Biatlon - Boe hengerelt, Fourcade szerint már most elment az összetett
Boe hengerelt, Fourcade szerint már most elment az összetett
Fotó: Europress/AFP

Boe hengerelt, Fourcade szerint már most elment az összetett

Szentimrei KristófSzentimrei Kristóf
2018/12/24 09:33

A csehországi Nove Mestóba egy év kihagyás után tért vissza a biatlon mezőnye. A kiváló hangulatú helyszínen ezúttal többször az erős szél kavarta meg a kártyákat, azonban mindez nem érintette Johannes Thingnes Boe-t, aki a nehezebb körülményekben is állta a sarat, és pályafutása során először aratott tripla-győzelmet egy versenyhétvégén. Martin Fourcade ezzel szemben a legjobb és a legrosszabb arcát is megmutatta, míg Kaisa Mäkäräinennel csak rossz dolgok történtek az elmúlt hétvége futamain.

Fourcade hullámvasútja, Boe mesterhármasa

Hochfilzenben úgy tűnt, Martin Fourcade ismét a maga javára billentheti az összetett világkupáért folytatott küzdelmet, amikor a sprintben megszerzett bronzérmet követően hibátlan lövészettel nyerte az üldözéses versenyszámot, miközben legnagyobb riválisa, Johannes Thingnes Boe az élről visszacsúszott a kilencedik helyre hat lövőhibával a háta mögött. Valahogy úgy érezte az ember, hogy ez egy sorsfordító győzelem volt Fourcade-nak, a futása is egész jól összeállt, míg Boe abszolút nyert helyzetből bukott jó néhány pozíciót. Nove Mesto azonban megmutatta, hogy Fourcade idén eddig könnyen ki tud esni a komfortzónájából, ha nem az ő szájíze szerint alakulnak a dolgok. A csütörtöki sprintversenyen már eleve úgy vághatott neki a távnak, hogy időközben Johannes Boe mindkét lövészete hibátlan volt. Szinte biztos lehetett benne, hogy a norvég megnyeri a versenyt, hiszen jelenleg mindenkinél – többek közt nála is – legalább fél perccel gyorsabb a pályán, pedig a legrövidebb, 10 kilométeres távról van szó. Szóval Fourcade maximum a dobogót tűzhette ki célul, amire még a fekvő lövészetben elkövetett egy darab hibája után is volt esélye. Álló testhelyzetben viszont teljesen elvesztette a ritmust, hármat is rontott, és végül csak a 43. helyen fejezte be a versenyt, mellyel így pontot sem szerzett. Fourcade legutóbb 2011 januárjában ért el ilyen gyenge eredményt ezen a távon, amikor csak 68. lett Oberhofban, a befejezett versenyei közül pedig az emlékezetes 81. hellyel tarkított 2014/15-ös szezonnyitó volt az utolsó, ahol nem szerzett pontot.

Ami viszont nagyobb aggodalomra adhatott okot az előző hét összetett világkupa győztese számára, hogy az első hat versenye után egyszer sem állt ilyen gyengén, amikor az idény végén övé lett a nagy kristálygömb. Ráadásul a hátránya már ekkor is majdnem 100 pontra nőtt a tabellán a vezető Boe-vel szemben, melyre meg is jegyezte Fourcade, hogy szerinte a végső győzelem már el is úszott számára.

johannes boe-fourcade.jpg Fotó: Europress/AFP

Nyilván a csalódottság is közrejátszott Fourcade szavaiban, de az egyértelmű, hogy a rengeteg versenyből álló szezon, és a végelszámolásnál a két legrosszabb eredmény kiesése ellenére nagyon nehéz lesz ledolgoznia a hátrányát azzal a Johannes Boe-vel szemben, aki az első nyolc egyéni versenyből hatot behúzott, ráadásul Csehországban egyik számban sem talált legyőzőre. A sífutásban mutatott dominanciáját látva már a decemberi hónapot követően ki lehet jelenteni, hogy nagyon meg kell zuhannia a lövőteljesítményének ahhoz, hogy elherdálja több mint 100 pontos előnyét a többiekkel szemben. Ami a Fourcade-dal szembeni differenciát illeti, az már több mint 160 pontra rúg a norvég titán javára. Meg kell jegyezni, hogy akár nagyobb is lehetne a különbség a két versenyző között, ugyanis Fourcade hihetetlenül megrázta magát a szombati üldözéses versenyre, és a 43. helyről végül feljött egészen az ötödikig. Persze lehetne kisebb is a hátránya a francia biatlonkirálynak, ha úgy nézzük, mivel vasárnap a szezon első tömegrajtos versenyén háromszor is rontott a lőtéren, valamint a hajrát sem bírta, és csak kilencedik lett. Így tehát majdnem három futamgyőzelem a fiatalabb Boe előnye, ezt azért elsősorban tényleg ő veszítheti el.

Új orosz vezér, norvég csapategység

Az orosz biatlonsportra az elmúlt hetekben újra komoly nyomás nehezedik. Hochfilzenben a helyi hatóságok álltak elő azzal a váddal, hogy bizonyos orosz sílövők tiltott szereket használhattak az ottani két évvel ezelőtti világbajnokságon. A meggyanúsítottak között ott volt az az Anton Shipulin is, aki évek óta vezéregyénisége hazájában a sportágnak nemcsak az eredményei, hanem a doppingmentes versenyzés terén is. Shipulint nem meglepő módon kifejezetten rosszul érintette az ügy, és elmondta, nagyot csalódott magában, a biatlonban is. A hétszeres vb-érmes sportoló továbbra is személyes okokból kifolyólag nem vesz részt a vk-küzdelmekben, azonban helyette épp egy korábban doppingolás miatt eltiltott sílövő vette át vezető szerepet a versenyeken. Alexander Loginovot még a 2014/15-ös szezon elején meszelték el két évre EPO használata miatt. A visszatérés nehézkes volt számára, de az előző idényben már nem egyszer közel volt ahhoz, hogy felálljon a dobogóra. Idén már egyértelműen a legjobbak között kell számon tartani Loginovot, akinek már négy érmes helyezése is van. A nove mestói sprintversenyen csak ő tartotta a lépést valamennyire Johannes Boe-vel, az üldözésesben pedig Pokljukához hasonlóan közel volt ahhoz, hogy megnyerje élete első vk-versenyét, azonban ezúttal nem bukás, hanem Boe futóereje állta útját eme törekvésében. Loginov az összetett világkupában is a második helyen áll, ráadásul a közvetlenül mögötte állók jó 50 ponttal követik őt a pontversenyben. Amennyiben Fourcade feljavul, és megelőzi őt, még akkor is jó esélye van arra, hogy az idényvégi dobogón ünnepeljen, folytatva a jó orosz hagyományt, ugyanis Shipulin az elmúlt négy szezon során mindig az első három között végzett a végelszámolásnál.

A norvégoknál már egészen más a helyzet abból a szempontból, hogy náluk egyáltalán nem lehet egyszemélyes férfi csapatról beszélni. Persze azt rögtön tegyük hozzá, hogy vasárnap nem Loginov, hanem kisebb meglepetésre Evegeniy Garanichev szolgáltatta az oroszok dobogós helyezését. Ugyanakkor a skandinávoknál az elmúlt két versenyhétvége során öt-hat versenyző is sokszor a top tízben vagy annak környékén végzett, és közülük jópáran egy-egy versenyen az érmekért is nagy csatában voltak. Ott van például a minden hájjal megkent Tarjei Boe, akit élményt volt nézni mind a legutóbbi üldözéses és tömegrajtos futamon is, ahogy testvérével együtt haladnak az élen. Szombaton a pódiumon is együtt ünnepelhetett Johannes Boe-vel, mivel be tudott jönni harmadiknak.

000_1BS95C.jpg Fotó: Europress/AFP

Míg Tarjei Boe idei első dobogóját szerezte, addig Vetle Sjastad Christiansen pályafutása első vk-érmének örülhetett még egy héttel korábbról, ugyanis szintén üldözéseben szerzett egy bronzot Hochfilzenben. Mindemellett Erlend Bjontegaardra is érdemes figyelni, aki mindhárom csehországi viadalon a legjobb tíz között zárt, és ha szombaton az utolsó lövészetben a négy hiba helyett mondjuk mind az öt korongot leszedi, ahogy az addigi három sorozata során is tette, akkor jó sansza lett volna neki is az első három között végeznie. A fiatal tehetségek terén sem állnak rosszul Siegfried Mazet-ék, ugyanis Sindre Pettersen pokljukai bemutatkozását követően a 21 éves Johannes Dale is szépen debütált a világkupában egy sprintben szerzett 15. helyezéssel.

A norvégok mellett a franciák is eddig kifejezetten erős férfi csapatot alkotnak. Quentin Fillon Maillet már a második ezüstérmét szerezte az idei szezonban a tömegrajtos versenyen, Simon Desthieux és Antonin Guigonnat pedig stabil teljesítményének köszönhetően a negyedik, illetve a hatodik helyen áll az összetett tabellán. Ennek függvényében volt csalódás számukra az ausztriai férfi váltófutam, ahol ugyan Martin Fourcade nem indult (helyére Emilien Jacquelin került be), az elért kilencedik hely így is messze alulmúlta a várakozásaikat.

A német csapat helyett Dahlmeier, míg Eckhoff helyett Olsbu Roiseland

Laura Dahlmeier a vártnál előbb tért vissza a világkupa vérkeringésébe azok után, hogy a felkészülését sérülés hátráltatta. Eredetileg csak 2019-ben láttuk volna először újra versenyezni Phjongcshang kétszeres olimpiai bajnokát, azonban már a hochfilzeni hétvégén olyan hírek kaptak szárnyra, hogy már Nove Mestóban rajthoz állhat. Így is történt a német női biatloncsapat hatalmas szerencséjére, mely hasonló krízist élt meg az első két fordulón, mint amikor Magdalena Neuner visszavonult 2012-ben. Az első öt versenyen még dobogóközelben sem volt egyik német női versenyző sem, valamint a váltóban is csak hetedik lett a Vanessa Hinz, Franziska Preuss, Karolin Horchler, Denise Herrmann alkotta négyes. Dahlmeier úgy kellett a németeknek, mint egy falat kenyér, a 25 esztendős sílövő-kiválóságnak ráadásul igencsak kedves helyszín Nove Mesto, ugyanis itt szerepelt először 2011-ben junior- majd két évvel később felnőtt világbajnokságon, 2015 februárjában pedig itt aratta első világkupa-győzelmét.

Ahogy az utóbbi években oly sokszor, Csehország után is azt lehet mondani, hogy nem a német sílövők, hanem Laura Dahlmeier egy személyben szállítja országának női vonalon az eredményeket, ugyanis a garmischi hölgy jó formában tért vissza. Bár a futóformája még nem az igazi, mégis majdnem győzött a sprintversenyen. A pénteken megrendezésre kerülő futamot a szél mellett heves hóesés is megspékelte, mely tovább nehezítette a versenyzők dolgát a lőtéren, és ezek a körülmények természetesen meglepetéseket is hoztak. Például Marte Olsbu Roiseland első egyéni vk-győzelme sem volt a pakliban, ugyanis előtte egy darab hatodik helyet leszámítva mindig húszon kívül végzett az első két helyszín versenyein. Azonban úgy fest, a norvégoknál nemcsak Johannes Boe-re, hanem Olsbu-re is jó hatással volt, hogy a holtszezonban megházasodott, ugyanis a 7 és fél kilométeres távon hibátlan lövészettel utasított mindenkit maga mögé. Igaz, mindössze négy másodpercet őrzött meg az álló lövősorozatban egyet hibázó Dahlmeirrel szemben, aki persze így is nagyon elégedett lehetett a teljesítményével. Tulajdonképpen megismétlődött ezen a távon az olimpiai futam első és második helyezettjének a kiléte, csak az arany- és az ezüstérmes cserélt helyet.

Olsbu Roiseland nem feltétlenül azzal okozott meglepetést, hogy nyert egy világkupa-versenyt, hanem hogy meg tudta ismételni produkcióját a következő napon, melynek egy újabb győzelem lett az eredménye, igaz, az utolsó métereken nagyot kellett csatáznia az összetett éllovas olasz Dorothea Wierer ellen. Feltehetjük a kérdést, vajon Olsbu lesz az végül, aki átveszi Tora Berger vezető szerepét a női norvég csapatban, mely helynek a betöltésére már évek óta Tiril Eckhoffot emlegetik? A választ majd a januári fordulókon tudjuk meg, amíg még Eckhoff is élezheti a formáját, ugyanis az Ausztriában visszatérő világbajnoknak van mit még javulnia.

A szlovák hölgyek egyesültek újra Csehországgal

Ha még mindig létezne Csehszlovákia, a nove mestói közönség sajátjaiként örült volna Paulina Fialkova és a háromszoros olimpiai bajnok Anastasiya Kuzmina sikereinek. Előbbi egy újabb, utóbbi az első lépést tette meg afelé, hogy tényező legyen az összetett világkupáért folytatott versengésben. Azok után, hogy Fialkova egy olimpiai ötödik és egy vk-pódiumot szerzett az előző szezon végén, mintha nem is lett volna a nyolc hónapos szünet, a 26 éves versenyző tovább vitte lendületét erre az idényre, és folyamatosan szállítja a dobogós helyezéseket. Ez nagyban köszönhető sokat fejlődő futásának is, a csehországi sprinttávon például hibátlan lövészettel csak hat másodperccel maradt el a győzelemtől és lett bronzérmes, míg a tömegrajtos versenyszámban hatalmasat hajrázva előzte meg a második helyért Wierer-t és a helyi specialista francia Anais Chevalier-t. Tulajdonképpen Loginov decemberi teljesítményét koppintotta le Fialkova, hiszen ő is összesen négy dobogót gyűjtött, két érmet szerzett Nove Mestóban, és a második helyen áll a pontversenyben (még az életkoruk is megegyezik). Ami azért különbség, hogy Fialkovának jóval kisebb a hátránya az élen álló Wiererrel szemben, számszerint 36 pont.

033_5740953_5c1fac8741af4.jpg Fotó: Europress/AFP

Bár eddig több mint 100 ponttal gyűjtött kevesebbet honfitársánál Anastasiya Kuzmina, a 34 éves klasszis egyre jobban dolgozza vissza magát az élmezőnybe. A vasárnapi versenyig csak futamokon belül voltak megvillanásai, nem voltak igazán tiszta versenyei, de a lőtéren folyamatosan stabilabbá vált, és még mindig van olyan jó futó, hogy akár több hibával is vk-viadalt nyerjen. Így is történt, ugyanis a tömegrajtos számban két rontása ellenére sem talált legyőzőre, persze rögtön hozzá kell tenni, hogy a héten tapasztalt szél a szokásosnál is erősebb volt időnként azon a napon, szóval a 30 fős mezőnyből senki sem tudott jól lőni igazán. Kuzmina a phjoncshangi téli olimpián is győzött ebben a versenyszámban, és ezen a télen sokkal inkább lehet várni tőle egy jó vb-szereplést, minthogy a tavaly meglepő egész idényes stabil teljesítményét megismételje, és ezáltal harcban tudjon lenni a nagy kristálygömbért. Arra talán a múltszezonban volt az utolsó és egyetlen esélye.

Mäkäräinen rémálom-szereplése

Annál inkább összetett-esélyesként lehet tekinteni a címvédő Kaisa Mäkäräinenre, akinek a hochfilzeni üldözőversenyen bemutatott szenzációs utolsó futóköre bizonyította, hogy a finn hölgy 36. éltévének betöltéséhez közeledve is a legjobb a pályán. Nove Mestóban sem volt gond a futásával, a lőtéri produkciójával viszont annál inkább, ahol mintha meg lett volna átkozva. A sprintben elkövetett öt hibája miatt kis híján nem jutott be még az üldözéses versenyre sem (58. lett a legjobb 60-ba kerüléshez), majd szombaton még úgy is 22 helyet jött előre, hogy 20 lövéséből hat is célt tévesztett. A tömegrajtosban szintén hat hibát követett el Mäkäräinen (mellyel a 22. helyen végzett 30 versenyzőből), szóval neki különösen jól fog jönni a szűk háromhetes szünet, ami most a biatlonosokra vár.

Persze az ünnepek alatt most is megrendezésre kerül a World Team Challenge elnevezésű ,,buliverseny”, melynek lőtere és befutója a gelsenkircheni futballstadionban található. A december 29-i esemény idén nemcsak a körítése miatt lesz érdekes, hanem mert itt vesz búcsút végleg a biatlon közönségétől a sportág legendás házaspárja, Ole Einar Björndalen és Darya Domracheva. A világkupa aztán a németországi Oberhofban folytatódik január 10-én.

Az összetett világkupa állása a férfiaknál:

1. Johannes Thingnes Boe (Norvégia) 428 pont
2. Alexander Loginov (Oroszország) 312 pont
3. Simon Eder (Ausztria) 266 pont
4. Simon Desthieux (Franciaország) 266 pont
5. Martin Fourcade (Franciaország) 263 pont

Az összetett világkupa állása a hölgyeknél:

1. Dorothea Wierer (Olaszország) 381 pont
2. Paulina Fialkova (Szlovákia) 345 pont
3. Lisa Vitozzi (Olaszország) 276 pont
4. Kaisa Mäkäräinen (Finnország) 268 pont
5. Monika Hojnisz (Lengyelország) 242 pont

Hozzászólások