Biatlon - Doro Wierer révbe ért, ő az első olasz női vb-győztes biatlonos
Doro Wierer révbe ért, ő az első olasz női vb-győztes biatlonos
Fotó: Europress/AFP

Doro Wierer révbe ért, ő az első olasz női vb-győztes biatlonos

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/18 13:38

Azt hinnénk róla, már megannyi világbajnoki aranya van – pedig nem, most szerezte az elsőt.

Kaotikus állapotok uralkodtak Östersundban a biatlon-világbajnokság zárónapján. Időnként orkán erejű szél tombolt, így a lövészetek az átlagosnál is jobban felértékelődtek. Dorothea Wierer szombaton nem vállalta a váltót gyomorproblémák miatt, s elég bizonytalanul állt oda a vasárnapi tömegrajtoshoz. Ám három lövészet után csak neki nem volt büntetőköre, s kényelmes előnnyel érkezett meg az utolsó sorozathoz. „Nagyon ideges voltam az utolsó előtt” – emlékezett vissza egyik nyilatkozatában. Kétszer hibázott, s minden azon múlt, Ekaterina Yurlova mennyire lesz pontos. Az orosz is rontott egyszer, s Wierer pályafutása során először világbajnok lett.

„Elképesztő, egyáltalán nem számítottam erre a sikerre.” Ezek a szavak már a sajtótájékoztatón hangzottak el. „Ma egyetlen dolgot akartam, hogy befejezzem a versenyt, semmi mást. Az utolsó kör nagyon nehéz volt számomra, erőn felül küzdöttem, mert a többiek erősebbek voltak nálam. Örülök, hogy maradt erőm a végére, nagyon boldog vagyok.”

Dorothea Wierer az első olasz női biatlonos, aki világbajnokságot nyert. „Elégedett vagyok a teljesítményemmel, főleg azért, mert hibátlan voltam háromszor is. Tudtam, hogy nem vagyok száz százalékos állapotban a szombati gondjaim miatt, de éreztem legbelül a harmadik sorozat után, hogy képes leszek megcsinálni. Kicsit megijedtem a végén, amikor két tábla is fennmaradt, mert Jekatyerina és Denise Herrmann is gyors szokott lenni a hajrában.”

Miután honfitársa, Lisa Vittozzi nyolcadiknak jött be, a Világkupa a lehető legszorosabban alakult: a két olasz a három záró futam előtt pontegyenlőséggel áll a tabella élén. Korábban, mivel még soha nem nyert olasz versenyző összetettet, garantálható a további izgalom a Világkupa utolsó hetén.

Hozzászólások