Biatlon - Björndalen: Kínába érdemes befektetni
Björndalen: Kínába érdemes befektetni
Fotó: Europress/AFP

Björndalen: Kínába érdemes befektetni

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/09/17 13:31

Közeleg a téli Pekingi Játékok. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a különös (megdöbbentő?) hír, ami a napokban került napvilágra.

Röviden annyi történt, hogy az ex-bitalonos Ole Einar Björndalen és felesége, Darja Domracseva elfogadta a kínaiak felkérését, így a következő években szakvezetőként folytatják a pályafutásukat az ázsiai országban. A házaspár egyszerre fejezte be versenyzői pályafutását a 2018-as olimpia után, s az elmúlt évben főleg a fehérorosz utánpótlásban tevékenykedtek. 

043_dpa-pa_115098001.jpg Fotó: Europress/AFP

Björndalen és Domracseva a sportág királya és királynője. Ketten együtt 12 olimpiai- és 22 vb-arannyal büszkélkedhetnek, valamint 7 világkupa-címmel. Nem lehet kérdés, hogy szaktudásukban, tapasztalatukban joggal bízhatnak a kínaiak. A kérdés igazából inkább az, hogy a házaspár miért választotta Kínát. Nyilván profán módon lehetne megválaszolni, hogy a pénzért, s nem kétséges, hogy új munkáltatójuk mélyen a zsebébe nyúlt a szerződés megírásakor, de talán ennél valamivel többről van szó.

Minden nyilatkozatában Ole Einar Björndalen leszögezte reményét a sikeres együttműködésről. Megfogalmazása szerint, olyan „piacokat” akart keresni, amelyekben nagy lehetőségek vannak a sportág népszerűsítésében. Kétségtelenül Kína ilyen; van emberanyag és erőforrás is – bőven. A 20-szoros világbajnok úgy véli, Kínában fiatal és ambiciózus csapat dolgozik, akik hajlandóak a fejlődésre. Szerinte ide érdemes befektetni azt az évtizedek alatt felhalmozott tudást, melyet feleségével felhalmoztak. Domracseva is hasonlóan nyilatkozott, neki is az a meglátása, hogy hatalmas lehetőségek rejlenek Kínában.

Céldátum természetesen 2022, a következő téli játékok. S hogy mennyire mindent beleadnak az ázsiai országban a siker érdekében, jól bizonyítja az is, hogy Björndalenék mellett megszerezték maguknak a háromszoros olimpiai bajnok snowboard-legenda Shaun White edzőjét, Bud Keene-t a szakág irányítására. Kína a legutóbbi téli játékokon 16. lett az éremtáblázaton, egyedül Wu Dajing gyorskorcsolyázó szerzett aranyérmet.

035_pbu900790_11.jpg Fotó: Europress/AFP

Van hát hova fejlődniük.

De térjünk vissza Björndalenékhez. A „királyi pár” története a kínaiakkal nem tudni mikor kezdődött, de az bizonyos, hogy az idei nyári világbajnokság fontos mérföldkő lehetett a kapcsolatukban. Fehéroroszország, azon belül Minsk-Raubichi rendezte meg a vb-t, ahol jelen voltak mindannyian. Az éremtáblázatot holtversenyben a hazaiak nyerték meg Kínával, ami osztatlan meglepetést okozott. A felnőtt női mezőnyben üldözőversenyt nyerő Jan Cang mellett két utánpótláskorú aranyérmet is bezsebeltek. Évekig hallani se nagyon lehetett a kínai versenyzőkről, elvétve tűntek fel itt-ott, különösebb eredmény nélkül. A nyári világbajnokságra viszont a kis nemzetekhez képest egy Formula-1-es istálló legénységével érkeztek meg, 15-20 segítője volt a csapatnak és rendkívül komolyan vették a feladatukat. Csak találgatni lehet, de nyilván mindez imponáló volt Björndalenék számára is.

000_1BV9UX.jpg Fotó: Europress/AFP


 Viszont ez az eset felvet néhány kérdést. Az odáig logikus magyarázat, hogy a sportágnak nagyon jót tenne, ha egy Kína méretű óriási piacot szerezne meg Björndalen a biatlon számára, hiszen ennek már rövidtávon is látványos eredményei lehetnek. De Björndalen és Domracseva elszerződése mindenképpen érvágás a norvégoknak és a fehéroroszoknak, hiszen így ellenfelek lesznek. Szerződésükkel egyedül a kínaiak nyertek. Ha megfordítjuk a dolgot, és megnézzük például, hogy Kína az asztaliteniszben kiket enged el más nemzetekhez dolgozni (legyen az játékos vagy szakvezető), akkor korántsem az A-kategóriásokról beszélünk. A csatát tehát megnyerték, innentől minden a versenyzőkön múlik. A november végén kezdődő világkupa még valószínűleg nem róluk fog szólni, de az utóbbi években elkezdődött trend folytatódhat a jövőben: egyre inkább háttérbe szorulnak a hagyományosan nagy nemzetnek számító németek, franciák, oroszok és norvégok. Ha Kína valóban a gázra lép, akkor teljes átrendeződés lehet, különösen a hölgyeknél, ahol az említett országok már csak elvétve tudnak győzelemnek örülni. Szóval, China is coming!


Hozzászólások