Biatlon - Vittozzi-Wierer viszály borzolja a kedélyeket az olasz biatlon csapaton belül
Vittozzi-Wierer viszály borzolja a kedélyeket az olasz biatlon csapaton belül
Fotó: Europress/AFP

Vittozzi-Wierer viszály borzolja a kedélyeket az olasz biatlon csapaton belül

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/17 13:51
Február 13−23. között az Alpok Olaszországhoz tartozó oldalán, a festői környezetben fekvő Antholz-Anterselvában rendezik az idei biatlon világbajnokságot. A program múlt csütörtökön, a vegyesváltók versenyével vette kezdetét, előtte azonban egy belső viszály robbant ki a hazai csapaton belül, amelynek főszereplői a két női élversenyző, Dorothea Wierer és Lisa Vittozzi.

Történt ugyanis, hogy az elmúlt szezonban a honfitársa mögött az összetett világkupa második helyén végző Vittozzi az olasz sajtónak nyilatkozva tulajdonképpen csalással vádolta meg Wierert, az olasz szövetséget pedig azzal, hogy mindehhez asszisztált. Vittozzi szerint Wierer helyzeti előnybe került vele szemben a világkupa záró állomása előtt azzal, hogy nem állt rajthoz a VB utolsó napján a váltóversenyen. A vád megértéséhez idézzük fel a 2018/2019-es szezon hajráját: Wierer és Vittozzi egymás ellen küzdött az összetett győzelemért, amelybe a VB eredményei is beleszámítanak. A női váltó előtt Wierer jelezte, hogy betegség miatt nem vállalja a szereplést, Vittozzi azonban ott volt a végül tizedik helyen záró olasz csapatban. 

Néhány nappal később, a világkupa záró fordulójában, Oslóban Wierer a tizenegyedik helyen zárt a sprintben, míg az üldözéses és a tömegrajtos versenyt egyaránt a tizenkettedik helyen fejezte be. Ezzel szemben Vittozzinak katasztrofálisan sikerült a hétvége: a sprintben csak 68. lett, ami után az üldözésesben el sem tudott indulni, a tömegrajtos versenyen pedig a tizenegyedik helyen végzett. Az összetett világkupát ezzel Dorothea Wierer nyerte, Vittozzi szerint főleg annak köszönhetően, hogy pihentebben tudott ráfordulni az oslói versenyekre a VB váltóversenytől való visszalépése miatt. A második számú olasz biatlonos itt még nem állt meg, az olasz szövetséget is megvádolta azzal, hogy asszisztált Wierer csalásához, amivel tulajdonképpen helyzeti előnybe hozták egyik versenyzőjüket egy másikkal szemben. Vittozzi édesanyja is ráerősített lánya vádjaira, és a közösségi médián keresztül zúdította rá a véleményét a sportági szövetség illetékeseire.

Az év legfontosabb biatlon eseménye előtt pár nappal, amelyet ráadásul Olaszországban rendeznek, nagyon nem hiányzott egy ilyen botrány az olasz csapatnak, amelynek elsőszámú érintettje az egész VB arca, azaz Dorothea Wierer. A szerdai vegyesváltó előtti hivatalos olasz csapatbemutatón az érintettek természetesen nem kerülhették el az ügyhöz kapcsolódó kérdéseket.

„Sokkoltak Lisa vádjai, és megmondom őszintén, nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy ilyenekkel kell foglalkoznunk néhány nappal a hazai világbajnokság előtt. Soha életemben nem csaltam, aki csak egy kicsit is otthon van az élsportban, az tudja, hogy sokkal károsabb a hosszútávú teljesítmény szempontjából, ha egy versenyt kihagyok, és helyette csak az ágyban fekszem. Ráadásul ugyanúgy hat számban álltam rajthoz Östersundban, mint Lisa, így nincs szükségem arra, hogy bármit is bizonyítsak. Azt hiszem, el kell fogadnia a tényeket." - nyilatkozta Dorothea Wierer.

wierer_cikkbe.jpg Fotó: Europress/AFP

Az összetett világkupa élén álló Wierer hozzátette: „Megbeszéltük a dolgot egymás között és le is zártuk. Csapattársak vagyunk és harcolni fogunk az olasz válogatott céljaiért.”

A konfliktus lezárását Vittozzi is megerősítette: „Én csak elmondtam, amit éreztem, de ez a konfliktus kettőnk között soha nem volt akkora, mint amekkorára a sajtó ezt felfújta. Megbeszéltük, lezártuk a dolgot, a helyzet megoldódott.”

vittozzi.jpg Fotó: Europress/AFP

Az olasz csapat hölgyeire, az eddigi eredmények ismeretében, valóban nem volt hatással az ügy, hiszen az olasz vegyesváltó, soraiban Wiererrel és Vittozzival, rögtön az antholzi világbajnokság első versenyszámában a második helyen végzett a norvégok mögött. Az eddig megrendezett egyéni számok közül a sprintben Vittozzi a hatodik, Wierer pedig a hetedik helyen zárt, a vasárnapi üldözéses versenyt viszont Dorothea Wierer megnyerte, míg Vittozzi csupán a 27. helyen végzett.

A hétfői szünnap után kedden folytatódik a világbajnokság, amelynek valamennyi versenyszámát élőben közvetíti az Eurosport. 

via RAI news

Szöveg: Nánási Antal

Hozzászólások