kanyart... videó alább). Nem tudsz szép csendben, nyugodtan versenyezni, igaz?

Riiber: Úgy tudom, minden sport népszerűségének jót tesz egy kis dráma (nevet). Ha néha itt-ott nem működik valami, az szerintem teljesen normális. Az ilyenektől csak tapasztaltabb versenyző válik belőlem. Összességében nagyon örülök annak, hogy magas szinten tudok teljesíteni, még akkor is, ha nem mindig alakulnak tökéletesen a dolgaim.

FIS: Beszéljünk a legerősebb fegyveredről, a síugrásról. Mi az, annyit annyival jobban csinálsz, mint a mezőny többi tagja?

Riiber: Gyerekkorom óta figyelem Eric Frenzelt, aki hihetetlenül jól és kiegyensúlyozottan teljesít a síugrásban. Ez kellett ahhoz, hogy éveken át sorozatban meg tudja nyerni az összetett Világkupát. Számomra nagyon fontos a folyamatos fejlődés, és szeretném, ha az északi összetett versenyek síugró része elérné a síugró Világkupa-versenyek szintét. Ez a nagy álmom. Ezért van az, hogy keresem az alkalmakat, amikor a legjobbak ellen ugorhatok, és ezért indulok el a nyári síugró versenyeken.

FIS: Látunk majd a február végi junior világbajnokságon Romániában?

Riiber: Igen, ahogy tavaly is, idén is ott leszek a junior világbajnokságon. Valójában ez a legfontosabb verseny a számomra az idei szezonban. Azt gondolom, hogy fontos a lehető leghosszabb ideig juniornak maradni, nem kell sehova sem sietni.

FIS: Mik a céljaid a szezon hátralevő részére, és mi az, amit a leginkább vársz?

Riiber: Az a célom, hogy minél jobban ugorjak. Még nem tudtam bemutatni a legjobb ugrásaimat, és kemény munkát végzek azért, hogy a versenyeken tudjam ezeket előhozni. A következő fontos eseményem, ahogy mondtam, a junior világbajnokság lesz, azután pedig a szezonzáró versenyek Schonachban. Ha szerzek egy érmet Rasnovban, akkor elégedetten fogom zárni a szezont.

Forrás: fis-ski.com

Hozzászólások