Curling - Cigivel a szájában dobta meg a curling vébék legdrámaibb kövét, aztán sörrel ünnepelt 
Cigivel a szájában dobta meg a curling vébék legdrámaibb kövét, aztán sörrel ünnepelt 
Fotó: Europress/AFP

Cigivel a szájában dobta meg a curling vébék legdrámaibb kövét, aztán sörrel ünnepelt 

HosszabbitásHosszabbitás
2019/12/11 12:15
A curling évtizedeken át nagyon népszerű volt Kanadában a téli időszakban, de vannak dolgok, amik megváltoztak az évek alatt – például hogy a csapat kapitánya, a skip már nem cigivel a szájában dobja el a követ.

Mert bizony volt idő, amikor erre is akadt példa. 

Orest "Nagy O" Meleschuk tud egyet s mást a nemzetközi porondon való dohányzási szokásokról, hiszen a kanadai skipről található egy érdekes videó a CBC archívumában.

A felvételen látható, ahogy a fiatal Meleschuk épp egy rendkívül fontos követ dob az 1972-es Silver Broom Curling világbajnokságon, Garmisch-Partenkirchenben – egy égő cigarettával a szájában.

cigi.gif Meleschuk dobása az ominózus cigarettával

"Tudjátok, hogy van ez, ha a hamutartóba raktam volna, lassan leégett volna, és akkoriban eléggé takarékos voltam. Nem akartam hagyni kárba veszni az égő cigit" - mondta Meleschuk.

Meleschuk dobása egyébként a curling történelem egyik legvitatottabb dobásává vált, köszönhetően egy kőberúgásnak.

A kanadai csapatnak két pontra volt szüksége, hogy extra endre, azaz hosszabbításra mentse a mérkőzést az Egyesült Államok ellen, különben elveszett volna a zsinórban ötödik világbajnoki cím.

Meleschuk elmondása alapján kiütötték az amerikai követ, de a kanadai messzebbre pattant, mint ahogy várták. Az amerikaiak skipje, Bob LaBonte úgy látta, hogy megnyerték a mérkőzést, de ahogy megkezdte az ünneplést, elcsúszott és belerúgott a kanadai kőbe, még mielőtt a másik csapat játékosa megnézhette volna annak végső helyzetét. A szabályok - és a rúgás utáni helyzet - alapján megszerezte Kanada a két pontot. A hosszabbítást pedig, ahogy ilyenkor szinte törvényszerű, Kanada nyerte, így sorozatban ötödször nyerte meg a világbajnokságot. 

labonte jump.gif

Sör rögtön a korsóból

"Nem emlékszem már, hogy pontosan hogyan ünnepeltük a bajnoki címet, de mivel a verseny Bajorországban volt, szinte biztos, hogy sörrel. Ellentétben a szokásos italunkkal, ami természetesen whiskey tisztán." – mondja Meleschuk – "A sört egy klasszikus német fedeles korsóban, azaz steinben kaptam, szóval senki se tudhatta, hogy az tej, víz, vagy sör."

Meleschuk állítása szerint a dohányzás nagyon népszerű volt a 1970-es években, és azóta rengeteget változtak a pályák.

"Rengeteg játékos dohányzott. Voltak hamutartók az eredményjelző tábla tetején és a pályák végén is. Mindenhol volt hamutartó."

A játékos elismerte, hogy nagyon cikinek érezte, amikor látta a felvételt, ahogy cigarettával játszik, és éppen ennek hatására döntött a leszokás mellett.

"A következő évben leszoktam a dohányzásról, mert láttam pár felvételt és úgy gondoltam, gusztustalan dolog. Így jobbnak láttam, ha leteszem a cigit..."

beer gif.gif

Egy meccs, egy söprű

Meleschuk elismeréssel nyilatkozik arról, hova fejlődtek a curling eszközök az elmúlt 40 évben, különösen a seprűk.

"Abban az időben nagyjából két mérkőzés alatt vége volt a seprűnek. Nagyon komolyan nyúztuk a seprűket, de nem engedhettük meg magunknak, hogy sok seprűt vegyünk, ezért addig használtuk őket, ameddig csak lehetett."

Az akkori seprűk szalmából, cirokból készültek, ellentétben a mai szintetikus anyaggal. A söprés miatt régen nagyon sokszor hólyagos lett a játékosok tenyere, Meleschuk szerint a mai játékosok zöme ezt a fájdalmat biztos nem bírná elviselni.

"Kétlem, hogy bármelyik söprő ma ugyanúgy tudna dolgozni a söprűvel 12 enden át, mint ahogy mi tettük régen."

Ez egyben azt is jelentette, hogy előfordult a szalmadarab a jégen, ami befolyásolta a követ, ha a söprő játékosok nem végezték el megfelelően a feladatukat. Amikor Meleschukot megkérdezték arról, hogy a cigaretta hamu vajon mennyire befolyásolta a követ, felnevetett.

"Ezért is neveztük kőégetésnek, ha hozzáértünk, a forró hamu miatt."

Szöveg: Kiss Zsolt 

Hozzászólások