Biatlon - Ilyenre még nem volt példa a világkupa történetében
Ilyenre még nem volt példa a világkupa történetében
Fotó: Europress/AFP

Ilyenre még nem volt példa a világkupa történetében

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/21 13:01
Ugyan a világbajnokság előtt előfordulhatott volna, hogy mások is bejelentkeznek a Világkupáért, de ez nem történt meg. Így a mától vasárnapig tartó utolsó felvonás dönt Oslóban Dorothea Wierer és Lisa Vittozzi között. Mindenképpen történelmi a pillanat: korábban egyikőjük sem foglalt el a hajrában ennyire előkelő helyet, ráadásul elsőként szerezhetik meg Olaszországnak a legértékesebb kristálygömböt. Az pedig már csak hab a tortán, hogy pontegyenlőséggel vágnak neki a hátra lévő három számnak.

De kinek lehet nagyobb esélye? Erre próbál választ adni a statisztika. Mind a ketten 852 pontot gyűjtöttek eddig, s a kérdéskört a szerint kell megvizsgálni, hogy a sprint, üldözéses és tömegrajtos futamokon Wierer és Vittozzi hogyan szerepelt. Előbbi a három számban 763 pontot gyűjtött, utóbbi 712-t. A mérleg nyelve tehát egyértelműen Wierer irányába billen. Ám a statisztikának van egy árnyaltabb oldala is; Vittozzi ugyanis a sprint- és üldöző számokban eredményesebb volt honfitársnőjénél, valamint a lövészete – még ha csak egy hajszállal is –, de szintén jobb átlagot mutat. 

A legizgalmasabb matematikai feladvány pedig ez után következik. Minden versenyző két leggyengébb eredményét nullázzák, s ha ezt is beleszámoljuk, akkor Vittozzi 824, Wierer 816 pontos. Azaz, első ránézésre úgy tűnhetett, hogy Wierernek nagyobb az esélye, de valójában inkább Vittozzi az esélyesebb. És ott van még a legalapvetőbb tudni való, amit a sportággal kapcsolatban rendszeresen elmondanak: végül is ez a biatlon, itt bármi előfordulhat!

Az Eurosport ma 16:20-tól élőben közvetíti a női sprintversenyt.

Hozzászólások