Biatlon - Ole Einar Björndalen: A biatlonpápa
Ole Einar Björndalen: A biatlonpápa
Fotó: Europress/Getty

Ole Einar Björndalen: A biatlonpápa


2015/12/02 19:47

A Fjordok békés kannibálja - a VS.hu két éve, a téli olimpia alatt így tisztelgett a történelem legjobb biatlonosa előtt. Mi tagadás, ennél jobban nem is lehet meghatározni magát, az élő legenda Ole Einar Björndalent. Csendes, keveset hallani róla, de ez mindig is így volt, hiába a megannyi győzelem, a megannyi cím, sose verte nagydobra a sikereket, megmaradt az az alázatos sportoló, aki anno, 1992-ben elkezdte a profi pályafutását. A teljesség igénye nélkül: 8 olimpiai aranyérem, 19 világbajnoki cím és most már 95 világkupa győzelem - az ezüstérmekről és a bronzokról nem is beszélve, különben itt ülnénk napestig.

Minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, nyolc aranyérmével beérte, tizenharmadik érmével pedig lehagyta a síisten Björn Dähliet még Szocsiban. Akkor mindenki úgy gondolta, vége, ő is úgy nyilatkozott, noha utólag okos az ember, tudjuk, az Oslóban rendeződő világbajnokságig marad. Egészen biztosan nagy lökést adott neki a nyolcadik arany, és amiben mi voltunk biztosak, az az, hogy nem lesz elégedett a középszerrel, nem azért folytatja, hogy elsíelgessen, lövöldözgessen még két évig, úgy nagyjából a harmincötödik hely környékén.

Nem, ez meg sem fordulhatott a fejében.

Björndalent az egyetemes sportélet legnagyobbjai közé kell emelni, valahol Pelé, Schumacher Jordan, Federer és Ali környékére. Persze, sokkal kevesebb figyelmet kap a teljesítménye, mint az említett urak és sportágaik, de mivel jóval kisebb is a piac, ez így is van rendjén. Azt is látni kell viszont, hogy bár kicsi a piac, a sportvilág tud Björndalenről, mindenki tudja, hogy majd negyvenkét évesen nálánál húsz évvel fiatalabb atlétákkal veszi fel a versenyt, legyen a táv tíz, tizenkettő és fél, tizenöt vagy húsz kilométer.

Ma délután, kilenc évvel utolsó húsz kilométeres sikere után győzedelmeskedett, másfél hónapra a negyvenkettedik születésnapjától, olyan mezőnyben, ahol ott van minden idők egyik legagilisebb, négyszeres összetett világkupa-győztes, az utóbbi éveket szétdomináló biatlonosa, Martin Fourcade is (a másik zseni, az örök második Emil Hegle Svendsenről már nem is beszélve). Kettejük között tizennégy (Svendsennel tizenegy!) év van. Döbbenet.

Ha többet nem is nyer Björndalen, mi és ő is csak nyertünk azzal, hogy láthatjuk még hétről hétre versenyezni.

Ahogy Hajdú B. István mondta, ha így folytatja, lehet, csak tíz év múlva hagyja abba - mit mondjunk, benne van, nem igaz?

Hozzászólások