Biatlon - Az egyik meglepetés olimpiai bajnok
Az egyik meglepetés olimpiai bajnok
Fotó: Europress/AFP

Az egyik meglepetés olimpiai bajnok

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/02/28 20:39

Nem véletlenül nyerték meg a svédek Pjongcsangban a férfi váltót, de kétségtelen, hogy azért szerencséjük is volt.

A szerencse forgandó, vagy ahogy a kínaiak mondják: csak jó „zsosz” legyen. Ha Dél-Koreában nincsen akkora szél a váltók alatt, valószínűleg nem Svédország halad át elsőként a célvonalon. Erre mondjuk néhány év múlva úgysem fogunk emlékezni, ezért a váltó üstökösét, Sebastian Samuelssont mutatjuk be.

Talán abból a négyesből, a szakértők benne látják a legtöbb fantáziát. A svédek nehezen találtak vissza a sikerhez vezető útra, miután Björn Ferry és Carl Johan Bergman visszavonult. Gyakorlatilag a két világbajnok után kimaradt egy generáció, ezért a svédek a fiatalokba fektették a legtöbb energiát. 

Az ifjú Samuelsson szinte a semmiből csöppent a világelitbe. 2017-ben kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően, a nemzetközi szövetség az év újonca díjjal tüntette kit honfitársával, Hanna Öberggel együtt. Ekkor még talán ők sem sejtették, hogy egy év múlva mind a ketten felérnek a csúcsra, és ötkarikás aranyérmük lesz. Samuelsson Pjongcsangban előtte még 4. lett az egyéni versenyen, és a tizennegyedik helyről ezüstöt szerzett az üldözésesben. Elképesztő előrelépés volt ez azok után, hogy egy évvel korábban világbajnoki 52. és 76. helyezéseket szerzett; arról nem is beszélve, hogy a váltóval akkor nem kerültek be a legjobb tíz közé. 

Aztán elérkezett 2018. február 23-a. Egy nappal korábban már a hölgyeknél is a feje tetejére állt a világ az időjárás miatt. A férfiaknál is hasonló történt, ahol a rutinos norvég és német váltókat megelőzve, a svédek olimpiai bajnokok lettek. Samuelsson aznap a harmadik ember volt a társaságban, de nagyon stabil ember. Az első két svéd induló (Peppe Femling, Jesper Nelin) nem követte el azt a hibát, amit a riválisok, és nem futottak büntetőkört, s mivel Samuelsson ugyanolyan magabiztos volt, mint ők, Svédország fényévekkel a világ előtt járva győzött. Ezzel az eredményével, Samuelsson a játékok egyik legeredményesebb férfi versenyzője lett.

A világkupa-idény egyelőre felemás Sebastian Samuelsson számára. Egyetlen dobogós helyezése volt eddig, s februárban inkább az Európa-bajnoksággal volt elfoglalva (ahol a vegyessel nyert egy aranyat), mint a tengerentúli fordulókkal. A közelgő vb ismét váltó sikereket hozhat neki, főleg a vegyes tűnik erős számnak, de nyilván a svéd olimpiai címvédő egység, hazai közönség előtt is meg akarja mutatni a valós erejét.

Hozzászólások