Biatlon - Hát persze, hogy Johannes Bö
Hát persze, hogy Johannes Bö
Fotó: Europress/AFP

Hát persze, hogy Johannes Bö

Csaba VörösCsaba Vörös
2019/01/25 18:29

Lassan oda lehet adni az összetett győzelemért járó kristály gömböt Johannes Bőnek. Merthogy ő lesz az, aki hét év után letaszítja a trónról Martin Fourcade-ot, az már szinte biztos. Ha nem jön közbe valamiféle malőr, sérülés vagy valami hasonló, akkor ember nincs, aki megállítja az ifjabbik Bö fivért. De nincs is ebben semmi rossz. Hiszen, amikor Fourcade nyerte magát halálra, akkor az emberek csóválták a fejüket, hogy na persze, könnyű dolga van. Nem! Nem volt könnyű dolga, egész egyszerűen neki sikerült rendre csúcsra járatnia magát. A jelenlegi idény a legjobb példa erre. Martin Fourcade egy versenyző lett a sok közül, Johannes Bö pedig évekig készült rá, hogy legyőzze őt, és a munka gyümölcse beérett.

Ékes bizonyítéka ennek az, ami a sprintben történt. Johannes Bö rontott ugyan egyszer, de így is átgázolt a mezőnyön. Honfitársa, Erlend Bjöntegaard hiába lőtt hibátlanul, 17.5 másodpercet kapott tőle. És a csavar csak most következik a történetben. A francia Antonin Guigonnat végzett a harmadik helyen, szintén büntető kör után, letaszítva a dobogóról Martin Fourcade-ot, aki viszont tízből tíz táblát talált el. Tehát Fourcade már házon belül sem tűnik a leggyorsabbnak. S ha összehasonlítjuk Bőt és a hétszeres világkupa-győztest, akkor 33.5 másodperces különbséget kapunk a pályán.

Martin Fourcade az idény elején – bár akkor még jöttek az eredmények – azt mondta, hogy vannak dolgok, amik megmagyarázhatatlanok. Ekkor ő már érezte, hogy baj van, nem találja Johannes Bö ellenszerét. Igaz, a norvég fölénye némileg unalomba fullaszthatja a férfiak futamait, de valójában éppen az ellenkezője történik. Ettől lesz újra érdekes, mert végre új arc kerül a trónra, és lehet arról spekulálni, hogy vajon Fourcade képes lesz-e visszaszerezni az elsőséget. Egy hamar biztosan nem, talán a világbajnokságon, de ott sem valószínű, mert látva a jelenlegi erőviszonyokat, erre aligha kerül sor.

Hozzászólások