Biatlon - Csapattársa használta ki Johannes Boe lövőbetlijét
Csapattársa használta ki Johannes Boe lövőbetlijét
Fotó: Europress/AFP

Csapattársa használta ki Johannes Boe lövőbetlijét

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/02/16 13:24

Hiába a 17 év szünet, Salt Lake City, pontosabban Soldier Hollow továbbra is a norvég sílövők sikerhelyszíne. Csütörtökön Marte Olsbu Roiseland nyerte a női sprintet, egy nappal később pedig a férfiaknál is az északiak szerezték meg a győzelmet, de ezúttal nem az összetettben toronymagasan éllovas Johannes Boe diadalmaskodott, hanem az élete első vk-versenyét behúzó Vetle Sjastad Christiansen.

Továbbra is napos és kellemes hőmérsékletű időjárás fogadta a férfi biatlonosokat, akik pénteken a legrövidebb távon, 10 kilométeren mérték össze erejüket a 2002-es téli olimpiai játékok helyszíneként szolgáló Salt Lake City-ben. A kanadai Canmore-hoz hasonlóan Soldier Hollowba sem utaztak el sokan azok közül, akik úgy döntöttek, kihagyják a tengerentúli világkupa-fordulókat, és inkább otthon, Európában készülnek a márciusi világbajnokságra. Így tehát a mindössze 86 induló között nem szerepelt Martin Fourcade, Tarjei Boe, Arnd Peiffer és Simon Schempp sem, ennek ellenére azért nagy nevekből most sem volt hiány. Természetesen mind közül a legnagyobb a norvég Johannes Thingnes Boe volt, aki az összetett világkupa biztos elhódítása érdekében mindkét észak-amerikai helyszínre elutazott. A foghíjas kanadai versenyprogram ellenére azért az egyetlen egyéni versenyt behúzta a múlthéten, ráadásul hibátlan lövészettel, ami a leghosszabb távon (még ha az most 20 helyett csak 15 kilométeren volt a rövidített verseny miatt) először sikerült neki.

Most pénteken kedvenc számában, sprintben pályázott egyértelműen a legnagyobb eséllyel a győzelemre, amit ha megszerzett volna, ő lehetett volna az első a férfi biatlonsport történetében, aki hat sprintfutamot nyer egy szezonon belül. Korábban Ole Einar Björndalen a 2004/2005-ös idényben nyert ötször, majd Martin Fourcade a 2016/17-es tél során ismételte meg ezt a teljesítményt. Ha pedig már előbbi biatlon-legendánál tartunk, a fiatalabb Boe szimbolikusan továbbvihette volna amerikai örökségét, hiszen mint arról már korábban említést tettünk, Björndalen mind a négy versenyszámot megnyerte itt a 2002-es ötkarikás játékokon.

Nos, az örökség norvég kézben maradt, de az végül nem a 25 éves Johannes Boe-t illette meg. Pedig jól haladt idei 13. győzelme felé, azonban a hibátlan fekvő testhelyzetű lövészetét követően az álló sorozatában teljesen szétesett, és négy hibát is elkövetett. Ez  még annak ellenére is a derült égből villámcsapásként hathatott ránk, hogy rendkívül erős szél uralta a versenyt, ami főleg a nehezebbnek számító álló lövészeteket tépázta meg.

A körülményeknek betudhatóan a mindössze két lövősorozat ellenére különösen nagy értéke lett annak, aki hibátlanul tud teljesíteni. Boe után nem sokkal két olyan versenyző is jött, aki kihasználta az olimpiai bajnok botlását. Elsőként a német Erik Lesser, aki idén eddig nem sokat mutatott magából, hiszen a korábbi vb-győztes mindössze egyszer került be legjobb 10 közé. Most azonban mind a 10 korongot lelőtte, és pontosan így tett a közvetlenül mögötte érkező Vetle Sjastad Christiansen is. Lesserrel ellentétben a 26 esztendős norvég csak mostanság hívta fel magára a figyelmet, amikor Canmore-ban másodikként futott be Johannes Boe mögött, és ezzel 2012-es vk-debütálása óta először szerzett egyéniben érmet a legjobbak között.

Ez a hosszú időszak jól mutatja, milyen mély hullámvölgyeket kellett megélnie Christiansennek egy olyan nemzet sílövőjeként, ahol a válogatottba kerülés is kőkemény feladat immár két évtizede. Nem válogatták be a keretbe, így a váltóba sem Szocsiban, sem pedig Phjongcshangban amivel jó eséllyel olimpiai éremtől (érmektől) lett megfosztva. Ennek ellenére Christansen még mindig jó korban van, és ha valaki nagyot profitált a tengerentúli foghíjas mezőnyből és a különféle nehezítő körülményekből (nagy hideg, erős szél), akkor az mindenképp ő.

Hibátlan lövészete mellett remekül is futott Christiansen a pénteki sprintverseny során, és a versenyszám nevéhez illően újított még az utolsó néhány száz méteren, amivel maga mögött tudta tartani alig több mint egy másodperccel a szintén jól tartalékoló Simon Desthieux-t. Az egy lövőhibát elkövető francia már nagyon rászolgált erre az eredményre, hiszen egész szezonban szinte folyamatosan szállította a top 10-es eredményeket, a dobogóra azonban csak most, a 17. egyéni versenyen sikerült felállnia. Ezzel egyébként Desthieux fel jött az összetettben is a legjobb három közé, és mivel épp a hiányzó Martin Fourcade-ot előzte meg, így az idén bombaerős francia csapat legjobbja jelenleg a világkupa tabelláján.

Sokáig úgy tűnt, a harmadik hely sorsa is eldőlt azzal, amikor Erik Lesser megkaparintotta azt, azonban a verseny vége is tartogatott még egy nagy fordulatot. A korábban mindössze egy top 10-es eredményt felmutató Roman Rees hasonló meglepetést okozott, mint honfitársa, Johannes Kühn, aki még az idénynyitón szerzett egy ezüstérmet. Rees most épp egy csapattársát szorította le a pódiumról (csupán fél másodperccel), és ha nem követett volna el egy lövőhibát az álló sorozatban, akkor az időeredményéből kiindulva ő nyerte volna meg élete első világkupa-versenyét. Így azonban ezt Vetle Sjastad Christiansen mondhatja el magáról, aki futam utáni nyilatkozatában nem feledkezett meg arról, milyen mélységekből jutott el idáig.

,,Ez egyszerűen hihetetlen. Nagyon sok érzés kavarog most bennem. Már hat éves korom óta a biatlonnak élek, szóval lehet mondani, hogy 20 éve vártam már erre a győzelemre. Nagyon sok mélypont volt a karrierem során, de ez az első hely mindet feledteti." - Christiansen arra is kitért, megérezte az esélyt, amikor látta Johannes Boe megingását. - ,,Mikor hibátlanul lőttem, majd láttam Johannest a büntetőkörben, tudtam, ez lehet az a nap."

A Christiansen név egyébként nem ismeretlen a téli sportok világában, ugyanis Vetle húga, Tiril szabadstílusú síelésben mindössze 17 évesen aranyérmet szerzett a 2013-as téli X-Games slopestyle számában, abban az évben, amikor a biatlonos fiú Európa-bajnoki címet szerzett a bulgáriai Banskoban, épp sprinttávon.

Na, és mi lett a pénteki futamon Johannes Boe-vel? Egészen fenomenális, hogy a norvég titán a négy büntetőkör okozta plusz 600 méter ellenére is be tudott jönni az ötödik helyre alig több mint 40 másodperces hátránnyal. A sárga trikós 11 versenyes dobogós sorozatát szakította meg ezzel, de a semleges szurkolók mindenképp örülhetnek ennek, hiszen így láthatunk egy kifejezetten érdekes és izgalmas üldöző versenyt szombaton, amikor is az utolsó egyéni versenyt rendezik meg a férfiaknak és a hölgyeknek is a svédországi vb előtt. Kérdés, ki szakítja meg a norvégok ,,vadnyugati" hegemóniáját, ugyanis az eddigi négy egyéni versenyen (összesen pedig hatból öt alkalommal) senki sem tudta őket letaszítani a dobogó legtetejéről.

Végeredmény:

1. Vetle Sjastad Christiansen (Norvégia) 0 hiba 23 perc 29,7 másodperc
2. Simon Desthieux (Franciaország) 1 hiba +1,3 mp.
3. Roman Rees (Németország) 1 hiba +22,4 mp.

Az összetett világkupa állása:

1. Johannes Thingnes Boe (Norvégia) 936 pont
2. Alexander Loginov (Oroszország) 609 pont
3. Simon Desthieux 588 pont


Hozzászólások