Biatlon - Fourcade nyolcadszor vagy a fiatalabb Boe először?
Fourcade nyolcadszor vagy a fiatalabb Boe először?

Fourcade nyolcadszor vagy a fiatalabb Boe először?

Szentimrei Kristóf ·
2018/12/01 14:51

A cím hűen árulkodik arról, milyen dominanciával rendelkezett Martin Forucade az utóbbi években a férfi sílövőknél, és hogy trónjáról tulajdonképpen csak a fiatal norvég, Johannes Boe taszíthatja le a francia klasszist. A hölgyeknél viszont akár hat-nyolc versenyző is harcba szállhat az összetett világkupáért.

Végre a biatlon szerelmesei is felocsúdhatnak ,,nyári” álmukból, ugyanis vasárnap több mint nyolc hónapot követően újra lécet, botot és puskát ragadnak a világ legjobb biatlonosai versenykörülmények között is. Ugyan Ole Einar Björndalen, Emil Hegle Svendsen, Darya Domracheva, Marin Dorin-Habert és Gabriela Koukalova nélkül, de továbbra is Martin Fourcade-dal, a Boe-tesókkal, Kaisa Mäkäräinennel, Anastasiya Kuzminával és Laura Dahlmeierrel (igaz, legutóbbival csak később) vágunk neki a 2018/2019-es idénynek. A szezonnyitó helyszín ezúttal nem Östersundban, hanem a szlovéniai Pokljukában lesz, ugyanis a svéd városban majd világbajnokságot rendeznek márciusban. Egyébként a 10 állomásból álló világkupa-sorozatba visszatért helyszínként Pokljuka mellett a csehországi Nove Mesto és a kanadai Canmore, valamint félig-meddig új fordulót is köszönthetünk a 2002-es téli olimpia házigazdája, Salt Lake City személyében. Ezúttal pedig a legendás Holmenkollenen (Oslo) rendezik a világkupa-döntőt.

2011 után lelopja-e valaki a koronát Fourcade fejéről?

Az említett év óta ugyanis a 30 éves francia egy szezon végén sem talált legyőzőre. Ráadásul idényről-idényre jobban teljesít, ami tavaly betudható volt annak is, hogy talán először került komoly teszt alá Johannes Thingnes Boe által. A norvégok új sztárja sokáig tartotta a lépést Fourcade-dal, és ami újdonság volt a korábbi évekhez képest, hogy nem Martin volt a leggyorsabb a pályán. Viszont Fourcade talán 2017/2018-ban produkálta a legjobb lövőteljesítményét, ami szintén nagyban hozzásegítette ahhoz, hogy a phjongcshangi téli olimpián három aranyérmet szerezzen, és ezzel a legeredményesebb francia olimpiai bajnok legyen, valamint hogy elhódítsa hetedik nagy kristálygömbjét az összetett világkupa-győzelemért, mellyel megdöntötte a legendás Ole Einar Björndalen rekordját.

033_5462494.jpg Fotó: Europress/AFP

Szóval legutóbb nagy történelmi tetteket hajtott végre Fourcade, de szinte biztosak lehetünk benne, hogy az étvágya ezen a télen sem csillapodik. A rekordok terén még mindig ott van Björndalen 95 vk-versenygyőzelme, melytől 21-re van Fourcade. A francia tavaly kilenc elsőséget zsebelt be, szóval ha még legalább három szezonig tudja tartani kivételes formáját, akkor e tekintetben is a visszavonuló norvég elé kerülhet. Mindemellett ott van az olimpiai összevetés is, melyben Fourcade három arannyal van Björndalen mögött. A 2022-es pekingi játékokon Fourcade 33 esztendős lesz, és megismételni dél-koreai teljesítményét nem lesz könnyű feladat. De ha valaki képes lehet rá, akkor az pont ő.

Ahogy ha valaki képes lehet keresztbe tenni a jelenkor biatlonkirály terveinek az elkövetkezendő években, akkor az Johannes Boe. Ez az első szezon, melynek úgy vághatunk neki, hogy Fourcade-nak igazi kihívója lehet. A fiatalabbik Boe a múlt idényben csak eggyel kevesebb versenyen aratott diadalt, mint riválisa, és a dobogós helyezéseket is szépen gyűjtögette (persze ebben volt talán a leghihetetlenebb Fourcade, aki a 22 egyéni versenyből csupán két alkalommal nem végzett az első három hely valamelyikén). Ő volt az előző tél leggyorsabbja a havon, a céltáblánál pedig különösen az álló testhelyzetű lövészetei voltak pörgősek és pontosak. Azonban az egész szezont még sem bírta ki fantasztikus formája, és talán pont az olimpia volt az, ahol kiürült a tank Boe-nél. Ugyan megszerezte a 20 kilométeres egyéni indításos futamban első ötkarikás bajnoki címét, a többi egyéni számban nem hozta a tőle megszokott szintet sem futásban, sem lövészetben. Az idény hátralévő részében is az eluralkodó kimerültséget lehetett látni a norvég titánon, aki továbbra is a mezőny egyik legfiatalabbja, hiszen még mindig csak 25 éves. Johannes egyébként a nyáron megházasodott, viszont nem ez hátráltatta a felkészülését, hanem egy rosszkor jött megbetegedés, mely kérdésessé teszi a formáját. Márpedig ha Boe le akarja győzni Martin Fourcade-ot az összetett vk-ért, akkor már a szezon elején harcra késznek kell lennie, nem hullajthat értékes pontokat.

000_10A3RU.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze továbbra is ott vannak azok a férfi versenyzők, akik egy-egy verseny erejére elkaphatják Fourcade-ot, de hosszútávon szinte esélyük sincs vele szemben. Érdemes azért odafigyelni a többi norvégra, akik továbbra is erős, tapasztalt csapattal rendelkeznek. Björndalen és Svendsen kiválásával az idősebbik Boe, Tarjei ha nem is a válogatott rangidőse lett (az Henrik L’Abée Lund a maga 32 évével), de ő náluk a legtöbb rutinnal rendelkező biatlonos. A jelenlegi mezőnyben ő az egyetlen, aki Fourcade-on kívül rendelkezik összetett világkupa-győzelemmel (2010/2011-ből). Tavaly pedig újra megcsillantotta párszor csúcsformáját, melynek köszönhetően majdnem öt év elteltével újra egyéni versenyen tudott győzedelmeskedni. Aminek viszont igazán örülhetett Tarjei Boe a legutóbbi idényből, hogy sem a felkészülését, sem a versenyein nem hátráltatta semmilyen betegség vagy sérülés, ami a korábbi esztendőkben finoman szólva sem volt így. Az idei télre történő tréningsorozata is a hírek szerint problémamentesen zajlott, szóval 2018/19-ben is párszor borsot törhet Fourcade és öccse orra alá. A Boe testvérek mellett stabil tag lehet a norvég férfi váltóban Lars Helge Birkeland, akinek kiegyensúlyozottsága jól jöhet majd a csapatba. Erlend Bjontegaard inkább az egyéni küzdelmekben lehet erős, ugyanis a sífutása olykor a legjobbakkal is felveszi a versenyt. És természetesen Henrik L’Abée Lundról se feledkezzünk meg, aki a múlt szezon végén nagy meglepetésre 30 fölött megnyerte élete első világkupa-versenyét, ráadásul hazai pályáján, Oslóban, a Holmenkollenen.

Szintén már hagyományosan erős csapattal vágnak neki az új idénynek a német férfi sílövők. Arnd Peiffer Phjoncshangban olimpiai bajnok lett a sprintversenyen, és stabil lövőteljesítménye ismét értékes dobogós helyezéseket eredményezhet a számára. Simon Schempp már összetettebb versenyző Peiffernél, viszont az előző tele nem sikerült valami fényesen, persze az is igaz, hogy most minden a nulláról indul. Benedikt Doll talán megint a főeseményre élesíti csúcsformáját, ugyanis míg két évvel ezelőtt óriási szenzációt okozva világbajnok lett, februárban a téli olimpián gyűjtött az üldözéses versenyben egy bronzérmet. Doll most Östersundban arathatja le a babérokat.

Dollhoz hasonlóan szintén egy jó vb-s szereplésre hajthat az öreg rókákból álló osztrák csapat tagjaként Julian Eberhard, aki ha véletlenül pont Svédországban fog ki egy jó lövőnapot, akár aranyérmes is lehet, hiszen sokszor még Martin Fourcade-dal és Johannes Boe-vel is felveszi a versenyt sífutásban. Egy egész szezon erejére azonban nem valószínű, hogy annyira feljavítja tavalyi botrányos, 76%-os lövészetét, hogy legyen esélye az említett páros ellen az összetett címért folyó harcban is. Az olaszoknál Lukas Hofer lehet érdekes, aki az előző szezon hajrájában igencsak versenyképes lett, míg a franciáknál Fourcade mellett Simon Desthieux lehet hosszútávon eredményes, hiszen stabil téli teljesítményét követően megnyerte a nyári biatlon-világkupát, többek közt a nagy Martine-t is legyőzve az egyik versenyen. Mindemellett üde színfoltja lehet a elkövetkezendő idénynek két veterán, az egyszemélyes válogatottként felvonuló lett nemzetiségű Andrejs Rastorgujevs és a korábbi kétszeres világbajnok Jakov Fak, aki hazai közönség előtt kezdi meg szereplését. De jobb lesz, ha odafigyelünk egy szemtelenül fiatal svéd sílövőre, Sebastian Samuelssonra is, aki még csak 22. életévében jár, de már egyéni olimpiai ezüstérmesként és csapat olimpiai bajnokként állhat oda a rajtvonalhoz.

Dahlmeier csak 2019-ben áll rajthoz

Mielőtt belekezdünk az esélylatolgatásokba a hölgyeknél, fontos és szomorú hír a biatlonkedvelők számára, hogy sajnos idén sem lesz ott a mezőnyben Gabriela Koukalova. A tavaly februárban világbajnok cseh szépségnek a 2017/18-as felkészülés során sérült meg a vádlija és az Achillese, ami miatt a teljes szezont, többek közt az olimpiát is kénytelen volt kihagyni. Koukalova pedig továbbra sem érzi késznek magát egy téli versenyfutásra.

,,Sem fizikálisan, sem mentálisan nem érzem még magamban a versenyzési kedvet. Nincs meg bennem a belső vágy a győzelemre.” – nyilatkozta Koukalova az Inside the games nevű magazinnak.

Sok biatlon-szurkoló tart attól, hogy Koukalova esetleg már sosem tér vissza a mezőnybe. Ő viszont a végleges visszavonuláson egyelőre nem gondolkozik.

,,Jelenleg más dolgokkal szeretnék foglalkozni. Nem mondom azt, hogy befejezem a pályafutásomat, szerintem majd újra hiányozni fog a versenyzés, de jelenleg nem tudom elképzelni, hogy visszatérjek.” – zárta gondolatát.

Mint a napokban kiderült, Laura Dahlmeier sem lesz ott a szezon rajtjánál Pokljukában, sőt, német sajtóértesülések szerint csak a jövő évben láthatjuk újra a világkupában.

A 25 éves garmischi versenyzőt ugyanis tavalyhoz hasonlóan ismét egészségügyi problémák hátráltatták a felkészülésben, és jelenleg még nem érzi magát olyan állapotban, hogy versenyre keljen a legjobbakkal. Az előző idényben csak az östersundi fordulót hagyta ki szezoneleji betegsége miatt, most viszont három helyszín nyolc egyéni versenyén nem fog rajthoz állni, ami szinte teljesen elveszi tőle annak a lehetőségét, hogy övé legyen újra az összetett győzelemért járó nagy kristálygömb. Ettől függetlenül Dahlmeier a márciusi vb-n még alkothat nagyot, ahogy tette mindezt a phjongcshangi téli olimpián két arany- és egy bronzéremmel, valamint a legutóbbi világbajnokságon két évvel ezelőtt, ahol öt elsőséget is begyűjtött.

043_dpa-pa_100041364.jpg Fotó: Europress/AFP

Persze azért klasszisokból már az idény legelejétől sem lesz hiány. Legutóbb két gyorslábú rangidős, a finn Kaisa Mäkäräinen és a szlovák Anastasiya Kuzmina csatázott a nagy kristálygömbért. Végül csak az utolsó, 22. egyéni viadalon dőlt el a csata, melynek végén mindössze három ponttal (822-819) gyűjtött többet Mäkäräinen, mely azt jelentette, hogy már harmadszorra lett egy idény legjobbja, amivel az örökranglistán feljött a második helyre a német Magdalena Neuner mellé, és a svéd Magdalena Forsberg mögé (utóbbi hat elsőséggel rendelkezik). Mindenképp nagy megkönnyebbülés lehetett ez a cím Kaisa-nak, aki minden bizonnyal utolsó olimpiáján vett részt Dél-Koreában, és ahogy addig, úgy akkor is érem nélkül kellett távoznia az ötkarikás játékokról. Mäkäräinen januárban már 36. életévét fogja betölteni, és kérdés, idén is képes lesz-e olyan stabilan teljesíteni, mint az ezt megelőző évadban. Egy biztos, most is szívét-lelkét kiteszi majd a pályára.

Kuzmina az előző tél során harcolt először az összetett világkupáért, mely azért volt meglepő, mert ő korábban tipikusan a nagy versenyek, elsősorban az olimpiai számok specialistája volt, és nem tudott konstansan kiegyensúlyozott maradni. Természetesen azért a múltszezonban sem hazudtolta meg önmagát olyan szempontból, hogy szerzett egy olimpiai aranyat a tömegrajtos versenyben. A szlovák klasszis emellett ötször sem talált legyőzőre a világkupában, például a nála másfél évvel idősebb Mäkäräinen csak kétszer futott be elsőként. Leginkább a lőtéren fejlődött sokat Kuzmina 2017/18-ban, és ha ezt a tendenciát folytatni tudja, akkor igazán aggódhatnak a riválisok.

Az előbb említett két sílövőhölgy is bizonyítéka annak, hogy a férfihez hasonlóan a női mezőny átlagéletkora is elég magas. Viszont a hölgyeknél több az olyan fiatal, aki komolyat léphet idén előre. A svédeknél nemcsak férfivonalon lett felfedezett (Sebastian Samuelsson személyében) az olimpián, ugyanis a 23 éves Hanna Öberg nemcsak aranyérmet szerzett hazájának Phjongcshangban, hanem mindezt a leghosszabb női egyéni távon, 15 kilométeren érte el. Emellé még gyűjtött egy váltó-ezüstöt is, ahol már ő volt a befutóember. Hasonlóan jó zárta a múltidényt az egy évvel idősebb olasz Lisa Vitozzi, aki idén akár átveheti a stafétát rutinos honfitársától, Dorothea Wierertől. Az olaszok egyébként új edzővel és edzési metódussal készültek a holtszezonban, szóval meglátjuk, mindez jelent-e nekik előrelépést. Nem utolsósorban pedig Justine Braisaz előtt is szép jövő állhat, aki az előző szezon korai szakaszában még az összetett vezető helyért járó sárga trikót is viselhette két verseny erejéig. A 22 esztendős francia lány szintén jó futóképességgel van megáldva, szóval ha összerakja a lövészeteit, akkor a tavaly decemberi első egyéni vk-győzelmét újabbak követhetik az idei tél folyamán.

Végezetül pedig beszéljünk két olyan biatlonos hölgyről, akik már közelednek a 30-hoz, és ha mindketten stabilizálni tudják lövőteljesítményüket, akkor boríthatják a papírformát az összetettért folyó versengésben. A norvég Tiril Eckhoff már bizonyított a nagy világversenyeken, 2016-ban hazai pályán lett világbajnok sprintben, míg Szocsiban és Phjongcshangban is olimpiai bronzérmet szerzett a tömegrajtos számban. Egy szezonon keresztül viszont hihetetlenül tud ingadozni a formája, mely megmutatkozik tavalyi nagyon gyatra 75%-os lövészeti mutatóján és mindössze 23. végső helyezésén. Eckhoff idénre új edzővel, Patrick Obereggerrel dolgozik együtt, és reméljük, a rutinos szakember egy teljes idényre össze tudja rakni Eckhoffot, mert ő tudná még igazán színesíti a nagy kristálygömbért zajló küzdelmet.

000_ZV7YG.jpg Fotó: Europress/AFP

Ugyanez igaz a német Denise Herrmannra is, aki két évvel ezelőtt nyergelt át sífutásról biatlonra, és egy évvel ezelőtt kifejezetten ráijesztett az élmenőkre, mikor a szezonnyitó fordulón, Östersundban első, majd rögtön második vk-győzelmét is megszerezte. Aztán a célzás elszállt Herrmannál, és a következő versenyeken legtöbbször már csak a vert mezőnyben tanyázott. Nagy kérdés, hogyha idén is elkapja a fonalat, meddig tudja tartani a lendületet nemcsak a pályán, hanem a lőtéren is.

Az Eurosport mindenesetre mostantól nem áll meg szűk négy hónapon keresztül a biatlon-közvetítések terén. December 2-án a két vegyes váltófutam (a hagyományos és a páros) indítja a programot Pokljukában, majd a jövőhéttől indul be a nagyüzem, mikor szerdától vasárnapig egyéni indításos, sprint-, majd üldözéses versenyt is rendeznek a férfiaknak és a hölgyeknek egyaránt.

Hozzászólások