Biatlon - Hanna királynő tündérmeséje
Hanna királynő tündérmeséje
Fotó: Europress/AFP

Hanna királynő tündérmeséje

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/13 10:48

Mi a legnagyobb dicsőség: olimpiát nyerni, vagy hazai közönség előtt vb-t? Erre csak egy ember tudja a választ.

2017-ben az év újonca címmel illették a svéd Hanna Öberget, egy évre rá olimpiai bajnok lett egyéniben, tegnap pedig ugyanebben a versenyszámban világbajnok. A történet pikantériája, hogy mindezt hazájában vitte véghez, tízezernél is több őrjöngő svéd előtt. Ilyesmi csak egyszer fordul elő egy ember életében, s Öberg 23 éves korára felért a csúcsra. Sokan hosszas kínlódás után érnek el felejthetetlen eredményeket, ám a fiatal svéd karrierje rövid idő alatt szenzációs utat járt be.

043_dpa-pa_190110-99-511391_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

Túlzás nélkül állítható: Hanna Öberg újra felrajzolta Svédországot a biatlon térképére. Anna Carin Olofsson-Zidek és Helena Ekholm visszavonulása után, mintha eltűnt volna a sportág a svédeknél. Hatalmas űr keletkezett utánuk, kiesett egy generáció. A német szakember, Wolfgang Pichler ekkor elmondta, hogy a svédek akkor járnak jól, ha az utánpótlásra fordítják minden figyelmüket. Bejött! Öt-hat évnek kellett csak eltelnie, és máris kezdte termelni a tehetségeket Svédország. S ennyi idő alatt egy új csillag is megszületett.

Öberg az Eurosport kamerái előtt örömkönnyek közepette elmondta: „Az olimpia egészen más volt. Semmiféle elvárást nem támasztottak velem szemben, lazán versenyezhettem. Most viszont nyomás volt rajtam, mert a közönség nagyon reménykedett egy esetleges sikerben. Azt hiszem, ez a győzelmem nagyobb siker, mint az olimpiai volt.”
A sajtótájékoztatón Öberg megpróbált kevésbé az érzelmekre hatóan nyilatkozni. „Hihetetlen, nagyon büszke vagyok arra, amit ma elértem. Tudtam koncentrálni. Általában az utolsó kör nagyon keserves tud lenni, de én megpróbáltam élvezni a verseny minden pillanatát. Hihetetlen, hogy mindezt otthon vittem véghez.”

 Szerdán a férfiak egyéni számával folytatódik a világbajnokság.

Hozzászólások