Biatlon - Mit jelent a norvégok győzelme?
Mit jelent a norvégok győzelme?
Fotó: Europress/AFP

Mit jelent a norvégok győzelme?

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/08 11:17
A 2019-es biatlon-világbajnokság első versenyszámát Norvégia nyerte meg, magabiztos versenyzéssel.

A vegyes váltó esetében, mindig az a valódi kérdés, hogy a norvég hölgyek mennyire stabilak. Férfi versenyzőikkel jól tudnak sáfárkodni, hiszen mindig készen állt három-négy ütőképes versenyző. A hölgyek más lapra tartoznak. Hiszen bár Tiril Eckhoff és Marte Olsbu Roeiseland az élmezőny tagjai, de a teljesítményük sokszor ingadozó. Ezúttal stabilak voltak, és jó helyzetből indíthatták el Johannes Thingnes Bőt. Aki nem is teketóriázott, úgy húzott el a riválisoktól, mintha azok ott sem lettek volna. Vetle Sjastad Christiansen aztán tökéletes produkcióval feltette az i-re a pontot.

Vegyessel nyerni azért kifizetődő, mert lökést adhat az egyéni számok előtt. Például Christiansennek, akit évek óta Ole Einar Björndalen és Emil Hegle Svendsen utódaként emlegetnek, de még soha semmit nem nyert meg.

„Rettenetesen izgultam a rajt előtt – vallotta be –, próbáltam mindenféle rossz gondolatot kizárni a fejemből. Az igazat megvallva, semmire nem emlékszem a versenyből, olyan extázisban voltam.” 

043_dpa-pa_190307-99-285237_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami a többieket illeti, Roeiseland másodszor nyert világbajnokságot, s az eredményei alapján az egyéni számokban is meghatározó lehet. Tiril Eckhoff immár háromszoros világbajnok, s ahogy mondta, „a csapat remekül felkészített síléceket adott, nagyon jól eltalálták a pálya minőségét.” Eckhoff sikeresen átlépte a saját árnyékát, ami plusz motivációt adhat neki a folytatásban. Johannes Bőről nem is beszélve. Az ifjabbik Bö fivér amúgy is a favoritok favoritja idén, és egy ilyen siker után még magabiztosabban állhat oda az egyénikhez. 

„Nagy nap ez a mai – mondta Bö –, még sohasem nyertem a vegyessel világversenyt. Nagyon nagy sikert könyvelhetett el az egész csapat. Ez az arany megnyugtat bennünket a következő versenyek előtt.”

A tökéletesen beírt és összeállított Norvégia, nem először hajtja végre ezt a bravúrt. Mindig ügyesen taktikáztak a versenyzőikkel, így 2012-ben is, amikor a kiöregedő Björndalent, és a fiatal Synnoeve Sölemdalt tudták beépíteni a győztes csapatba. És a sort hosszan lehetne folytatni, mivel évről évre tudnak húzni valami újat, amivel meglepik a riválisokat. S ezek a húzások általában érmet szoktak eredményezni – most éppen aranyat.

Hozzászólások