Biatlon - Beérett a világkupa-győzelemre hajtó olasz biatlonos munkájának gyümölcse
Beérett a világkupa-győzelemre hajtó olasz biatlonos munkájának gyümölcse
Fotó: Europress/AFP

Beérett a világkupa-győzelemre hajtó olasz biatlonos munkájának gyümölcse

HosszabbitásHosszabbitás
2019/03/01 15:05

Kicsit korán érkezett a friss termés, hiszen Lisa Vittozzi egy-két évvel előrébb hozta a sikereit.

Ő maga ismerte el, hogy egy lyukas garast nem adott volna az év elején arra, hogy sárga trikót ölthet majd magára idén. Már pedig ez a helyzet. Lisa Vittozzi az önmagát kereső honfitárs Dorothea Wierertől átvette a világkupa első helyét, s jelenleg 7 ponttal vezet. 

A még csak 24 esztendős olasz hölgy pályafutását tökéletes ívre építették föl. Első említésre méltó nemzetközi sikereit az utánpótlás korosztályokban szerezte, amikor 2014-ben a Presque Isle-i vb-n a legeredményesebb versenyző volt két arany- és egy ezüstéremmel. Ekkor már a világkupában is bontogatta a szárnyait, és egy évre rá világbajnoki bronzot nyert a váltóval.


033_5763227_5c4c627c2254f.jpg Fotó: Europress/AFP
 

Ennek ellenére sokáig láthatatlan volt a mezőnyben. Lépcsőzetesen javultak az eredményei, a váltók mellett olykor egyesben is megmutatta oroszlánkörmeit. Az igazi áttörés tavaly történt, amikor sikerült néhány dobogós helyezést megcsípnie, és hatodik lett a végelszámolásnál. Pályafutása első olimpiai szereplése is emlékezetes volt: 6. a sprintben, és 4. a tömegrajtosban, és a mindig erős olasz vegyes váltóval hazavihetett egy olimpiai bronzot is. Mindezek ellenére nagyon távolinak tűnt ekkor még egy világkupa-cím.

   Aztán elkezdődött a jelenleg is futó évad, és minden megváltozott. Wiererrel rendszeresen az élmezőnyben voltak, sőt Wierer kilószámra vihette haza az érmeket, mígnem Vittozzi január első két versenyét megnyerte, majd rögtön utána begyűjtött egy második helyet is. Az addig szorgalmasan pontokat gyűjtögető lány hirtelen favorit lett, és a februári tengerentúli fordulókon lelépte az addig domináló Wierert. Arra a kérdésre, hogy ez befolyásolja-e kettejük kapcsolatát, kitérő választ adott, aminek a lényege annyi volt, hogy nem beszélnek róla. Pedig a tét nem piti, mivel Olaszországnak még sohasem volt világkupa-győztes versenyzője.


000_1DG5BG.jpg Fotó: Europress/AFP


Az idényből már csak hét futam van hátra, pont annyi, amennyi pont elválasztja egymástól a két olasz csillagot. Erős szerepléssel nem lehet ellenfelük, de ha véletlenül megbicsaklanak a jövő héten kezdődő világbajnokságon, akkor Marte Olsbu Röeiseland és Anasztázia Kuzmina még meglephetik őket.


Hozzászólások