Biatlon - Történelmi tett előtt áll biatlonban az ifjabbik Bö fivér
Történelmi tett előtt áll biatlonban az ifjabbik Bö fivér
Fotó: Europress/AFP

Történelmi tett előtt áll biatlonban az ifjabbik Bö fivér

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/02/25 15:14

Tehetségesebb, mint a bátyja, Tarjei, akinek mindent köszönhet, és nem titkolja, hogy ő a példaképe.

          Az öt Bö testvér közül kettő világsztár lett. Tarjei törte az utat, aki 23 éves korára olimpiai- és világbajnok lett, valamint megnyerte a világkupát. Johannes Thingnes Bö abban nőtt föl, hogy az öt évvel idősebb testvére állandóan edzésekre járt, a versenyeken meg sikereket ért el. Neki köszönhetően hamar találkozhatott Ole Einar Björndalennel, aki óriási hatást gyakorolt rá. 

000_1CD467.jpg Fotó: Europress/AFP

Hamar megmutatkozott az ifjabbik Bö fivér tehetsége. Két év alatt öt utánpótlás világbajnoki címet söpört be, és 19 éves korában meghívták a norvég nemzeti együttesbe. Itt már együtt készülhetett bátyjával, Björndalennel és Emil Hegle Svendsennel, és a teljesítménye ugrásszerűen fejlődött. Az áttörésre nem kellett sokáig várnia, hiszen egymást követő két világkupa-versenyen (sprint, üldözéses) Annecy-Le Grand Bornand-ban nyerni tudott.

000_1DK2Q8.jpg Fotó: Europress/AFP

A további sikerek sem maradtak el. Még úgy sem, hogy Martin Fourcade hét évig annyit nyert, hogy már követni sem lehetett a győzelmeinek a számát. Johannes Bö szorgalmasan fejlődött, 2015-ben világbajnok lett, és minden idényben nyert két-három világkupa-versenyt. Tavaly már úgy számoltak vele, mint az egyetlennel, akinek sikerülhet megállítania Fourcade-ot. Nem sikerült, de Phjongcshangban olimpiai bajnok lett, nyert kilenc világkupa-futamot, az idény végén megszerezte első szakági (egyéni) kristály gömbjét.


043_dpa-pa_115806047.jpg Fotó: Europress/AFP

          A most futó idény pedig már egyértelműen az övé. Hamar kiderült, hogy Martin Fourcade nincs abban a formában, hogy felvegye vele a harcot, s Johannes Bö eddigi 12 győzelme, és 300 pontos előnye bőven elegendő ahhoz, hogy először legyen világkupa-győztes. Így a Bö testvérek lehetnek az elsők, akik a biatlonban a létező összes jelentősebb trófeát mind a ketten elhódították.

          Johannes Bö amellett, hogy rendkívül népszerű a pályán, a versenyeken kívül is sok rajongót vonz. Közvetlen, humoros természete sokakat megragadott. Többször nyíltan kokettált Gabriela Soukalovával, holott valójában régóta boldog párkapcsolatban élt szerelmével, akivel tavaly nyáron össze is házasodott. 


Hozzászólások