Biatlon - Fourcade történelmi diadala
Fourcade történelmi diadala
Fotó: Europress/AFP

Fourcade történelmi diadala

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/19 17:08
A 20 kilométeres férfi egyéni viadalt Martin Fourcade nyerte az olaszországi Antholzban zajló sílövő-világbajnokságon. A magyar indulók közül Panyik Dávid 101., míg Gyallai Soma 103. lett.

A francia versenyző a 12. vb-aranyát gyűjtötte be, amellyel a norvég Emil Hegle Svendsent megelőzve feljött a második helyre az örökrangsorban a szintén norvég Ole Einar Björndalen (20 vb-aranyérem) mögé. Utóbbit ugyanakkor az egyéni győzelmeket tekintve - 11. elsőséggel - utolérte az élen.

Ebben a számban különösen nagy jelentősége van a lövészetnek, ugyanis négy ötös sorozatot lőnek a versenyzők, és nem büntetőkör, hanem büntetőperc jár minden egyes hibáért. Az ötszörös olimpiai bajnok végül nagy fölénnyel győzött, de drámai pillanatokat kellett átélnie, mivel három tökéletes sorozat után éppen a negyediknél rontott egyet, ezzel felkínálta a lehetőséget legnagyobb riválisának, az utána rajtoló norvég Johannes Thingnes Bönek, hogy elorozza előle az aranyat. A nyolcszoros világbajnok Bö egyszer már rontott a verseny korábbi szakaszában, azaz a negyedik lövészetnél hibátlan teljesítményre lett volna szüksége ahhoz, hogy utána jobb sífutó idejével győzzön, csakhogy egyszer célt tévesztett, így Fourcade örülhetett, a szám olimpiai címvédőjeként Bönek pedig meg kellett elégednie az ezüsttel. A bronzérmet az osztrák Dominik Landertinger szerezte meg.

A 104 fős mezőny két magyar tagja, Panyik Dávid és Gyallai Soma egyformán rosszul lőtt, előbbinek húszból 12, utóbbinak 10 találata volt, így Gyallai csak a kiesett osztrák versenyzőnél volt jobb, míg Panyiknak még egy brit ellenfelet sikerült megelőznie honfitársán kívül.

MTI

Eredmények, férfi 20 km, világbajnok:

1. Martin Fourcade (Franciaország) 49:43.1 (1 lőhiba)
2. Johannes Thingnes Bö (Norvégia) 57 mp h. (2)
3. Dominik Landertinger (Ausztria) 1:22.1 p h. (1)
...101. Panyik Dávid 18:11.7 p h. (8)
...103. Gyallai Soma 19:24.8 p h. (10)
Hozzászólások