Biatlon - Akinek jót tett a házasság
Akinek jót tett a házasság
Fotó: Europress/AFP

Akinek jót tett a házasság

Vörös CsabaVörös Csaba
2019/03/04 10:56
A küzdőképessége 2016-ban tűnt fel először Marte Olsbu Roeiselandnak, amikor hazai környezetben húzta be a norvégoknak a váltó vb-aranyat.

Házon belül valamit tudhattak már Roeiseland képességeiről, hiszen nehéz feladatot kapott akkor: neki kellett Marie Dorin Habert-t és Laura Dahlmeiert visszatartania az utolsó körben. Ennek aztán hatalmas siker lett a vége, Oslóban Norvégia lányai aranyéremmel hálálták meg a szurkolást. Marte Olsbu Roeiseland hirtelen az érdeklődés középpontjába került. A későn érő lány szerényen, de annál nagyobb örömmel fogadta a gratulációkat, hogy aztán két évvel később már az első számú norvég női versenyző legyen. Talán ehhez a magánéletének a rendeződése is kellett. Tavaly nyáron házasodott meg, s erre az idényre, mintha kicserélték volna: pontos, összeszedett teljesítményt nyújt, és harcban áll a világkupa-dobogóért.

A kezdet pedig egyáltalán nem volt ennyire fényes. 24 éves koráig szinte semmilyen kiemelkedő nemzetközi sikerrel nem rendelkezett, a második vonalban szerepelt. Egy-egy világkupa-fordulóra beírták, és elindították a 2015-ös vb-n, ahol a középmezőnyig jutott. Egy évre rá sem utaltak az eredményei arra, hogy világbajnokságot nyer a váltónak. Igaz, ekkor már a középmezőny első felét erősítette, bekerült a vegyes váltóba is, ahol a nyitóversenyen bronzérmet szerzett. S ezután jött a nagy dobás a váltóval. Az az elképesztő győzni akarás, amit akkor megmutatott magából Marte Olsbu Roeiseland, egy csapásra a rajongók szívébe zárta őt.

000_1DG525.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2018-as olimpiának, ha nem is favoritként, de élversenyzőként vágott neki. A rajt parádésra sikerült, hiszen a vegyes váltóval ezüstöt nyert, majd a sprintben megszerezte élete első egyéni érmét is (szintén ezüstöt). Ugyan az üldözőversenyen épphogy lecsúszott a dobogóról, és az egyéni indításost borzasztóan elszúrta (71.), de két olimpiai érmével elégedetten távozhatott Dél-Koreából.

A 2018/2019-es idény sok örömöt tartogathat még Roeiseland számára. Közeleg a világbajnokság, és a februári eredményei alapján jó formában van. Ha a riválisai kicsit is elszúrják a hátra lévő futamokat, Roeiseland akár még az összetett világkupát is megnyerheti.

Hozzászólások