Északi összetett - A tavalyi rekordbeállítás után duplázna az összetett világkupában a norvégok sztárja
A tavalyi rekordbeállítás után duplázna az összetett világkupában a norvégok sztárja
Fotó: Europress/AFP

A tavalyi rekordbeállítás után duplázna az összetett világkupában a norvégok sztárja

Rév DánielRév Dániel
2019/11/28 10:37

Pénteken megkezdődik az északi sportok királyának is tartott északi összetett világkupa sorozata. A sportágban egyértelmű az irányvonal: a következő két szezonban előkészítik a nők megjelenését a világversenyeken. Más kérdés, hogy ebből a nézők idén még semmit nem fognak látni, így ők is arra koncentrálhatnak, amire a versenyzők: az összetett világkupáért zajló csatára.

Húsz egyéni- és négy csapatverseny 11 helyszínen, három és fél hónap alatt: számokban ez az északi összetett világkupa 2019-2020-as szezonja. A pénteken kezdődő sorozat élmezőnyében megint német-norvég csata várható, amibe várhatóan csak egy-egy osztrák és japán sportoló szólhat majd bele. Eric Frenzel öt éven át tartó győzelmi sorozatának köszönhetően mindössze három aktív összetett világkupa-győztes lesz a mezőnyben, de olyan versenyzőből is csak hat van, aki az összetett világkupa dobogójára állhatott.

Arra pedig rendkívül kevés esély van, hogy nem ebből a hat versenyzőből kerüljön ki az idei győztes. A címvédő Jarl Magnus Riiber 21 évesen nyerte meg a világkupát tavaly, ráadásul úgy, hogy 12 győzelmével beállította az eddigi rekordot, és 20 év után nyert újra összetett világkupát a sportág őshazájának számító Norvégiának. Az pedig nem valószínű, hogy a most már 22 éves norvég állapota romlott volna idénre.

A két évvel ezelőtti győztes japán Watabe Akito immáron nyolc éve ér oda minden évben az összetett világkupa dobogójára. Tavalyi második helye természetesen most is az esélyesek közé repítette, de tavaly több, mint 600 pont volt az első két helyezett között a különbség, azaz több, mint hat győzelemnyi ponttal volt jobb Riiber mindenki másnál.

Tavaly a fiatal osztrák, Franz-Josef Rehrl zárt a harmadik helyen, aki azóta megnyerte a hét állomásos nyári Grand Prix-sorozat összetettjét is. Nagy kérdés, hogy mennyit fejlődött sífutásban, mert az ugrással már rendben volt: ő vitte el a szezon végén a legjobb síugrónak járó pénzdíjat. A másik osztrák ugrógép, Mario Seidl viszont nem lesz ott a mezőnyben a szezonban: a planicai nyári GP-verseny hivatalos edzésén bicsaklott meg a térde, az elülső keresztszalagja szakadt el, így az egész szezont kihagyja.

A tavalyi világbajnok német csapat bármelyik tagja világkupát nyerhetA tavalyi világbajnok német csapat bármelyik tagja világkupát nyerhet Fotó: Europress/AFP

Ahhoz képest, hogy a német csapat milyen szinten uralta a világkupát tavalyelőttig, komoly meglepetés volt, hogy mindössze két egyéni- és egy csapatversenyt tudtak nyerni a németek a teljes szezonban. Tavaly mondhatták, hogy a világbajnokságra készülnek (és ezt talán ők idén is mondhatják, hiszen 2021-ben Németországban, Oberstdorfban rendezik a vb-t), de azért két ilyen szezon nem biztos, hogy belefér. Az ötszörös győztes Eric Frenzel, és a többszörös dobogós Johannes Rydzek illetve Fabian Rießle idén is odaérhet a legjobbak közé. És talán a legjobbnak tűnő outsider, az első győzelmét tavaly megszerző Vinzenz Geiger lehet az egyik nagy berobbanó.

Norvégiában a két kiváló sífutó, Magnus Krog és Jörgen Graabak mellett tavaly Espen Björnstad is betört az élmezőnybe, hiszen a legjobb tíz közé került az összetettben. Az azonban nem látszik, hogy ki fogja pótolni a két visszavonult veteránt, Jan Schmidet és Magnus Moant. A két sportoló státuszát jól mutatja, hogy az okosba'  adott állásokról kevésbé híres országban mind a ketten szövetségi alkalmazottak lettek: az átlagsportolónál jóval okosabb Schmid a sporttudományok terén, Moan pedig marketingesként segíti a norvég szövetség munkáját.

A norvégok riválisai is gyengültek: nincs már ott a mezőnyben Björn Kircheisen és Wilhelm Denifl sem, azonban mindketten hazájuk B-válogatottjánál kapott edzői feladatot, Denifl konkrétan az osztrák Kontinentális Kupa-csapat vezetőedzője lett. Talán a leginkább a franciákat érintik a legrosszabbul a visszavonulók hiánya: Maxime Laheurte és François Braud személyében abbahagyta az "aranygeneráció" utolsó két tagja is. Tim Hug visszavonulásával megszűnt a svájci csapat, és a szlovénoktól is távozott egy néhány évvel ezelőtt még remeklő sportoló Marjan Jelenko személyében.

Ami a világkupát illeti: ezúttal a finnországi Rukában indul majd a sorozat, egy három versenyes mini Tourral, és a megszokottnál egy picivel kevesebb versenyhétvége került be a programba. Kimaradt Oroszország és Japán, ahova mindig nagyon kevés versenyző utazott el az élmezőnyből. Módosítottak egy picit a tavalyi vb helyszínére, Seefeldbe visszaköltöző triplaverseny szabályzatán, ami a jobb sífutókat segítheti.

Tara Geraghty-Moats a vb-n befért az amerikai síugró csapatba, és uralja a női északi összetettetTara Geraghty-Moats a vb-n befért az amerikai síugró csapatba, és uralja a női északi összetettet Fotó: Europress/AFP

Ha pedig egy kicsit kitekintünk, azt láthatjuk, hogy a Nemzetközi Sí Szövetség egyre inkább promotálja a női északi összetettet és annak versenyzőit. Az idei nyári Grand Prix öt helyszínéből hármon már a nők is ott voltak, sőt, debütált a vegyes csapatverseny is, ami már a 2020-as junior világbajnokságon is benne lesz a programban. Már megvan a 2020-21-es szezonra az első női világkupa tervezete is, ahol négy helyszínen nyolc verseny lenne, a tervek szerint a vk-döntőn az elitben is debütálna télen is a vegyes csapatverseny, és a nők ott lesznek már a 2021-es világbajnokságon is.

Nekünk azonban egyelőre be kell érnünk a férfi versenyzőkkel, ahol péntektől izgulhatunk a várhatóan sokesélyes és kiélezett világkupa szezonban. Idén olimpia és világbajnokság hiányában a versenyzőknek is a kristálygömb lesz a legfontosabb.

A nyitóhétvége programja az Eurosport1-en:
November 29. 10:50, síugró sorozat
November 29. 14:50, 5 km-es sífutás

November 30. 8:20, síugró sorozat
November 30. 13:50, 10 km-es sífutás

December 1. 9:00, síugró sorozat
December 1. 13:45, 10 km-es sífutás

Hozzászólások