Biatlon - Boe megint megremegett, de a norvégok hozták a papírformát
Boe megint megremegett, de a norvégok hozták a papírformát
Fotó: Europress/AFP

Boe megint megremegett, de a norvégok hozták a papírformát

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2019/03/17 14:03

Johannes Thingnes Boe megint nem volt a helyzet magaslatán szombaton, a biatlon-világbajnokság férfi váltóversenye során. Ennek ellenére még rá se tudott ijeszteni norvég csapattársaira, akkora előnyt kapott befejező emberként, amit lőtéri bizonytalansága ellenére is bőven meg tudott őrizni a második helyen befutó németek előtt. Míg az idei összetett világkupát már megnyerő Boe negyedik világbajnoki címének örülhetett Östersundban, az előző hét év legjobbja, Martin Fourcade talán pályafutása legmélyebb pontjára került.

Úgy látszik, az utóbbi esztendőkben biatlon vb-ket az épp rendező ország egy szomszédja dominálja. Két évvel ezelőtt a németek vittek szinte mindent az ausztriai Hochfilzenben, most pedig a norvégok gyűjtik sorra a győzelmeket (már ötnél tartanak) a svédországi Östersundban. Persze ez mindkét esetben köszönhető volt az adott biatlon nagyhatalom egy klasszis sílövőjének. Mégis, míg Laura Dahlmeier teljesítményében nem lehetett mit kifogásolni, most Johannes Boe szereplése eléggé felemás. Ugyan a férfi váltóval aratott magabiztos győzelmével már négy aranyéremnél tart, egyet szó szerint kiengedett a kezei közül az üldözésesben, és a 20 kilométeres távon is úgy rontott rögtön kétszer az álló testhelyzetű lövészet során, hogy a verseny előtt 150 lövést adott le.

A fiatalabb Boe-fivér pedig szombaton sokat köszönhetett csapattársainak, – többek közt bátyjának – akik kifogástalanul teljesítettek a lőtéren, ugyanis mindössze három tartaléklőszert használtak el. Vetle Sjastad Christiansen egyenesen tízből tíz jó lövést adott le, amivel át is vette a vezetést Norvégiának. Ekkor már jelentősen szétszakadt a 26 csapatból álló mezőny, pedig az első embereknél még tíz együttes váltott tíz másodpercen belül a teljesen átalakuló címvédő oroszokkal az élen (előtte még a 2016-ban meglepetés érmes Kanada is haladt az első helyen). Féltávnál viszont már csak az előzetesen is a legnagyobb kihívónak számító franciák tudták tartani a lépést a norvégokkal, ami nem is meglepő, hiszen náluk a második versenyző az idén első világkupa-versenyeit nyerő és itt a vb-n már két bronzérmet bezsebelő Quentin Fillon Maillet volt.

A vezető duó mögött kicsit lemaradva következtek a tavaly olimpiai bajnok svédek és az igazi veteránokat felvonultató osztrákok. A hazaiak az összeállításon és a sorrenden is változtattak Phjongcshanghoz képest, bekerült a négyesbe az idén egyéniben vk-érmet is szerző Martin Ponsiluoma, míg a befutóember ezúttal Sebastian Samuelsson lett a rutinos Fredrik Lindström helyett, aki nyitotta csapata versenyét. Ponsiluoma nyilván nagyon vágyott egy éremre a világbajnokságon, miután ő volt az a peches versenyző, aki kimaradt az olimpiai aranyérmes kvartettből. Azonban harmadik emberként erős és tapasztalt biatlonosokkal kellett felvennie a versenyt, ami végül nem is is igazán sikerült neki.

000_1EP7C7.jpg Fotó: Europress/AFP

Ekkor már a verseny előtti nagy intenzitású havazás is visszatért a pályára és a lőtérre egyaránt, és ez nemcsak Ponsiluomán fogott ki, hanem többek közt Simon Desthieux-n, aki az első lövősorozata után még együtt haladt Tarjei Boe-vel, a másodikban viszont olyannyira nem bírt az utolsó koronggal, hogy végül büntetőkört kellett futnia. Ezzel tulajdonképpen el is dőlt a verseny, Tarjei úgy 40-45 másodperccel adta át a stafétát valós és átvitt értelemben is az öccsének. Johannes Boe-nek, ahogy eddig a világbajnokságon, most sem okozott gondot a fekvő lövészet, és az öt táblát tartaléklőszer nélkül leszedve mehetett tovább.

Kísértetiesen hasonló volt a helyzet szűk egy héttel ezelőtt, amikor Boe ugyanúgy egy perces kényelmes előnnyel mehetett neki az utolsó sorozatának, aztán tudjuk, mi lett vége. Azok a kis démonok pedig minden bizonnyal felelevenítették Johannes fejében azt a bizonyos lövészetet, ugyanis rögtön két hibával indította az állót. A tekintetén is rögtön a félelem és a bizonytalanság lett úrrá, és elkövetett egy újabb hibát, vagyis az első öt lövéséből csak kettő volt sikeres. Ha nem akart egy újabb világbajnoki címet elveszíteni – ezúttal csapatának – az idei összetett világkupa győztese, a három tartaléklőszeréből mindegyiket, de legalább kettőt értékesítenie kellett. Ez végül összejött neki, úgyhogy a norvégok büntetőkör nélkül fejezték be a versenyt. Ami Johannes Boe pályán mutatott dominanciáját érzékelteti, hogy lassú és pontatlan második lövészete ellenére is szinte teljesen megőrizte a testvérétől kapott előnyt, ami akár nagyobb is lehetett volna, ha a norvégok ifjú sztárja nem gyalogolja le gyakorlatilag az utolsó kilométert (hatalmas norvég zászlóval a célba érkezvén).

Míg a norvégok újabb vb-aranya nem igazán forgott veszélyben, addig a franciák az ezüstéremért folytatott csatában is alulmaradtak az időközben feljövő németekkel szemben. A 20 kilométeren világbajnok Arnd Peiffer harmadik emberként a hetedik-nyolcadik helyről hozta fel együttesét dobogós pozícióba, amit Benedikt Doll még meg is fejelt azzal, hogy legyőzte Martin Fourcade-ot. Bár talán pontosabb megfogalmazás, hogy Fourcade verte meg saját magát, hiszen két büntetőkörre is be kellett mennie az álló sorozatát követően. Hiába hagyta ki a tengerentúli fordulókat, és próbálta kicsit élesítenie a formáját az östersundi viadalokig, jobban beleszürkült a mezőnybe, mint a szezon korábbi részében.

Mintha nem az az ember lenne, mint a korábbi szűk egy évtizedben bármikor, amit jól mutat, hogy 2010 óta először maradhat érem nélkül világbajnokságon.

Márpedig eme csúfság elkerülésére már csak egy esélye maradt Fourcade-nak, a vasárnapi tömegrajtos verseny, ugyanis végül a hatodik helyig vetette vissza a francia váltót, és csak az az egy sovány vigasza lehet, hogy le tudta hajrázni a hazaiak jelenlegi legnagyobb férfi sílövő-ígéretének számító Samuelsson-t. Fourcade betlije több csapatnak is kinyitotta az ajtót, például az élmezőnyben megbújó oroszoknak. Alexander Loginov nem is teketóriázott sokat, olyan igazi vadnyugati gyorstüzelő módban kapta le mind az öt korongot, amivel be is hozta négyesét a harmadik helyre. Közülük többen első érmüket szerezték vb-n, ugyanis a két évvel ezelőtti világbajnok együttesből már senki sem volt tagja a mostani kvartettnek. Szintén a vártnál jobban teljesítettek a csehek és a Jakov Fakkal felálló szlovénok, akik a kiváló negyedik-ötödik helyen csaptak célba. Rajtuk kívül még az osztrákok, a bolgárok és a fehéroroszok végeztek a legjobb tíz között.

A norvég férfi váltó tehát ezúttal nem veszítette el az utolsó pillanatban az aranyérmet, ahogy például az olimpián történt, vagy épp a svéd hölgyekkel a drámai női váltó során, amikor épp a norvégok csaptak le a lepattanóra. A mostani győzelemmel Norvégia lett a legsikeresebb nemzet a vb-k történetében, már ami a férfi váltóversenyeket illeti, ugyanis szintén kilenc elsőséggel, de több második helyezéssel megelőzte az eddig éllovas Szovjetuniót. Ráadásul ezúttal újdonsült világbajnokot is avathattak Lars Helge Birkeland személyében, aki tavaly már szerzett egy olimpiai ezüstérmet a csapattal. Persze Vetle Sjastad Christiansen szereplése mellett sem lehet elmenni szó nélkül, aki tavaly még nem is volt a Phjongcshangba utazó keret tagja, és korábban sosem rendelkezett vb-éremmel sem, a korábbi nagy ígéret idén viszont megtáltosodott az észak-amerikai világkupa-fordulókon, és most már legalább két arannyal a zsákban távozhat Östersundból.

033_5818850_5c8d40f7af3cf.jpg Fotó: Europress/AFP

Ami pedig a Boe-fivéreket illeti, Johannes a hetedik, míg Tarjei már a kilencedik világbajnoki címét szerezte, és valamelyikük jó eséllyel tovább növelheti győzelmeinek számát (főleg előbbi) vasárnap. Persze a tömegrajtos versenyszám esetében a legnehezebb jóslatokba bocsátkozni, aminek az is a bizonyítéka, hogy a legutóbbi hét alkalommal hét különböző világbajnok született a férfiaknál. Meglátjuk, mit hoz a 15 kilométeres táv, mely zárja a svédországi biatlon-világbajnokság programját.

A férfi váltó végeredménye:

1. Norvégia 0+6 (Lars Helge Birkeland, Vetle Sjastad Christiansen, Tarjei Boe, Johannes Thingnes Boe) 1 óra 12 perc 3,7 másodperc

2. Németország 0+8 (Erik Lesser, Roman Rees, Arnd Peiffer, Benedikt Doll) +38,1 mp.

3. Oroszország 0+7 (Matvey Eliseev, Nikita Porshnev, Dmitry Malyshko, Alexander Loginov) +1 p. 4,1 mp.

Hozzászólások