Biatlon - Fourcade a főnixmadár
Fourcade a főnixmadár
Fotó: Europress/AFP

Fourcade a főnixmadár

HosszabbitásHosszabbitás
2020/01/20 14:29
Két éve másról se hallani, mint Martin Fourcade formahanyatlásáról, meg a találgatásokról, hogy akkor lőttek-e a francia pályafutásának vagy sem. Nem lőttek.

Az új évtizedben eddig csak a hétszeres világkupa-győztes francia nyert futamot, s az összetettben hatalmasra növelte az előnyét. Kétségtelen tény, hogy idén Johannes Bö még nem állt rajthoz egyetlen versenyen sem, de talán éppen ezért említésre méltó Martin Fourcade produkciója, mert képes volt kihasználni legnagyobb riválisának a távolmaradását.

043_dpa-pa_200119-99-539882_dpai (1).jpg Fotó: Europress/AFP

Az elmúlt másfél idényben sokszor fordult elő, hogy házon belül sem tudta megnyerni a versenyeket Fourcade. Értékelése szerint 2018 nyarán valamit nagyon elrontottak a felkészülés során, ami romba döntötte a formáját, és nem tudott kikecmeregni a gödörből. Ez az időszak – no meg az apaság – megváltoztatta a habitusát, kevésbé lett arrogáns, ami miatt sok kritika érte korábban. „Erről szó nincs – mondta – egyszerűen arról van szó, hogy futam közben nagyon nagy adrenalin van az emberben, és belőlem ez így jön ki.” Némely interjújában azt is elismerte, hogy sokszor állt mellé a szerencse, ezért tudott nyerni. De több mint 80 futamgyőzelmet nem lehet pusztán a szerencse számlájára írni.

Azért került nem egyszer a kritikák kereszttüzébe, mert akkora rajongótáborral rendelkezik, mint egy élvonalbeli labdarúgó, és a közönség elvárta tőle a sportszerű viselkedést. De talán éppen akkor mutatta meg emberi nagyságát, amikor nyilvánosan kezdte elemezni a problémáit, és nem akarta a szőnyeg alá söpörni azokat. Őszintén elismerte a szurkolóinak, hogy nem fog tudni győzelmeket aratni, mert nincsen formában és nem is tudja pontosan, hogy mi a gondja. Csak egyetlen dolgot ígérhetett meg, hogy ugyanolyan keményen fog dolgozni, mint eddig és előbb-utóbb újra a régi lesz.

000_1NY0ZK.jpg Fotó: Europress/AFP

A kegyes pillanat akkor jött el, amikor Johannes Bö bejelentette, hogy a németországi fordulókon nem indul. „Amikor ellene harcolsz – értékelt Fourcade – tudnod kell, hogy nem lazsálhatsz, az elejétől a végéig teljes erőbedobással kell küzdened. Most viszont Johannes nincs, ezért másképpen kell felépíteni a stratégiát, lehet visszafogottabban kezdeni a versenyt.” Eléggé beszédes megnyilatkozás, amellyel elismerte riválisa klasszisát, és azt is, hogy jelenleg ő a legjobb, valamint érzékeltette a sportág összetettségét.

De hogy valójában Fourcade mekkora klasszis, azt jól érzékeltette az elmúlt hét. Ruhpoldingban háromból három számot nyert meg, valamint 40 kísérletből 40 találata volt a lőtéren. „Minden azon múlik, hogyan tudod kihasználni a többiek hibáit. Ha te nem hibázol, akkor te diktálod a tempót. Mindig megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból, főleg, amikor látom a többieken, hogy gondjaik vannak. Belőlem a győzelem mindig nagy érzelmeket vált ki. A siker valami olyasmi, ami nem sűrűn fordul elő az ember életében, nagyon keményen meg kell dolgozni érte. Mindig elégedett és büszke vagyok, amikor sikereket érek el, ezért nem is titkolom az érzéseimet.”

A világkupa Szlovéniában folytatódik, ahová Fourcade több mint hetven pontos előnnyel érkezik. Pokljuka lesz a főpróbája a februári világbajnokságnak, ahol minden bizonnyal kiderül, ez az idény Johannes Bőről vagy Martin Fourcade-ról szól majd.

   

Hozzászólások