Északi összetett - Graabak nyerte a szezonzárót
Graabak nyerte a szezonzárót
Fotó: fis-ski.com

Graabak nyerte a szezonzárót

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/03/06 17:53

Óriási versenyt hozott az északi összetett Világkupa schonachi szezonzárója, melyet a "régi" módon rendeztek, azaz két ugrósorozattal és 15 km-es futással. Manapság igen ritka az efféle verseny, olyannyira, hogy ebben a szezonban ez volt az egyetlen. Meglátszott, hogy mennyire kedvez a jó futóknak ez a lebonyolítás, hiszen a leggyorsabban haladók közül a legjobban ugró Graabak győzött, és Frenzelnek, aki inkább az ugrásainak, mintsem a futásának köszönhetően remekel immár négy éve, nem volt reális esélye a győzelemre.

Graabak viszont óriási tempót diktált, és az utolsó körben utolérte az addig elöl haladó Schmid - Watabe kettőst. Egyikük sem nyert idén versenyt, Schmid három éve nyeretlen, Watabe pedig 12-szer állhatott fel idén a dobogóra, de egyszer sem a legfelső fokára. Ezúttal sem. A Graabak vezette vonat utolérte, és egytől egyig megelőzte őt, így hát végül, teljesen kimerülten, a 10. helyen futott be a célba. Viszont így is megszerezte az összetett pontverseny második helyét, mindössze 6 ponttal megelőzve Riesslét.

Graabak mögött Riessle végzett a második helyen. Ők ketten pénteken összeakasztották a bajszukat, mert Graabak kissé bevágott a német elé a csapatverseny befutójánál, minek következtében Riessle elesett, és végül a norvégok győztek. Riessle ezek után csúnyán beszólt az olimpiai bajnoknak, amire ő az instagramon reagált, miszerint megérti, ha valaki dühös, de más családját nem kellene szidni...

Klapfer lett a harmadik, aki az osztrákok új csodafegyvere lehet. Rájuk is fér, mert Gruberen kívül nincs valódi győzelmi esélyekkel induló versenyzőjük. Klapfer remekül futott, végig tartotta a lépést Graabakkal, sőt, sokszor vezetett is neki. A norvég azonban annyira zseniálisan hajrázott, hogy ott már nem volt esélye ellene.

Graabak szezonbeli második, összességében még mindig csak harmadik Világkupa elsőségét szerezte. Szocsi egyik egyéni olimpiai bajnokaként ennél komolyabb sikersora is lehetne, de ne feledjük, hogy még mindig csak a 25. születésnapja felé közeledik. És egyre jobban ugrik, tehát nem lenne meglepő, ha jövőre éppen ő lenne Frenzel legkomolyabb kihívója az összetett Világkupában, azok után, hogy idén a negyedik helyen zárt. Idén ugye ismét a német győzött, immár negyedik alkalommal, és ha jövőre is megnyeri a Világkupát, akkor ő lesz az egyetlen, akinek öt összetett győzelme van. Persze jövőre világbajnokságot is rendeznek, ami megkavarhatja az erőviszonyokat.

Hozzászólások