Biatlon - Francia győzelem, de nem Fourcade szerezte
Francia győzelem, de nem Fourcade szerezte
Fotó: Europress/AFP

Francia győzelem, de nem Fourcade szerezte

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/01/27 19:35

Vasárnap a férfiak tömegrajtos versenyével zárult a biatlon-világkupa olaszországi fordulója, Antholz pedig új győztest avathatott, ugyanis a francia Quentin Fillon Maillet 12. dobogója már az első helyet jelentette számára. Ezzel az is eldőlt, hogy egyelőre nem a másodikként befutó Johannes Boe lesz az első, aki egymás után hatszor is diadalmaskodik a vk-sorozatban.

Számtalan sportághoz hasonlóan a biatlonban is több szakágban mérik össze erejüket a versenyzők, azonban egy másik téli sportággal, az alpesi sível ellentétben itt nem nagyon lehet beszélni igazi specialistákról. Persze sok sílövőnek megvan a maga kedvenc versenyszáma, és lehet, hogy abban, vagy egy másik távon jobb, mint a többiben, mégsem számottevő eredményekben a különbség. Ez nyilván amiatt is van így, mert itt csak a táv és a lövészetek száma különböző, a lényeg alapvetően ugyanaz: minél jobban sífutni és lőni.

Mégis ha lehet specialistáról beszélni, akkor a francia Quentin Fillon Maillet mindenképp a tömegrajtos versenyek mestere. Az eddigi 12 dobogójának a fele a 15 kilométeres távon született, és miután négy évvel ezelőtt a tömegrajtosban szerezte első vk-érmét, a hatodik szezonjában végre első győzelmét is megszerezte, szintén ebben a versenyszámban. Fillon Maillet már az idény elején kis híján megtörte a jeget, amikor a pokljukai üldözéses versenyen csupán célfotóval maradt le a győztes Johannes Boe mögött.

Az összetett világkupában toronymagasan vezető norvég vasárnap is a legnagyobb favoritnak számított, hiszen egyrészt az addigi két tömegrajtost ő nyerte meg, másrészt Olaszországban a sprintet és az üldözésest is egyaránt nagy fölénnyel húzta be. Fillon Maillet-val azonban már a futam előtt számolni kellett, hiszen ő is kiváló formában volt a hétvégén (az üldözésesben például harmadik lett), és 15 kilométeren idén eddig ő is letaszíthatatlan volt a pódiumról. Nem véletlen, hogy a két fekvő lövészetet követően csak ő tartotta a tempót a fiatalabb Boe-vel, aki kicsit ellépett az addig hibátlan versenyzőktől. Aztán az első álló testhelyzetű sorozatban sokan másokhoz hasonlóan a sárga-piros trikós is hibázott egyet, így a továbbra is makulátlan Fillon Maillet átvette a vezetést. A 26 éves francia sokszor megremegett korábban a mindent eldöntő negyedik lövészetben, most azonban a kör végére szinte teljesen felzárkózó Boe sem tudott rá nyomást helyezni, és mind az öt korongot leszedte.

Ennek ellenére Johannes Boe hibátlan sorozat esetén valószínűleg lehajrázta volna Fillon Maillet-t, és a 20 kilométeres szám olimpiai bajnoka gyorsan és pontosan is haladt az utolsó tábláig, ahol viszont célt tévesztett, így az újabb büntetőkörrel elúszott a történelmi hatodik egymás utáni győzelem számára. Azért a 25 esztendős norvég így sem panaszkodhat, hiszen egy gyors utolsó körrel megelőzte a német Arnd Peiffert (aki Fillon Maillet mellett az egyetlen hibátlan versenyző maradt), és a megszerzett második hellyel újra jelentősen növelte az előnyét a világkupában.

Ugyanakkor ez Quentin Fillon Maillet nagy napja volt, akinek különösen kedves lehet Antholz, hiszen a 2016-os és a 2017-es tömegrajtos verseny után idén kétszer is a legjobb három között végzett. Alapvetően fenomenális hétvége volt ez a franciák férfi biatlon-csapatának, hiszen Antonin Guigonnat is két érmet szerzett, és az üldöző versenyszámban a másodiktól az ötödik helyig négy francia zárt.

Aki mégis keserű szájízzel távozhat Dél-Tirolból, az Martin Fourcade, hiszen mindháromszor épphogy csak lecsúszott a dobogóról (4., 5., 4.), és a december közepén aratott hochfilzeni győzelmét követő 10 egyéni versenyből egyszer sem került be a top 3-ba.

Ráadásul Fourcade-nak mostanság meglepően nagy problémái vannak az utolsó 500-1000 méteren, ahol a hétszeres összetett-győztes szinte teljesen elkészül az erejével. Mindennek ellenére Fourcade feljött a második helyre a világkupa tabelláján, ugyanis az orosz Alexander Loginov csupán egy 20. hellyel tudta zárni amúgy is halovány hétvégi teljesítményét.

A biatlon-világkupa legközelebb már csak a márciusi világbajnokságra tér vissza Európába, ugyanis addig már csak a kanadai Canmore-ba és a 2002-es téli olimpiának otthont adó Salt Lake City-be látogatnak el a világ legjobb sílövői február 7. és 10., valamint február 14. és 17. között.

Végeredmény:

1. Quentin Fillon Maillet (Franciaország) 34 p. 39,4 mp.

2. Johannes Thingnes Boe (Norvégia) +14,3 mp.

3. Arnd Peiffer (Németország) +24,6 mp.

Az összetett világkupa állása:

1. Johannes Thingnes Boe (Norvégia) 836 pont

2. Martin Fourcade (Franciaország) 554 pont

3. Alexander Loginov (Oroszország) 548 pont

4. Simon Desthieux (Franciaország) 504 pont

5. Simon Eder (Ausztria) 499 pont

Hozzászólások