Biatlon - Mennyit ér a nyári biatlon-vb?
Mennyit ér a nyári biatlon-vb?
Fotó: Europress/AFP

Mennyit ér a nyári biatlon-vb?

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/08/21 11:32

Az Eurosport által is közvetített világesemény értéke megkérdőjelezhetetlen.

Kétségtelen, ha össze kéne hasonlítani a téli világbajnoksággal, akkor a nyári megmérettetés alul maradna. Télen mindenki ott van, hiszen a biatlon mégiscsak egy téli sportág, viszont sok ismerős arc is feltűnik a nyári melegben. Álljon itt néhány név azok közül, akik mind a két eseményen letették a névjegyüket.

Ki mással lehetne kezdeni a sort, mint Ole Einar Björndalennel. A biatlon királya nyolcszor nyert olimpiát és hússzor világbajnokságot, de nyáron is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Björndalen főleg ifjú korában erősítette a norvég váltót még a kilencvenes években, és nyert vb-aranyat. Akkoriban Wilfried Pallhuber volt a gátja annak, hogy Björndalen valamelyik egyéni számot is megnyerje, hiszen az olaszok ötszörös világbajnoka egy időben uralta a nyári mezőnyt. Említést érdemel még a régebbi időkből Zdenek Vitek, a csehek jelenlegi női szövetségi kapitánya, hiszen 2004-ben az egyéni számokat neki sikerült megnyernie nyáron.

033_5786395_5c6afce07deb1.jpg Fotó: Europress/AFP

A hölgyeknél is található a múltban számos ismerős név. A kétszeres olimpiai bajnok Szvetlána Ismuratova, a négyszeres világbajnok Oljena Zubrilova, vagy a világbajnoki bronzérmes Olga Nazarova is előkelő helyet kaphat a felsorolásban. 

A közelmúltról szólva pedig igen bőséges a nyári világbajnokok névsora; Simon Fourcade, Lukas Hofer, Dimitrij Jarosenko, Ondrej Moravec, Michael Rösch (aki német és belga színekben is nyert) és Klemen Bauer mindenki számára ismerős lehet. A nőknél elég csak megemlíteni Magdalena Neuner, Olga Zaitseva, Kaisa Mäkäräinen és Dorothea Wierer nevét, hogy mindenki érezze a verseny fontosságát.

Ugyanakkor minden nyári megmérettetés a téli felkészülésnek a része, tehát egyfajta tesztversenyként is felfogható. Ezért a hétvégi futamokon magyarok is rajthoz fognak állni, így még inkább érdemes lesz az Eurosportra kapcsolni szombaton (15:00-15:45; 16:50-17:30) és vasárnap (19:40-20:40) is.


Hozzászólások