Biatlon - Még egy volt olimpiai helyszín
Még egy volt olimpiai helyszín

Még egy volt olimpiai helyszín

Csaba Vörös ·
2019/02/13 17:27

Múlt héten az 1988-as olimpia helyszínére érkezett a mezőny, ezen a héten pedig a 2002-es téli olimpiai játékok emlékeit idézhetjük föl. Akkor vízválasztónak könyvelték el a játékokat, hiszen először került be a programba az üldözéses, amire azért volt szükség, hogy a televízión keresztül végre érthetővé váljon a sportág – különösen az olyan országokban, mint Amerika. De valójában egyetlen ember miatt vált történelmivé tizenhét évvel ezelőtt az esemény: az illető Norvégiából származott, és tavaly fejezte be a pályafutását. Ole Einar Björndalenről van szó, aki ezen az olimpián a létező összes számban nyerni tudott. Az akkor már világ- és olimpiai bajnok Björndalen, túl volt első világkupa-címén is, de Salt Lake Cityben egy csapásra halhatatlanná vált. A legenda megszületett, viszont a létesítmény közel két évtizedre kikerült a sportág nemzetközi vérkeringéséből.

Most viszont ismét a Soldier Hollow lesz a helyszín, ami valójában 85 kilométerre, délkeletre található Salt Lake Citytől, hasonló völgyben, mint Antholz. A pályát főleg a sífutók szokták használni, de az amerikai biatlonosok is rendszeresen megfordulnak itt a nyári edzőtáborozások ideje alatt. 

A világkupa nyolcadik állomása kissé elüt az összes többitől. A Wasatch Mountain State Park, Utahban található festői környezetben, 1665 méteren – legmagasabb pontja 1793 méter, így a szokatlanul ritka levegő lehet a versenyzők egyik fő ellenfele. 

A program csütörtökön kezdődik el, magyar idő szerint 19:00 órakor. Érdekessége pedig, hogy a sprint és üldözéses után, ezúttal a világbajnokság előtt a vegyes számokra is hangolódhatnak a váltók, hiszen vegyes páros és vegyes váltó kerül megrendezésre vasárnap. 

Hozzászólások