Biatlon - Felért a csúcsra az olasz biatlonos, Dorothea Wierer
Felért a csúcsra az olasz biatlonos, Dorothea Wierer
Fotó: Europress/AFP

Felért a csúcsra az olasz biatlonos, Dorothea Wierer

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/25 10:26

A döntő futamig kellett várni, hogy végérvényesen Dorothea Wierer legyen ennek az idénynek a királynője.

904 pont elegendő volt a világkupa megnyeréséhez. Beszédes szám, mutatja, mennyire kiegyensúlyozott volt a mezőny. Wierer a sikerével Olaszország első összetett bajnoka lett, de ezen túl is beállított egy csúcsot. Február óta Martin Fourcade és Marie Dorin Habert mellett a harmadik olyan biatlonos, akinek sikerült minden számban világkupa-versenyt nyernie (ebbe beleértendő a vegyes páros, vegyes váltó és a váltó is).

A 28 éves Dorothea Wierer pályafutása 2008-ban kapott lökést; ifjúsági világbajnokságot nyert, s ettől kezdve komolyabban vette a sportolást. 2011-ben minden számot megnyert a junior világbajnokságon, és bemutatkozhatott a világelitben. Minden kezdet nehéz, és Wierer is megfizette a tanulópénzt. Hiába volt a legjobb utánpótláskorú versenyző, szakadéknyi űr tátongott közte és az élmezőny között. 2015-re kezdte felvenni a fonalat, és egy évre rá az egyéni indításos legeredményesebb versenyzője lett. Emellett olimpiai bronzérmet szerzett a vegyes váltóval, és idén világbajnokságot nyert.

A díjátadó ünnepség után a következőket mondta. „Csodálatos érzés, nagyon boldog és büszke vagyok, de nem csak magamra, hanem az egész olasz csapatra. Együtt értük el a sikereket, nehéz folyamatosan csúcsformában lenni, és ezt főleg nekik köszönhetem. Az emberen nagy a nyomás a sajtó és a közönség miatt. Nem volt könnyű az utolsó verseny, reszketett az egész testem, de megpróbáltam magamat valahogy megnyugtatni. Most végre eljött a pihenés ideje.”

Hozzászólások