Biatlon - Új szerepben a biatlon királya a hétvégi biatlon-világkupa rajton! 
Új szerepben a biatlon királya a hétvégi biatlon-világkupa rajton! 
Fotó: Europress/AFP

Új szerepben a biatlon királya a hétvégi biatlon-világkupa rajton! 

HosszabbitásHosszabbitás
2019/11/26 14:09

A hétvégén elrajtol a biatlon-világkupa legújabb idénye, melynek egyik izgalmas pontja lesz, hogy a biatlon királya új szerepkörben tűnik fel.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a húsz világbajnoki címet begyűjtő Ole Einar Björndalen, mint kapitány folytatja a pályafutását a kínai együttes vezetőedzőjeként. De nem csak ő vállalt munkát az ázsiai országban, hanem a négyszeres olimpiai bajnok felesége, Darja Domracseva is.

Állítólag a felek először két évvel ezelőtt ültek le egy asztalhoz, hogy a lehetőségekről tárgyaljanak, ám az akkor még aktív sportolóházaspár nem adott egyértelmű választ a felkérésre. Erre egészen idén szeptember közepéig kellett várni, hiszen sürgetett az idő, miután a kínaiak szerették volna minél előbb megkezdeni a felkészülést a 2022-es pekingi téli játékokra. Mindkét fél úgy gondolja, hogy a munka gyümölcse lassan fog beérni, nem szabad 180 fokos fordulatot várni egyik napról a másikra. Elsődleges nehézség, hogy korábban Björndalen és Domracseva sohasem dolgozott edzőként, nekik is bele kell szokniuk az új helyzetbe. Sportolóként csak magukkal kellett foglalkozniuk, szakvezetőként viszont el kell nyomniuk az egót, és minden nap valami újdonságot kell kitalálniuk, amivel képesek felrázni a versenyzőiket. 

043_dpa-pa_115097996.jpg Fotó: Europress/AFP

 A vállalkozásnak ugyanakkor van egy emberi oldala is. Minden idők legsikeresebb biatlon-házaspára azért is vállalta el 2022-ig a munkát, mert a most hároméves kislányuk azután megy iskolába, és úgy nehezebb lenne összeegyeztetniük a sok utazást. Björndalen elismerte, hogy nagyon sok emberrel megvitatta a lehetőséget, mielőtt rábólintott volna a felkérésre. Számára fontos egy feladat elvégzésekor a bizalom és a hit a felek részéről, ráadásul mindezt egy másik országban és földrészen kell megtenni. A nyelvi nehézségekről pedig már nem is beszélve, hiszen mint mondta, a kínaiak nem beszélnek angolul, de értenek, ennek ellenére az érzelmeket, amikre szüksége van egy sportolónak nehezebb átadni. Björndalen a sportra úgy tekint, mint művészeti ágra, amelynek elengedhetetlen kelléke az érzelmek átadása. Mindez hatalmas kihívás, ezért megtanultak testbeszéddel kommunikálni.

Egyelőre Björndalen nem rajong az új munkáért, pusztán imádja a sportágát és izgatja a kihívás, hogy egy teljesen más kultúrából származó több tucat embert tanítson és motiváljon. Mindenesetre hatalmas potenciált lát a kínaiakban; éhesek a sikerre, van pénzük és hajlamosak dolgozni.

Érdekes módon Domracseva kevésbé aggódik az új kihívás miatt. Szerinte a megszokott dolgokon mennek keresztül a versenyzőivel, semmi különöset nem tapasztalt. Egyszerűen arról van szó, hogy az új dolgok elsajátítása mindenki számára érzékeny pillanat, mert kételkedik magában, hogy képes-e elsajátítani azokat.

033_5786099_5c6ab1bc82640.jpg Fotó: Europress/AFP

 Arról is meséltek, mely edzéstervet használják fel a munkájuk során, a norvégot vagy a fehéroroszt. Erre a válasz egyszerűen a vegyes volt, mert valójában egyiket sem. Mindenki azokat az elemeket építi be a munkájába, amelyekben az évek során a leginkább hitt és szerinte a legmegfelelőbb a csapatának. Mindketten több évtizedet töltöttek el a sportágban, ezért tudják (sejtik), hogy mire van szükségük a feladat eléréséhez. Domracseva ugyanakkor elismert azt is, hogy egyelőre versenyzői fejjel gondolkoznak, mert még nem ismerik milyen a másik oldalon állni. Björndalen ugyanakkor elárulta még, hogy mivel szorít az idő, például nem vacakolnak azzal, hogy embereket tanítsanak be a waxolásra, hanem inkább szakembereket próbálnak toborozni más országokból.

000_1BV9UX.jpg Fotó: Europress/AFP

A soron következő világkupáról is ejtettek néhány szót. Igyekeznek nem úgy tekinteni rá, mint egy versenysorozatra, hanem mint egy tanulási folyamat egyik szakaszára. Persze a versenyző eredményekben gondolkodik, de ezt a gondolkodást meg kell változtatniuk. A hölgyektől azt remélik, sikerül a top10-be kerülniük a váltóval, a férfiaktól pedig azt, hogy rendszeresen bekerüljenek az üldözőversenyekbe.

Az 580 világkupa-versenyen induló Björndalen nem tudja, hogyan fog reagálni versenyzői szereplésére a szombaton kezdődő idényben. Ő már azzal is elégedett lenne az elején, ha látná őket kihajtani magukat a futamokon. Domracseva ennél jóval elnézőbb, és mosolyogva mondta, hogy az ő szerepe megtalálni az egyensúlyt a keménység és a realitás között, mert tudja a férjéről milyen maximalista.


Hozzászólások