Biatlon - Kik nyerik a biatlon-vb-n most debütáló vegyes párost?
Kik nyerik a biatlon-vb-n most debütáló vegyes párost?
Fotó: Europress/AFP

Kik nyerik a biatlon-vb-n most debütáló vegyes párost?

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/14 09:04

A biatlon történetében először kerül sor vegyes párosra világbajnokságon.

A múltról beszélni tehát lehetetlen, hiszen a Világkupa során is mindössze kilenc alkalommal rendeztek vegyes párost. Egyelőre a franciák a legeredményesebbek három győzelemmel, s többször még az osztrákok és a norvégok tudtak győzni.

Ez az a versenyszám, ahol Ausztriának a leginkább van esélye dobogóra állni. Lisa Theresa Hauser mintha erre a számra szakosodott volna, mivel az eddigi hét osztrák éremnek mindig a részese volt. Bár fiatal még a vegyes páros, de rekord, hogy valaki ennyire eredményes legyen, s ezeket a sikereket főképp Simon Ederrel érte el. Nem meglepő, hogy ezúttal is ők kapnak lehetőséget. Amennyiben a páros sikerre vinné a küldetést, éppen 10 évvel a legutóbbi osztrák arany (Dominik Landertinger) után nyerhetnének újra.

Ebben a Világkupa-idényben két vegyes párost rendeztek eddig; az idénynyitót Norvégia nyerte meg, Salt Lake City-ben pedig az olaszok voltak a legjobbak. Ma a Dorothea Wierer, Lukas Hofer duó jó eséllyel indul, s ha győznének, akkor Wilfried Palhuber 1997-es vb-aranya után szereznének ismét vb-győzelmet az olaszok. 1997 amúgy is nagyon eredményes volt az olaszok számára: három éremmel zártak, s a még hátra lévő öt futam után, akár a legsikeresebb vb-jüket könyvelhetik el. Östersundban, a világbajnokság nyitószámában bronzérmesek voltak, Lisa Vittozzi pedig a második helyen futott be 15 kilométeren.

Rövid történelmet Östersund is tartogat a vegyes párossal kapcsolatban. Három alkalom alatt három győztest avattak, sorban: Norvégiát, Franciaországot és Ausztriát. A németek ugyan nem nyertek még itt, de minden alkalommal dobogósok voltak.

A mai versenyt mindenki komolyan veszi. A norvégok a Marte Olsbu Roeiseland, Johannes Thingnes Bö párost állítják hadrendbe, a németek Denise Herrmannt és Erik Lessert, míg a svédek a Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson párossal indulnak.

A 17:10-kor rajtoló futam alatt nem fog unatkozni a közönség.

Hozzászólások