Biatlon - Szabálymódosítás, csak úgy heccből
Szabálymódosítás, csak úgy heccből
Fotó: Europress/AFP

Szabálymódosítás, csak úgy heccből

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/02/18 19:02

A Nemzetközi Biatlon-szövetség (IBU) potentátjai gondoltak egyet és megcserélték a vegyes számok sorrendjét. Eredetileg a nők indultak először, a férfiak pedig utánuk. Igazából ennek a jelentősége talán csak a vegyes párosban lehet fontos, mivel ott az utolsó emberek eggyel több kört futnak, mint az elsők, így a hölgyeknek jutott osztályrészül a hosszabb versenytáv. Viccelődve mondták is a férfiak, hogy maradjon így a szabály, nekik ez jobban tetszik.

Előfordulhat, hogy korszakváltás kapujába érkezett a sportág. A szeptemberben felállt új vezetőség első látványosabb döntése a szabálymódosítások voltak. Még az idény kezdete előtt hirdették meg a rövidített egyénit, valamint a bővített létszámú tömegrajtost. A rövidített egyéni bevált éles körülmények között, az új tömegrajtosról viszont még nincsenek tapasztalataink. Ennek lényege, hogy nem 30, hanem 60 versenyző indulna, s amíg az egyik csoport a lőtéren van, addig a másik a pályán, így nem lenne üresjárat, folyamatosan történnének az események.

Ami a vegyeseket illeti, nem ezek a legfontosabbak a naptárban. Korábban kísérletezés céljából találták ki őket, és szépen beépültek a programba. Az első megfordított vegyes párost az olaszok nyerték meg: Lukas Hofer és Dorothea Wierer. Két összeszokott versenyzőről van szó, akik nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy a világbajnokságon is ebben a felállásban indulnak majd. Tehetik, hiszen egy hét különbséggel rendezik meg a vegyeseket, így akár mind a két számban rajthoz állhatnak.

A vasárnap történt vegyes váltó azonban nem egészen hozta a várt áttörést. Igazából a csapatok nem a legerősebb egységeiket küldték a pályára, ezért is nehéz eldönteni ennek a felállásnak a valódi erejét. Az mindenesetre nem ártott az – eléggé széttagolt – mezőnynek, hogy a hölgyek fejezték be, hiszen amekkora fölénye van Johannes Bőnek a többiekkel szemben, könnyen unalomba fulladhatna a futam. Így azonban a francia, német és norvég váltó remek küzdelmet folytatott, s ebben a sorrendben ért célba. 

Két és fél hét szünet következik a versenynaptárban. Visszatér a mezőny Európába, és március 7-én megkezdődik az év legfontosabb eseménye, a világbajnokság.

Hozzászólások