Biatlon - Kínai meglepetések a nyári biatlon vb-n
Kínai meglepetések a nyári biatlon vb-n
Fotó: Christian Manzoni/ IBU/ Facebook

Kínai meglepetések a nyári biatlon vb-n

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/26 15:35

Holtversenyben Fehéroroszországgal Kína végzett az élen a nyári biatlon-világbajnokság éremtábláján.

Az, hogy a hazai rendezésű vb-n a fehéroroszok elöl zártak, egyáltalán nem meglepő. Viszont az már igen, hogy a kínai küldöttség hajszálra ugyanolyan eredményt produkált, mint a rendező ország.

A sportág történetében az ázsiai ország versenyzői három világbajnoki ezüstöt szereztek eddig télen, míg nyáron egy aranyat és három bronzot. Azt az egy vb-győzelmet 1996-ban aratta Yu Shumei Hochfilzenben, aki négy évvel később télen a vb-dobogó második fokára állhatott fel. Aztán hosszú szünet következett, hogy a hétvégén kétszer is diadalmaskodjon a juniorok között Chu Jüan-meng, az esemény zárásaként pedig Can Jan.      


Ezzel a sikerrel Can Jan pályafutása első felnőtt érmét szerezte. Éppen tíz évvel ezelőtt az ifjúságiak között egyéni és sprint bajnok lett, de utána nem tudta kamatoztatni ezeket az eredményeket. Indult ugyan világbajnokságon, világkupa-futamokon, sőt még olimpián is, de a nagy áttörésre idáig várnia kellett.

Felmerülhet a kérdés, honnan kerültek elő a kínaiak, amire frappánsan annyit lehetne válaszolni, hogy a semmiből. Inkább az okokat érdemes keresni, hiszen rengeteg versenyzővel érkeztek a múlt heti vb-re. Ennek fő oka a 2022-es téli játékok lehet, amelyet Peking rendez meg. Ha a legutóbbi dél-koreai olimpiából indulunk ki, akkor csak felfelé vezethet az útjuk, hiszen ott az égvilágon semmilyen eredményt nem produkáltak. Can Jan beleszürkült a női mezőnybe, akárcsak Tan Csia-lin, a férfiaknál pedig egy árva versenyzőjük sem volt, így értelemszerűen egyik váltóval sem tudtak nevezni.

Ha igaz a feltételezés az olimpiáról, akkor érdemes lesz november végétől figyelni a biatlon-világkupát, hogy múló dicsőség volt csupán a kínaiak részéről a három nyári világbajnoki arany, vagy valóban számolni kell velük a jövőben.


Hozzászólások