Téli sportok - Boe: Fura, amikor nem Martin vagy én nyerem meg a versenyt
Boe: Fura, amikor nem Martin vagy én nyerem meg a versenyt
Fotó: Europress/AFP

Boe: Fura, amikor nem Martin vagy én nyerem meg a versenyt

HosszabbitásHosszabbitás
2018/03/20 14:03

A férfiaknál Martin Fourcade továbbra is tartja előnyét Johannes Thingnes Boe-vel szemben a sílövők összetett világkupájában, miután egy harmadik és egy első helynek köszönhetően a francia klasszis idén továbbra is mind a 18 egyéni versenyén a pódiumon ünnepelhetett Oslóban. A hölgyeknél viszont fordult a kocka, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok szlovák Anastasiya Kuzmina két hónap után visszavette a vezetést a finnek kiválóságától, Kaisa Makarainentől.

A 31 éves norvég végre a dobogó tetején

Míg mi magyarok 170 éves forradalmunkat ünnepeltük, a világ legjobb sílövői nem tartottak pihenőt. Az Oslótól nem messze található Hollmenkollenen már csütörtökön megrendezték a férfiak 10 kilométeres sprintversenyét, amelyre úgy készülhettünk, hogy a szakági világkupában a hazai földre érkező Johannes Thingnes Boe vezet, ugyanakkor az összetettben a 24 éves norvégnak 43 pontos hátránya van a jelenlegi biatlonkirály, Martin Fourcade mögött.

Bár március idusa enyhe hóesést hozott a biatlonosokra, ez különösképpen nem befolyásolta a mezőny lövőteljesítményét. Martin Fourcade a lőtéren most is hozta magát, fekvő és álló testhelyzetben is mind az öt korongot lelőtte. Két hibátlan sorozattal pedig a francia klasszisra általában csak Johannes Boe lehet veszélyes, akit viszont gyors álló sorozata cserben hagyott, nem először mostanság. Fourcade azonban a szokásosnál lassabban közlekedett a pályán, ráadásul az első körében még a síbotja is eltörött – melynek következtében még el is esett – amivel szintén jó néhány értékes másodpercet veszített.  Így történhetett meg az, hogy Johannes Boe büntetőköre ellenére Fourcade előtt végzett – igaz, mindössze nyolc tizedmásodperccel – sőt, még az egy héttel ezelőtt versenyt nyerő osztrák Julian Eberhard is csupán két tizeddel maradt el a francia idejétől.

Akire viszont senki sem számított a győzelmet illetően, az a norvég Henrik L’Abée Lund. A 31 éves versenyző immár nyolcadik évét rója a legjobbak a között, de eddig mindössze két egyéni dobogós helyezést szerzett, váltóban elért világbajnoki győzelmét pedig még öt évvel ezelőtt aratta. Előbb Emil Hegle Svendsen, majd Tarjei és Johannes Boe árnyékában kellett versenyeznie, de még a sportág nagyöregje és nyolcszoros olimpiai bajnoka, Ole Einar Björndalen is szép éveket élt meg mellette. Aztán a 2018-as téli olimpián korábbi szobatársához hasonlóan L’Abée Lund sem indulhatott egy versenyen sem Phjongcshangban, mivel a szezon korábbi részében öt norvég biatlonos is jobb összteljesítményt nyújtott nála.

Björndalenhez hasonlóan L’Abée Lundnak is valószínűleg a Holmenkollen maradhatott az egyetlen motivációja a szezonban, arra azonban ő sem számíthatott, hogy kiváló lövészete mellett még futásban is felveszi a versenyt a legjobbakkal. A hajrája pedig egészen rendkívülire sikeredett, szinte mindenkinél gyorsabb volt, beleértve Fourcade-ot is és Boe-t is, akiknek egyaránt hat másodpercet adott az utolsó 500 méteren - ami biatlonban nem kis különbség ilyen rövid táv alatt –, és végül megnyerte a versenyt. L’Abée Lund pályafutása tehát nem marad egyéni világkupa-győzelem nélkül, 32. életévéhez közeledvén pedig első sikerét még édesebbé teszi, hogy épp hazai közönség előtt szerezte. Ráadásul Johannes Boe-vel kettős norvég győzelmet arattak, a honfitárs pedig a győztes méltatása mellett kitért a számára új versenyhelyzetre is.

Mivel egy későbbi csoportban rajtoltam, ezért különös verseny volt számomra a mai. Nem volt könnyű nézni, ahogy szinte mindenki hibátlanul lőtt, nagy nyomást helyezett rám. A hibám után mindent beleadtam az utolsó körben, vezettem, majd harmadik helyre csúsztam, végül második lettem. Természetesen jobbat szerettem volna, de nagyon örülök Henrik győzelmének. Vicces, mikor nem Martin vagy én nyerem meg a versenyt – nyilatkozta jókedvűen Boe.

Ole Einar Björndalen is sokszor méltatta korábban L’Abée Lundot, akiben egy olyan szorgalmas, kitartó versenyzőt ismert meg, aki még a nyári biatlon-idényekben is sokszor rajthoz állt. Itt van ebből a sportágból egy kis ízelítő (a videóban a biatlon néhány ismerős arcával is találkozhatunk)

Egy ismét történelemre készülő és egy visszavonuló francia

Martin Fourcade egy hónappal ezelőtt lett minden idők legeredményesebb francia olimpiai bajnoka, most pedig rögtön új rekordot állíthat fel, nem is egyet. Egyrészt megszerezheti sorozatban hetedik összetett világkupa-elsőségét, és már önmagában a hét nagy kristálygömbbel megelőzné e tekintetben a korábbi listavezető Ole Einar Björndalent. Másrészt mindezt úgy érheti el, hogy az idény minden egyéni versenyén amin elindul, dobogóra áll (csupán az olimpia utáni sprintversenyen nem vett részt gyomorrontás miatt).

Ettől pedig már csak három futam választja el Fourcade-ot, hiszen Oslóban előbb bronz-, majd aranyérmet szerzett az egyéni küzdelmek során. A korábban említett sprintverseny hiba nélküli teljesítménye után a 29 éves versenyző ismét remekül menedzselte az üldözéses futamát, és az utolsó sorozatban csupán ő és az olasz Lukas Hofer lőtt tökéletesen az élmezőnyből. Végül ők értek be az első két helyen is, Hofernek pedig bár nem volt esélye megakadályozni Fourcade idei hetedik győzelmét – érdekesség, hogy Johannes Boe-nek még mindig több sikere van ebből a szezonból a maga nyolcával –, így is pályafutása első egyéni dobogójának örülhetett a 28 éves biatlonos, aki idei kiegyensúlyozott teljesítményével már rászolgált erre az eredményre.

Fourcade tehát 18 egyéni versenye után is letaszíthatatlan a pódiumról, és ha ezt a történelmi sorozatát az oroszországi Tyumenben is folytatja, akkor biztosan övé 2018-ban is az összetett világkupa-győzelem.

Eközben egy másik francia biatlon-ikon az elmúlt héten befejezte pályafutását. Vagy akár abból a szempontból is megközelíthetjük a dolgot, hogy míg egy 31 évesnek egy új fejezet vette kezdetét saját sílövő-albumában (L’Abée Lund), addig egy másik 31 esztendősnek ez a már 11 éve íródó könyve lezárult. Marie Dorin Habert úgy döntött, itt az ideje végre többet foglalkoznia 3 éves kislányával, Adele-lal és férjével, Lois Habert-rel, hiszen a Phjongcshangban megszerzett olimpiai győzelmével szinte mindent megnyert, amit lehetett ebben a sportágban. Mikor Dorin Habert a vegyesváltóban elért ötkarikás elsőséget követően bejelentette visszavonulását, nem véletlenül jelölte meg Oslót utolsó fellépésének színhelyéül, hiszen öt világbajnoki címéből hármat itt szerzett két évvel ezelőtt, ráadásul akkor mind a hat versenyén érmet szerzett, amit csak nagyon kevés sílövő vitt véghez.

Julia Ransom és Marie Dorin Habert

A Hollmenkollenen szépre sikerült a zárás Dorin Habert számára, hiszen Anais Chevalierrel, Celia Aymonierrel és Anais Beconddal megnyerte a női váltók versenyét. Bár élete utolsó futamán, üldözésesben csupán 20. lett, de a közönséggel lepacsizott és jó szájízzel távozhatott a legjobbaktól. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki szögre akasztja a léceket és a puskát. Az orvosi pályára készülő kanadai Julia Ransom egyetemi tanulmányai miatt hagy fel szeretett sportágával.

A biatlon számomra mindig olyan volt, mint hab a tortán. Mindig azért csináltam ezt a sportágat, mert szeretem, függetlenül az eredményektől. Most lezárult egy fejezet, és kezdődik egy új – fogalmazott a 25 éves Ransom, akinek a tiszteletére - hasonlóan Dorin-hez - a francia és a kanadai női csapat együtt pezsgővel koccintott a befutót követően.

Az amerikai csapat is búcsúztatott a hétvégén, méghozzá két vb-érmes, 36 esztendős férfi biatlonosaikat. Tim Burke még 2013-ban lett második 20 kilométeren, míg Lowell Bailey tavaly ugyanebben a számban ért fel egy emlékezetes versenyen nagy meglepetésre a világ tetejére.

Norvégok: jól lövő férfiak, pontatlan hölgyek

A norvégok 11 biatlonossal, hat férfi és öt női indulóval versenyeztek hazai pályán. A Hollmenkollen közönsége felemás teljesítményt láthatott kedvenceiktől, főleg a hölgyek szenvedtek a lövészeteikkel a végig jó időjárási körülmények ellenére. Tiril Eckhoff itt szerezte első egyéni világbajnoki címét, Marte Olsbu pedig befutóemberként a vb-aranyérmes női váltó hőse lett, mégis a csütörtöki sprintversenyen mindkét norvég sílövő hihetetlen blamát élt meg, hiszen míg az ebben a számban Phjongcshangban ezüstérmes Olsbu 41., addig a szintén ebben a szakágban első vb-elsőségét szerző Eckhoff 55. lett, így lemaradtak a pontszerzésről, Eckhoff pedig majdnem az üldözéses versenyben sem tudott elindulni gyenge produkciójának köszönhetően. A női sprintben a legjobb 40-be csupán Tandrevold fért be a norvégok közül a maga 23. helyével. A szombati váltóversenyen sem remekeltek, hiszen bár végig ott tudtak maradni dobogó közelben, végül Olsbu révén büntetőkört futottak, és csak a negyedik helyen értek be. Vasárnap ugyan Olsbu 22 helyet javított a 41. pozícióból, ha nem követ el az üldözésesben két hibát, akár a legjobb tízbe is kerülhetett volna.

A norvég férfiak viszont kiválóan teljesítettek egész hétvégén a lőtéren. A sprintben Lars Helge Birkeland, Erlend Bjöntegaard és a győztes Henrik L’Abée Lund sem tévesztett célt, míg a vasárnapi csapatversenyen is a norvégok produkálták a legjobb lövőteljesítményt (mindössze három tartaléklőszert kellett elhasználniuk a nyolc lövészet során). Így nem véletlen, hogy az elsősorban sífutásukról híres norvégok 50 másodperccel utasították maguk mögé a meglepetésre második osztrákokat, akiknél Julian Eberhard rövid időn belül másodszor verte meg 16 másodperces hátrányból az utolsó körben Anton Shipulint, aki így végül bronzérmes pozícióba hozta be az orosz csapatot. Bár a norvégok befutóembere, Johannes Thingnes Boe mindhárom versenyszámában dobogóra állhatott Oslóban, a 24 éves versenyző mégsem lehetett elégedett teljesen, hiszen a sprint ezüst-, illetve az üldözéses bronzérem is lehetett volna fényesebb színű, ha Boe ötnél kevesebb hibát ejtett volna a lőállásban.

Johannes Boe, Tarjei Boe, Lars Helge Birkeland és Henrik L'Abee-Lund

Makarainen helyett Domracheva volt Kuzmina ellenfele

Két fordulóval és öt egyéni versennyel a vége előtt magabiztosnak tűnt a finn Kaisa Makarainen előnye a nők összetett világkupájában, hiszen 53 ponttal vezetett a szlovák Anastasiya Kuzmina előtt, aki ráadásul úgy tűnt, hogy a sikeres olimpiát követően nem kellően motivált, vagy egyszerűen mentálisan elfáradt. Azonban a finnországi gyenge eredmények után Kuzmina erősen rácáfolt eme téves következtetésekre, hiszen a hétvége folyamán többször is elvérezhetett volna gyengébb lövősorozatainak köszönhetően, mégis hibátlanul teljesített a lőtéren, amikor kellett. Kuzmina mindkét egyéni verseny során nagy vetélytársával vívott kiélezett csatát, aki viszont nem Makarainen volt. A 35 éves versenyző ugyanis nehezen viseli azt a nyomást, amely a harmadik összetett világkupa megszerzésének lehetőségét kínálja számára. Ráadásul az olimpián most is érem nélkül maradó klasszis önbizalomtól sem duzzad, hiszen legutóbb hazai közönsége előtt sem ünnepelhetett a dobogón. Mindent egybevéve még így sem lehetett azzal számolni, hogy Makarainen az oslói első versenyen eladja a teljes előnyét. Márpedig Makarainen csupán az utolsó pontszerző helyet jelentő 40.-ként futott be (négy lövőhibával!), míg Kuzmina győzelmével 60 pontot zsebelt be, így a háromszoros olimpiai bajnok visszavette az összetett vezetést jelentő sárga trikót.

Sajnos nem tudtam kellően felkészülni. Csak akkor volt rendes edzésem, amikor kedden megérkeztünk Oslóba, a tegnapi tréningem ugyanis elég soványka volt. Így pedig bizonytalanná váltam, ami a mai napomon érződött is. – magyarázta csalódottan Makarainen futam utáni sajtóközleményében, azonban a finn őszintén elmondta azt is, hogy más oka is volt gyenge teljesítményének. "Egyszerűen nem tudtam kezelni, hogy a tíz lövésemből négy is mellé ment. Ha az ember előtt ott lebeg a harmadik nagy kristálygömb lehetősége, és ezt a gondolatot a versenyen se tudja kizárni, az nyomást helyez rá, másrészt pedig nem tud koncentrálni a saját feladatának elvégzésére.

Makarainen bár nem adta fel, és a két nappal későbbi üldözéses versenyben az utolsó méterekig harcolt, az elkövetett három hiba a lövészetek során ismét soknak bizonyult, így a 22. helynél előrébb nem tudott kerülni. Kuzmina így vasárnap tovább növelte előnyét, hiszen második helyével 54 pontot szerzett Makarainen 19-ével szemben, amivel teljesen megfordult Holmenkollen után a helyzet, hiszen Kuzmina 53 pontos lemaradását 41 pontos vezetéssé kovácsolta.

A szlovák nagy ellenfele ezúttal Darya Domracheva volt. A fehérorosz sílövő mostanában kiváló formában versenyez, és ezúttal sem volt másképp. Sprintben hibátlan lövészettel végzett Kuzmina mögött, majd az üldözésesben szintén hibátlan sorozattal együtt kezdhetett neki riválisával az utolsó körnek. Mivel Kuzminának két büntetőkörrel több volt a lábában Domrachevához képest, a négyszeres olimpiai bajnok jól tudta, a pálya nagy emelkedőjén kell ellépnie a vk-éllovasától, ahol végül el is döntötte a győzelem kérdését. Domrachevát Marie Dorin Haberthez hasonlóan óriási ováció fogadta a stadion célegyenesébe érve, nem véletlenül, hiszen már egy ideje Ole Einar Björndalen feleségét tisztelhetjük az ő személyében.

Közel már a japán érem

Amennyire nem érik nálunk a tavasz, olyannyira érik viszont a sílövőknél egy japán érem a világkupában. Tachizaki Fuyuko nem számít már fiatal versenyzőnek a maga 29 évével, mégis az utóbbi egy-két évben kezdi egyre jobban észrevetetni magát. A korábban Suzuki Fuyuko néven versenyző biatlonosnak egy 11. hely volt a legjobbja egyéniben, azonban ezt Oslóban kétszer is megdöntötte. Már akkor látszódott, hogy élete formájába került, amikor az olimpia után nyolcadik lett az életben is vele egy párt alkotó Mikito Tachizakival, ahol szinte az utolsó pillanatig – főleg Fuyukónak köszönhetően – a dobogóra is esélyük volt. Akkor talán még nem gondolta maga Tachizaki Fuyuko sem, hogy ez nem csak egy kiugró teljesítmény lesz tőle, hanem hogy megtalálja a jó és kiegyensúlyozott lövészet titkát, ami a Hollmenkollenen már egyéniben is közel hozta őt a világkupa-éremhez. Kezdte a csütörtöki nappal, amikor sprintben két hibátlan lövészettel kapott 43 másodpercet a győztes Kuzminától, amivel a kiváló ötödik helyen ért célba. A szombati női váltóverseny során a japán négyes első tagjaként még a versenyt is vezette, és elsőként is adta tovább a stafétát. Vasárnap tette fel az i-re pontot Tachizaki, amikor a sprintbeli ötödik helyezését is meg tudta fejelni, és egy hibával végül negyedik lett. Az első japán sílövő-érem mindössze nyolc másodpercen múlott, ugyanis ennyivel végzett Tachizaki előtt az amerikai Susan Dunklee, aki nagy hajrájával tavalyi meglepetés vb-ezüstérme után állhatott fel ismét a dobogóra a legjobbak között. Tachizaki Fuyuko tehát közel áll ahhoz, hogy végleg felrajzolja hazáját a biatlon térképére. Egy biztos, a japán hölgy elmondhat magáról egy olyan látszólag összeegyeztethetetlen eredményt a közelmúltból, amit eddig nem sokan értek el, bármelyik sportágról is legyen szó: nem európaiként Európa-bajnokságon érmet szerezni (idén januárban lett bronzérmes a sprintben).

A biatlon világkupa tehát elérkezett a végjátékhoz, ahol a férfi és a női győztes személyére is választ kapunk. A vk-döntő most is Oroszországban kerül megrendezésre, azonban a szokásoktól eltérően Khanty-Mansiysk helyett ezúttal Tyumen fogadja a szezonban utoljára a világ legjobb sílövőit. A program csütörtökön veszi kezdetét a férfiak 10 kilométeres sprintversenyével, amit 14.45-től élőben közvetítünk az Eurosport 1-en.

(Szentimrei Kristóf írása)

Hozzászólások