Északi összetett - Eric Frenzel: "Nem lesz egyszerű a seefeldi Triple"
Eric Frenzel: "Nem lesz egyszerű a seefeldi Triple"
Fotó: fis-ski.com

Eric Frenzel: "Nem lesz egyszerű a seefeldi Triple"

Buzás GáborBuzás Gábor
2016/01/26 20:42

Az utóbbi három északi összetett Világkupát megnyerő német Eric Frenzel visszatért az élmezőnybe. A szezont gyengébb eredményekkel kezdte az olimpiai bajnok, de már a decemberi ramsaui versenyen megszerezte első győzelmét, és az elmúlt hétvégén, Chaux-Neuve-ben egy újabb arany- és egy ezüstérmet nyert. Az előttünk álló hétvégén a kedvenc helyszíne, Seefeld következik, ahol a szokásos tripla versenyt rendezik meg (5 km, 10 km, 15 km). Frenzelt a formája mellett arról kérdezte a fis-ski.com, hogy milyen esélyt lát a verseny zsinórban harmadik megnyerésére.

FIS: A franciaországi hétvége számodra majdnem tökéletes újraindítása volt a szezonnak. Van még valami, amiben fejlődni szeretnél a tél előtted álló részére?

EF: Úgy gondolom, hogy az ember mindig tud találni valamit, amiben előre léphet. Velem is ez a helyzet jelenleg. Viszonylag elégedett voltam az ugrásaimmal, de a második napon észrevettem, hogy van egy kis gondom az érkezéssel. Ha ismét meg akarom nyerni az ugrósorozatokat, akkor ezen mindenképp dolgoznom kell.

FIS: Az egyhónapos szünet előtt győztél Ramsauban, és most ismét aranyérmet tudtál szerezni. Hogyan sikerült ilyen magas szinten tartanod a formádat egy ennyire hosszú, verseny nélküli időszakban?

EF: Nagyszerű edzéseink voltak. Seefeldben és Predazzóban is kiváló körülmények között edzőtáboroztunk. Tartottunk néhány tesztversenyt a csapattal, hogy a lehető legjobb formában érkezzünk meg Chaux-Neuve-be.

FIS: A seefeldi hétvége következik, a legkedvesebb vadászterületed. Mit gondolsz, idén is meg tudod nyerni a Triplét?

EF: Annyi bizonyos, hogy igen jól érzem magam, remek formában vagyok, és kitűnő az egészségem. Most az a dolgom, hogy a Chaux-Neuve-i nagyszerű érzést és formát átvigyem magammal Ausztriába, és hasonlóan jól és jó kedvvel tudjak versenyezni. Hogy ez mire lesz elég, azt csak az igazán bennfentesek tudhatják (nevet). Majd meglátjuk, ki milyen formában lesz.

FIS: Kik lehetnek szerinted a legnagyobb ellenfeleid?

EF: Egy elég nagy csoportról beszélünk. Sokan vannak igen jó formában, elsősorban ezért nem lesz egyszerű idén megnyerni a Triplét. Szerintem a norvégok a legnagyobb favoritok, mert rettentő erős a csapatuk, és kiváló formát mutattak az utóbbi versenyeken. Ugyancsak oda kell majd figyelnem a csapattársaimra, Fabianra és Johannesre. Mind a ketten kitűnő formában vannak, és Fabian nem véletlenül vezeti az összetett Világkupát. És persze nem szabad megfeledkezni Akitóról (Watabe) és Berniről (Gruber) sem, ők minden egyes versenyen esélyesek a győzelemre.

FIS: A seefeldi triplát egy igen zsúfolt február követi, hiszen sok elmaradt versenyt ebben a hónapban szeretne bepótolni a FIS. Hogyan tudod egészségesen és jó formában átvészelni ezt a stresszes időszakot?

EF: Valóban zsúfolt hónapunk lesz, és fontos, hogy végig jó formában tudjak versenyezni. Ha az ember megbetegszik, és emiatt ki kell hagynia versenyeket, akkor rövid idő alatt sok pontot veszít, és gyorsan visszaesik a Világkupában. Fontos megtalálni az egyensúlyt a versenyek, az edzések és a regenerálódás között. Csak azok a versenyzők tudnak jó eredményeket elérni, akik jól menedzselik mindezt.

FIS: És végül, de nem utolsó sorban: a csapat megkapta az igen rangos Év csapata címet Németországban, a Ramsau am Dachsteinben rendezett Világkupa verseny után. Elmondanád, hogy ez mit jelent neked?

EF: Igen, ez gyakorlatilag a legnagyobb díj, amit egy német sportoló megkaphat. Olyan csapatokat előztünk meg, mint a futball válogatott és a biatlon csapat, ami számunkra hatalmas meglepetést jelentett. Hosszú volt az a nap, mert Ramsauból egyenesen a díjátadóra mentünk, de nagyszerű este volt. Kicsit ünnepeltünk a díj átvétele után, szóval csodásan éreztük magunkat.

Hozzászólások