Északi összetett - Klemetsen: "Én lehetek az egyik joker"
Klemetsen: "Én lehetek az egyik joker"
Fotó: Europress/AFP

Klemetsen: "Én lehetek az egyik joker"

Rév DánielRév Dániel
2015/10/13 13:03

A norvég Håvard Klemetsen évek óta az északi összetett világkupa egyik legjobb síugrója. Az elmúlt évadban az élmezőny átlagánál jóval gyengébb sífutó teljesítménye ellenére is a hatodik helyen végzett a világkupa pontversenyében. A 36 éves sportoló a fis-ski.com interjújában beszélt magáról, a felkészülésről és az északi összetett fontos szabályváltozásáról.

A norvég nyári bajnokságon mutatott teljesítményed alapján elég jól mennek a dolgaid! Milyen volt számodra az elmúlt néhány hónap? Az elmúlt néhány hónap zsúfolt, de izgalmas is volt egyszerre. A családom és én egy új lakásba költöztünk Tromsøben, emellett pedig sokat utaztam Finnmark környékére, ahonnan származom, és a norvég válogatott edzőtáboraiba Trondheimbe és Lillehammerbe. Nagyon jól érezzük magunkat Tromsøben, annak ellenére is, hogy egy kicsivel nehezebb megfelelő színvonalú edzéseket végeznem, mivel nincsenek olyan szintű létesítmények, mint Trondheimben, ahol eddig laktam. Sok képzett szakemberrel tudok együtt dolgozni egy nagyszerű környezetben, és rengeteg támogatást kapok az otthonomtól is. Az edzéseim jól haladnak, motivált vagyok, és inspirál, hogy egy új szezon áll előttünk. A világ legjobb "irodájában" készülhetek Tromsøben! (nevet)

Múlt vasárnap (október 4-én), a norvég válogatott Oberhofba, Németországba utazott, a szezon előtti egyetlen Norvégián kívüli edzőtáborba. Mi lesz a menetrend, és milyenek a várakozásaitok? Szerintem mindannyian várjuk, hogy Norvégián kívül is találkozzunk, és hogy jó edzőtábort teljesítsünk, megfelelő koncentrációval, de sok mókázással. A nehéz anyagi helyzetünk miatt az eddigi edzőtáboraink Norvégiában zajlottak, és emiatt nagyon vártuk már, hogy más körülmények között is találkozzunk egymással. Ez az első edzőtábor, ahol mindenki ugyanabban a szállodában lakik, mert azok a csapattagok, akik Trondheimben vagy Lillehammerben élnek, otthon aludtak az eddigi edzőtáborok alatt. Jó lesz csapatként együtt lenni egy hosszabb időtartamon keresztül, és szerintem mindenki várja, hogy remek csapatszellem alakuljon ki, és pozitív hangulatban várjuk a szezont. Oberhof egy remek hely az edzőtáborozásra, sok nagyszerű létesítménnyel. Biztosan az egyik fontos pont az lesz, hogy a műanyag szezont (nyári szezon - a szerk.) jól zárjuk le, és végre meglesznek az első havas sífutó edzéseink a síalagútban. Minden arról fog szólni, hogy újra hozzászokjunk a téli terepekhez, mind a sáncon, a jeges nyommal, mind pedig a sífutásban, a hosszabb lécekkel.

A FIS zürichi őszi ülésén úgy döntött a sportágat irányító szervezet, hogy az egész szezonra kiterjesztik azt a szabálymódosítást, amit nyáron már kipróbáltak. Ez alapján a nagy sáncokon 1,5 helyett 1,8 pont lesz a méterenkénti pontkülönbség. Jó síugróként gondolom ez zene füleidnek. Úgy érzed, hogy az északi összetett ugró része végre visszaszerzi jól megérdemelt figyelmét? Mint sokan tudják, nekem a síugrás az erősségem, úgyhogy természetesen örülök neki, hogy a síugró rész egy kicsit többet fog számítani, mint az elmúlt években. Remélem, és bízom benne, hogy ez egy kicsit kiszámíthatatlanabbá fogja tenni a sífutásokat. Remélhetőleg a sportolók egy kicsit távolabb lesznek egymástól, és kevesebb olyan versenyt látunk, ami ugyanarra a sablonra fog felépülni. Fontosnak gondolom, hogy sportágként fejlesztenünk kell az "északi összetett" koncepcióját, mert azon múlik a sportágunk jövője, hogy tudunk-e izgalmakat és változatosságot teremteni, amivel felkelthetjük a média és az átlagemberek érdeklődését, azokét az emberekét, akiket nem túlzottan izgat a sportágunk. A szórakoztatóiparban dolgozunk, és attól függünk, hogy a média izgalmasnak gondolja-e a versenyeinket, és része szeretne-e lenni a sportág hosszú távú fejlődésének. Könnyen érthetővé, rendkívül szórakoztatóvá és a lehető legkiszámíthatatlanabbá kell tenni a versenyeinket.

Érdekes módon a norvég csapat legidősebb és legfiatalabb tagja a két legjobb síugró, te és Jarl Riiber. Mit jelent számodra veteránként, hogy bekerült a csapatba egy fiatal versenyző, aki szintén nagyon erős síugró, miközben a csapat többi tagja inkább a sífutásáról híres? Nagyon örülök, hogy Jarl itt van velünk a csapattal. Fiatal, óriási tehetség, türelmetlen, és biztosan a jövő egyik nagy sportolója lesz. Számomra személy szerint ez azt jelenti, hogy van még egy jó síugró, akihez hasonlítani tudom magamat, ami segít abban, hogy magasabb szinten teljesítsek, és jobban meg tudjam ítélni, hogy milyen formában vagyok. Az is nagyszerű, hogy befolyásolni tudom egy várhatóan hosszú és nagyszerű karrier elejét akkor, amikor az enyém már a vége felé jár. Ez arra motivál engem, hogy minden nap jó teljesítményt nyújtsak. Még mindig elsősorban sífutó csapat vagyunk, de ezzel a csapatunk színvonala egyértelműen javult, ez pedig jó kiindulási pont csapatként és egyéni sportolóként is.

Ha megnézzük a teljesítményedet sífutóként, azt láthatjuk, hogy egyre erősebben teljesítesz. Mire számíthatunk tőled ezen a télen, és mik a fő céljaid? Keményen dolgoztam azért, hogy képes legyek megőrizni a fejlődés gyümölcseit. A sífutó résznek nagyobb hatása volt a versenyekre az utóbbi években, mint amikor fiatal voltam, és az eredményeim szempontjából fontos volt, hogy előrelépjek a sífutásban. Remélhetőleg továbbra is lesznek olyan hétvégék, amikor a legjobbak között leszek a síugrásban, ami, mindezek ellenére mindig is az erősebb számom marad, és remélhetőleg a sífutó tudásommal a győzelemért fogok tudni harcolni, ha jó napom van. Nem szerepel az elvárásaim között, hogy az összetett pontversenyben a legjobbak között legyek, de ha jó napom van, én lehetek az egyik joker, és ott lehetek a legjobbak között. Különösen várom azt a két hétvégét, amikor három verseny lesz: a seefeldi tripla versenyt, és a világkupa döntőt Val di Fiemmében. Emellett természetesen mindig hatalmas élmény hazai pályán, Oslóban, Lillehammerben és Trondheimben versenyezni. Sok ismerős jön el, hogy lásson minket, és szurkoljon nekünk. Bízom abban, hogy az idősebb korom ellenére még tudok fejlődni - ha nem ez lenne a kiindulási pontom, akkor kerestem volna már valami mást, amivel foglalkozhatnék.

Mivel nem vettél részt a nyári Grand Prix sorozatban, a rukai lesz az első verseny számodra az idei szezonban, ahol más országokból érkező riválisokkal szemben szerepelhetsz. Szerinted előny számodra, hogy sötét lóként indulhatsz, hogy a többi országbeliek nem tudják, hogy mire számíthatnak tőled? Szerintem ennek nincsen különös jelentősége. A legfontosabb dolog az, hogy a saját munkádra koncentrálj, és azokra a dolgokra, amelyekkel magadat tudod befolyásolni: az edzéseidre és a saját felkészülésedre. Elképzelhető, hogy néhányaknak látniuk kell azt, hogy a versenytársakhoz képest hol tartanak. Én inkább azzal voltam elfoglalva, hogy befektessek, türelmesen és sietség nélkül dolgozzak a saját feladataimon. Remélhetőleg az egész nyári okos és precíz koncentrációmnak meglesz az eredménye akkor, amikor a télen a legfontosabb versenyek jönnek. Természetesen szerettem volna egy kicsivel több nemzetközi versenyen indulni a nyáron, de amikor a Norvég Sí Szövetségnél nehéz anyagi helyzettel állunk szemben, akkor inkább a téli időszakra építem fel az edzéstervemet, mint hogy egy szedett-vedett tervvel rendelkezzek az egész évre. Hiszen végül is ez mégis csak egy téli sport. Várom a téli időszakot, és remélem, hogy az álmaim ismét valósággá válnak. Sok sikert mindenkinek!

Hozzászólások