Biatlon - Csúcsra tart a sztárjelölt
Csúcsra tart a sztárjelölt
Fotó: Europress/AFP

Csúcsra tart a sztárjelölt

Csaba VörösCsaba Vörös
2019/02/28 13:22

Már nyolcévesen megismerkedett a biatlonnal Paulina Fialková, nem véletlenül.

          Hamar kiderült, hogy a fiatal lánynak jó érzéke van a sportághoz, s hozzá kellő szorgalom és elszántság is párosul. A szlovákok gyorsan be is dobták a mélyvízbe, hadd ismerkedjen a valódi nehézséggel. A 2012-es világbajnokság nagy hatást gyakorolt az ifjú tehetségre, hiszen közelről láthatta az élmezőnyt, s a sprintben megszerzett 86. hely inkább volt kijózanító pofon a számára, mint egy nagyon rossz élmény. „Paja” ekkor már nem volt egyedül, hiszen a húga, Ivona is a szűkebb szlovák csapattal készült a versenyekre.

          Első nemzetközi sikereit a téli universiádén szerezte meg, 2015-ben, ahonnan hazavihetett arany-, ezüst- és bronzérmet is. De még mindig nem ez volt az igazi áttörés. Néhány szebb Európa-bajnoki eredmény után, a világkupában is kezdte felhívni magára a figyelmet. A 2017-es esztendőben egyre többször keveredett az élmezőnybe, a világbajnokságon 10. volt, és kifejezetten gyors tempót diktált a pályán. Fialková persze ezekkel az eredményekkel még eltűnt az igazi sztárok mögött, de érzékelhető volt a fejlődése. A valódi áttörés azonban elmaradt, mert a világkupa-sorozatban megrekedt a 30. hely környékén, s az olimpia sem úgy alakult Dél-Koreában, ahogy eltervezte. Az egyéniben ugyan 5. lett, ami kétségkívül figyelemreméltó szereplés, de éremszerzésre nem volt esélye.

          A jelenleg futó idényben viszont remekül kezdett. Rögtön jöttek a dobogós eredmények, meghatározó szereplője lett a világkupának. Némi aggodalomra ad okot, hogy esetleg túlságosan korán lendült formába, és éppen a közelgő világbajnokság előtt fullad ki. Még decemberben mondta, hogy soha nem volt ennyire erős sem mentálisan, sem fizikálisan. A januári fordulók viszont némi csalódást okoztak neki, ezért február második felében Antholzba húzódott vissza a szlovák csapattal edzőtáborozni.

          Azt szokták mondani, az első győzelmet kell megszerezni, utána már jön a többi. Paulina Fialková kétségtelenül többször is közel állt már ahhoz a bizonyos áttöréshez, de még nem ért fel a csúcsra. Talán épp a svédországi világbajnokságon fog. 

Hozzászólások