Biatlon - Björndalen: Az utolsó utáni szalmaszál?
Björndalen: Az utolsó utáni szalmaszál?
Fotó: Europress/AFP

Björndalen: Az utolsó utáni szalmaszál?

Pintér LászlóPintér László
2018/01/16 20:03

Nem csak Norvégiában váltott ki heves reakciókat Ole Einar Björndalen kihagyása a norvég olimpiai keretből. A norvég szövetség tegnap hirdette ki Phjongcshangba utazó hatfős keretét, melynek nem tagja minden idők legeredményesebb téli olimpikonja.

A nyolcszoros olimpiai bajnok és sprintben címvédő biatlonos nem tudta megfutni a hazai szövetsége által kitűzött válogatási szintet, ezért nem került be a végső utazó keretbe. Az illetékesek elárulták, hogy komoly vita előzte meg a döntést.

A norvégok otthon hagyják a legnagyobb legendájukat | Hosszabbítás

Eddig csak a levegőben lógott, de ma a norvég szövetség kerethirdetésével hivatalossá vált: Ole Einar Björndalen, minden idők legeredményesebb téli olimpikonja, a nyolcszoros olimpiai és hússzoros világbajnok sílövő legenda nem utazhat Phjongcshangba. Björndalen ma az olaszországi Antholzban tudta meg, hogy nem kapott bizalmat a norvég szövetségtől.

Sejteni lehet, hogy a Norvég Olimpiai Bizottság az indítása mellett kardoskodott, míg a Norvég Biatlon Szövetség ragaszkodott a szezon elején lefektetett válogatási elvekhez. Ezek értelmében kétszer kellett volna top 12-es eredmény, vagy egyszer az első hatba kerülni az idei világkupában. Björndalennek ezzel szemben az idei legjobbja két 18. hely. Akiket végül beválogattak, mindannyian megfutották a kitűzött szintet.

Bármennyire is szomorú, mindenképpen érthető döntés, hogy a 43 éves sílövőt pusztán az eredményei és a neve miatt nem részesítik előnyben azokkal szemben, akik vele ellentétben teljesítették az elvárt szintet. Ez velük szemben nem lenne fair. Maga Björndalen természetesen csalódott, és bár belátja, idén nem teljesítette az elvárt szintet, szerinte azonban képes lenne érmet szerezni az olimpián. Még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Versenyzői Testületében betöltött pozíciójáról is lemondott, hogy minden erejével a felkészülésre tudjon koncentrálni.

Az eset azonban komoly visszhangot kapott, és nemcsak Norvégiában. Olyannyira, hogy az NRK legfrissebb hírei szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fontolóra veszi, hogy szabadkártyát adjon a „Kannibálnak”. Végül is, sprintben ő a címvédő. Nem lenne éppen indokolatlan a lépés. A Nemzetközi Biatlon Szövetség szabályai szerint a világbajnok automatikusan indulhat a következő világbajnokságon. Az olimpia persze más szervezet hatáskörébe tartozik, de úgy vélem, ha a NOB akarja, akkor dönthet tetszése szerint az ügyben. Nehéz elképzelni, hogy a sportolóknak lenne ellene kifogásuk.

Mindenképpen szép gesztus lenne a sportág legendájával szemben, akinek a nevét az egész világon ismerik, kitartását, eredményeit és szerénységét tisztelik. Talán megérdemelné, hogy a legmagasabb szinten köszönhessen el a rajongóitól.

Hozzászólások